Expert anticorupţie: R.Moldova trebuie să îşi asume propriile probleme şi să înceapă să le rezolve
alte articole
Protestele anticorupţie de la Chişinău, care se desfăşoară deja de două săptămâni, au intrat în atenţia mai multor experţi români de marcă în domeniul justiţiei. Prezenţi la conferinţa ”Anticorupţia: Situaţia actuală şi studiul de caz al României”, aceştia le-au dat o serie de sugestii oficialilor moldoveni şi reprezentanţilor societăţii civile menite să îi ajute să lupte mai eficient cu fenomenul corupţiei.
Laura Ştefan, coordonatorul activităţilor anticorupţie pentru ONG-ul Expert Forum, a declarat într-un interviu pentru RFI că „dacă s-a putut în România, se poate cu siguranţă şi în Moldova. România a avut un trecut similar celui R. Moldova, mai ales din perspectiva aceasta a corupţiei instituţionalizate, a corupţiei sistemice. Cred că pentru o ţară aflată în proximitate, exemplul României ar putea fi unul extrem de util, unul din care să învăţăm”.
Potrivit expertei anticorupţie, când pe un domeniu atât de sensibil cum este cel al luptei împotriva corupţiei lucrează mai multe instituţii, atunci disfuncţionalităţile sunt foarte probabile.
„Dacă avem o singură instituţie care are întreaga responsabilitatea de la un capăt la celălalt al instrumentării unui dosar şi a cărei muncă este apoi evaluată critic de către un judecător, cred că avem o şansă să obţinem rezultate în lupta anticorupţie”, este de părere Laura Ştefan.
Având în vedere criza din sistemul bancar şi faptul că cei care se fac vinovaţi de „Jaful Secolului” nu au fost pedepsiţi, ba chiar îşi ocupă în continuare posturile, experta de la Bucureşti subliniază că lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, împotriva marii fraude economice este, de fapt, lupta împotriva unor oameni extrem de influenţi în societatea respectivă.
„Lupta împotriva corupţiei la nivel înalt nu este un lucru uşor de făcut, presupune în primul rând o construcţie instituţională solidă şi corectă, aşezată pe nişte fundamente foarte solide, iar apoi presupune aducerea unor oameni care să populeze aceste instituţii şi să le imprime propriile lor valori şi să le împingă spre atingerea unor rezultate. Din păcate, această lipsă de reacţie a organelor de aplicare a legii este simptomatică pentru Moldova şi ne arată cât de departe suntem de locul în care ne-am dori să ajungem în lupta împotriva corupţiei şi marii fraude economice. Avem nevoie de reforme structurale, lucrurile de acest tip să nu se mai întâmple în viitor. Avem nevoie de construcţii instituţionale solide care să atragă şi oameni pricepuţi, şi oameni curajoşi şi oameni competenţi pentru că nu ajunge să fii onest, trebuie să fii şi competent, trebuie să ştii să faci anchetă, trebuie să fii liber de influenţe politice pentru a putea ancheta pe absolut oricine încalcă legea”, a punctat experta anticorupţie.
În opinia coordonatorului activităţilor anticorupţie, în primul rând ar fi nevoie de voinţă politică în timp ce se discută despre lupta împotriva corupţiei, iar „dacă nu există voinţă politică atunci nu ne mai prefacem că facem ceva”, relatează sursa citată.
„Cred că singura soluţie este aşezarea la masa de discuţii şi adoptarea unor legi absolut cruciale cum ar fi Legea procuraturii, construcţia unor instituţii anticorupţie care să poarte răspunderea pentru investigaţia de la un capăt la celălalt, de la începutul până la finalul unui dosar ca să nu avem situaţii în care instituţiile se acuză reciproc de lipsă de interes şi de voinţă în anchetarea unor dosare. Sunt soluţii care nu sună foarte sexy, dar sunt singurele soluţii care funcţionează şi o să ia timp. Ideea este că Moldova trebuie să înceapă să facă paşi în direcţia corectă”, a adăugat Laura Ştefan.
Recent, fostul procuror DNA din România, Mariana Alexandru şi-a început activitatea în calitate de expert, urmând să ofere consultanţă instituţiilor de urmărire penală din Republica Moldova, Procuraturii Generale şi Centrului Naţional Anticorupţie.
„Cu siguranţă orice expertiză este de ajutor, dar până la urmă munca trebuie să fie făcută şi asumată de autorităţile din R.Moldova. Întotdeauna România este un partener pe care vă puteţi baza când este vorba de întinsul unei mâini şi de ajutor concret oferit tuturor instituţiilor pentru că se pot face astfel de schimburi şi în alte domenii. Cred că este perfect posibil ca această conlucrare să fie fructuoasă, dar cred că până la urmă R.Moldova trebuie să îşi asume propriile probleme şi să înceapă să le rezolve. Până la urmă, tot procurori din Moldova, tot judecători din Moldova vor trebui să rezolve aceste dosare, cu ajutorul experţilor străini, desigur”, a punctat coordonatorul activităţilor anticorupţie la final.
Precizăm că printre revendicările de bază înaintate şi votate de protestatarii din Piaţa Marii Adunări Naţionale la mitingul din 6 septembrie se numără lupta împotriva corupţiei şi demisia celor care au participat la devalizarea a trei bănci din Republica Moldova.
Conferinţa ”Anticorupţia: Situaţia actuală şi studiul de caz al României” a fost organizat, la Chişinău, de Institutul de Politici şi Reforme Europene (IPRE), în colaborare cu Institutul de Politici Europene de la Berlin.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook