Iulian Chifu: România a scos Republica Moldova din faliment

Împrumutul de 150 de milioane de euro acordat de România Moldovei, pentru a o salva de faliment, nu trebuie privit ca un cec în alb, avertizează Iulian Chifu.
Iulian Chifu
Iulian Chifu (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Acordurile din şedinţa comună de guvern România-Republica Moldova, organizată săptămâna trecută la Neptun, reprezintă o mână întinsă în ultimul moment Republicii Moldova, opinează fostul consilier prezidenţial pentru Afaceri Strategice, Securitate şi Politică Externă, Iulian Chifu, într-un articol publicat de evz.ro.

Potrivit lui Chifu, studii financiare multiple arătau că Republica Moldova, instabilă politic şi zguduită de scandaluri de corupţie, se îndreaptă invariabil spre încetarea de plăţi, până la sfârşitul acestui an, condiţii în care cei 150 de milioane de euro promişi Chişinăului de Guvernul României vin ca o gură de oxigen. Aceşti bani nu trebuie însă priviţi ca un cec în alb, acordat necondiţionat, adaugă fostul consilier.

"150 de milioane euro din banii contribuabilului român vor veni ca împrumut, la cota de finanţare a României – membru UE, cu creştere economică şi finanţele stabilizate – şi nu la cea pe care ar putea să o obţină Republica Moldova, deci 1,5% pe an, timp de 5 ani. Ultimul act adiţional de stabilire a destinaţiei ultimei tranşe din finanţarea nerambursabilă de 100 mln de euro pe care Republica Moldova nu a reuşit încă să o absoarbă. Alte 100 mln sunt în noua tranşă, odată actualul acord epuizat. Fonduri nerambursabile, de această dată. Peste toate, 81 milioane de euro proiecte comune pe fonduri europene. Un asemenea acord dă şi o poziţie mai puternică de negociere a acordului cu FMI decât avea Chişinăul fără un asemenea acord." scrie Chifu în articolul publicat de evz.

"România nu este Moş Crăciun", adaugă fostul consilier, precizând ca împrumut acordat Moldovei este finanţarea ultimei şanse şi se poate întrerupe imediat dacă angajamentele luate de Republica Moldova privind aplicarea Acordului de Asociere, a Acordului de Liber Schimb, combaterea corupţiei, realizarea independenţei justiţiei şi consolidarea statului de drept nu sunt transpuse în realitate.

"Fără acestea, ajutorul nu există. Iar eventualul joc în stradă al lui Dodon şi Usatâi, menit să întoarcă Republica Moldova din drum (oare încotro, că Uniunea Euro-asiatică nu mai fiinţează decât pe hârtie?), sau apariţia televizată excesiv de des a lui Vladimir Voronin din poziţii naţionalist moldoveniste proto-comuniste nu ajută!", subliniază Chifu.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne