"Marionetele Moscovei" blochează cel mai important bulevard din Chişinău

Liderii pro-ruşi Igor Dodon şi Renato Usatîi continuă să provoace autorităţile, ocupând carosabilul pe cel mai important bulevard din capitala Moldovei. Vor "Maidan ca la Kiev, dar pe dos, în favoarea Moscovei”, susţine Dorin Chirtoacă.
Pro-ruşii ocupă cel mai important bulevard din Chişiau, 2 octombrie 2015.
Pro-ruşii ocupă cel mai important bulevard din Chişiau, 2 octombrie 2015. (Infoprut)

Situaţia se "încinge" la Chişinău, unde liderii pro-ruşi Igor Dodon şi Renato Usatîi au trecut la „planul B” al scenariului pe care îl aplică pentru declanşarea alegerilor anticipate în Republica Moldova, informează infoprut.ro.

Politicienii au decis să mute corturile din scuarul Parlamentului pe bulevardul Ştefan cel Mare. Potrivit unimedia.info, corturile care până acum stăteau pe trotuare au fost mutate la comandă pe carosabil, iar întreaga "operaţiune" a fost asigurată de deputaţii PSRM. Cei care, beneficiind de imunitatea parlamentară, au făcut zid viu în faţa forţelor de ordine.

Dodon şi Usatîi au trecut la acest tip de acţiune pentru că vineri, la ora 17.00, a expirat ultimatumul dat preşedintelui Timofti pentru a-şi da demisia.

Comentând situaţia, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a precizat, pe contul său de Facebook, că acţiunea de blocare a bulevardului principal din oraş este ilegală"

"Cu siguranţă prin periclitarea circulaţiei transportului public este încălcată ordinea publică, precum şi dreptul locuitorilor Chişinăului de a se deplasa liber prin oraş. Ne-am adresat, conform legii, instanţei de judecată. O hotărâre încă nu a fost pronunţată", a scris edilul pe pagina sa de Facebook.

Chirtoacă mai menţionează că protestele lui Dodon şi Usatîi nu sunt o revoltă populară, spre deosebire de mitingurile care au avut loc în PMAN, organizate de platforma "DA" ci sunt organizate de Moscova, "prin marionetele sale de la Bălţi şi Chişinău. În esenţă, ei provoacă autorităţile statului pentru ca să se intre în forţă în ei, astfel să fie victimizaţi, să devină „eroi” şi „martiri” ai neamului, respectiv „lideri naţionali”… Asta vor ei, şi aceasta le este tactica să încalce în mod progresiv şi obraznic legea, în speranţa că o să fie luaţi pe sus. Maidan ca la Kiev, dar pe dos, în favoarea Moscovei”, concluzionează Dorin Chirtoacă, citat de infoprut.

La rândul său, Renato Usatîi a publicat şi el un mesaj pe Facebook: "Ni s-au alăturat încă câteva sute de oameni. În această noapte am blocat carosabilul de pe bulevardul Ştefan cel Mare, pentru că n-ar fi fost prea cultural să călcăm pe gazon", scrie primarul de Bălţi, potrivit protv Chişinău, citat de Hotnews.

Recomandăm şi: Cum riscă să fie confiscate protestele din R.Moldova

Reamintim că Platforma Demnitate şi Adevăr organizează de mai multe săptămâni proteste în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, cerând alegeri anticipate şi alegerea directă a preşedintelui, cereri pe care le-a făcut şi Partidul Socialist al lui Igor Dodon. Protestele, fără legătură cu partidele pro-ruse, vor continua cu un miting de amploare, anunţat pentru duminică, 4 octombrie.