R. Moldova, criticată dur la şedinţa anuală a OSCE. "Flagelul corupţiei este endemic"

Partidele pro-europene din Republica Moldova sunt considerate adevărata sursă de corupţie, iar politicienii care contribuie la acest lucru sunt protejaţi de justiţie.
(DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)

În cadrul şedinţei anuale de la Varşovia a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), unul dintre participanţi a afirmat că adevăratele surse de corupţie din Republica Moldova ar fi partidele pro-europene, iar oligarhii dau indicaţii judecătorilor după bunul lor plac.

La întrunirea la care au participat judecători, procurori şi reprezentanţi ai societăţii civile din statele membre ale OSCE, s-a discutat şi despre scandalul generat de dispariţia unui miliard de dolari din băncile R. Moldova.

Elementul crucial pentru buna funcţionare a unui stat ar fi, potrivit participanţilor la sesiunea de la Varşovia, independenţa şi integritatea judecătorilor. Potrivit Jurnal.md, Moldova ar fi fost criticată dur la acest capitol, făcându-se referire şi la proasta investigare a actelor de corupţie.

Participantul care a acuzat partidele pro-europene că ar fi adevărata sursă de corupţie din ţară, este şi membru al Fundaţiei de Cercetare în Democraţie. El a mai adăugat că flagelul corupţiei din Moldova este endemic, iar politicienii care contribuie la acest lucru sunt protejaţi de justiţie.

„Dispariţia miliardului nu este investigată în niciun fel. În aceste condiţii, când un participant direct în această crimă este un lider al partidului pro-european, el este protejat de justiţia din Moldova. Apărătorii drepturilor omului din Republica Moldova şi jurnaliştii care investighează aceste fapte, însă, se lovesc în primul rând, de lipsă totală de independenţă din partea justiţiei. Îndemn în acest sens, OSCE să atragă atenţia asupra acestei situaţii scandaloase fără precedent şi ruşinoasă”, a conchis reprezentantul Fundaţiei.

Potrivit sursei citate, în perioada 21 septembrie - 2 octombrie se desfăşoară la Varşovia întrunirea anuală a OSCE, având ca temă de discuţie implementarea dimensiunii umane. În această perioadă, reprezentanţii statelor-membre ale OSCE vor discuta cele mai stringente probleme ce ţin de încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

Partidele pro-europene din Republica Moldova sunt considerate adevărata sursă de corupţie, iar politicienii care contribuie la acest lucru sunt protejaţi de justiţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe