Ponta: Se joacă soarta Moldovei, dar Europa nu are timp şi energie pentru asta. E treaba noastră să-i ajutăm

Parcursul proeuropean al Republicii Moldova ar putea fi deraiat dacă se ajunge la alegeri anticipate.
30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta
30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta (Epoch Times România)

Cum toată Europa este preocupată de situaţia explozivă din Siria, România pare a fi singura şansă a Republicii Moldova de a rămâne în continuare pe drumul proeuropean, a declarat luni seară, în cadrul unei emisiuni a postului B1 Tv, premierul Victor Ponta, care este de părere că ţara noastră nu trebuie să renunţe la a susţine în continuare statul vecin.

"Nu am pierdut Moldova, dar putem să o pierdem. Nimeni în afară de România nu are timp şi atenţie pentru Moldova. Toată lumea e ocupată cu Siria. Nici de Ucraina nu se mai ocupă. Nu au acord nici cu UE, nici cu FMI. Există o coaliţie proeuropeană cu păcatele ei, dar este proromânească şi proeuropeană. Proeuropean înseamnă proromânesc. Sunt doi (liderii pro-ruşi Igor Dodon şi Renato Usatîi) care spun că Moldova trebuie să meargă cu Rusia şi au mobilizat oameni în stradă.

Din punctul nostru de vedere sigur că trebuie să facă reforme să-i pedepsească pe cei vinovaţi de furtul miliardului, dar nu ne putem declara contra celor proeuropeni. Cei din stradă trebuie să discute cu forţele proeuropene de la putere, altfel se fac alegeri anticipate şi se poate întâmpla ce-i mai rău. Sunt trei partide care şi-au unit forţele şi au acum o majoritate foarte subţire", a comentat premierul Ponta.

Republica Moldova este măcinată în ultima vreme de proteste anti-guvernamentale organizate de Platforma civică "Demnitate şi Adevăr", la care participă zeci de mii de moldoveni. La rândul lor şi cei doi lideri pro-ruşi la care făcea referire Victor Ponta au decis să îşi scoată simpatizanţii în stradă, astel că situaţia de la Chişinău este din ce în ce mai tensionată.

"Se joacă acum soarta Moldovei, dar cineva acum nu are timp şi energie pentru Modova şi e treaba noastră să-i ţinem în tabăra proeuropeană. Împrumutul acordat de România este foarte important pentru că ei au nevoie să-şi acopere deficitul pentru acest an. În plus, noi avem proiecte pentru pregătirea persoanelor în justiţie, în cultură. Problemele Republicii Moldova vin din cauza sancţiunilor impuse de Rusia.

Noi suntem în poziţia în care avem creştere economică, bani la buget şi nicio datorie la FMI, deci putem să-i ajutăm. Nu riscăm să se strige contra României în stradă pentru că lumea ştie că noi dăm banii contra promisiunii că se vor face reforme şi că se va păstra calea proeuropeană. Noi avem obligaţia de a face o politică realistă. Realitatea e că sunt trei partide în Parlament, iar oamenii nu sunt în Parlament", a afirmat Victor Ponta.

Împrumutul de 150 de milioane de euro, pe care premierul s-a angajat să îl acorde Republicii Moldova, într-un moment în care are nevoie cu disperare de bani, nu se poate concretiza în condiţiile anunţate de Guvern, susţin însă liberalii, prin vocea secretarului executiv Radu Carp. (Detalii aici)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne