Al treilea incident violent în China, în doar o săptămână: O maşină a intrat în mulţime, în faţa unei şcoli primare
Mai multe persoane au fost rănite după ce o maşină a intrat într-o mulţime de oameni în faţa unei şcoli primare din provincia Hunan, din sudul Chinei, relatează BBC.
Sursa citată afirmă că nu există deocamdată detalii despre victime, dar mass-media chineză de stat a raportat că „mai mulţi elevi şi adulţi au fost răniţi şi au căzut la pământ”, iar mai multe persoane sunt internate în spital.
Şoferul vehiculului – un SUV alb – a fost prins de părinţi şi de agenţii de pază ai şcolii şi predat poliţiei.
Acesta este al treilea atac asupra unei mulţimi în China în decurs de o săptămână, ceea ce a amplificat îngrijorările legate de siguranţa publică.
„Peste 10 oameni au fost loviţi, unii dintre ei grav, dar, din fericire, ambulanţa a venit foarte repede”, a declarat Zhu, părinte al unui copil de la şcoală.
El a spus că a auzit atacul imediat ce părăsea curtea şcolii, după ce şi-a lăsat copilul de opt ani.
„Şase sau şapte părinţi au forţat oprirea maşinii persoanei care i-a lovit pe ceilalţi. Chiar şi agentul de pază a fost lovit. Agentul este destul de bătrân, are în jur de 70 sau 80 de ani, şi nu a putut face mare lucru”, a spus el.
Incidentul violent a avut loc la Şcoala Primară Yong’an din districtul Dingcheng, provincia Hunan.
Imagini video de la faţa locului, postate pe un cont privat de WeChat, arată copii întinşi pe jos, în timp ce alţii, purtând ghiozdane, fug cuprinşi de panică.
Un alt videoclip, filmat la scurt timp după incident, arată un pieton furios lovind SUV-ul cu o lopată de zăpadă, în timp ce şoferul se afla încă în interior. Şoferul este apoi văzut ieşind pe cealaltă parte a vehiculului, imediat fiind înconjurat de trecători care au început să-l lovească cu bâte.
Citiți și China pierde o treime din numărul miliardarilor pe fondul crizei de pe piaţa imobiliară
Atacuri similare din ultimele zile au declanşat discuţii online despre fenomenul social de „răzbunare pe societate”, în care unii indivizi îşi descarcă nemulţumirile personale atacând străini.
Sâmbătă, opt persoane au fost ucise iar alte 17 rănite într-un atac cu cuţitul la o şcoală profesională din estul Chinei. Poliţia a declarat că suspectul era un fost student al şcolii, în vârstă de 21 de ani, care trebuia să absolve în acest an, dar nu trecuse examenul.
Anterior, pe 12 noiembrie, cel puţin 35 de persoane au fost ucise într-un atac cu maşina în sudul Chinei, când un bărbat a intrat cu maşina în grupuri de oameni care făceau exerciţii pe o pistă de sport.
În octombrie, la Shanghai, un bărbat a ucis trei persoane şi a rănit alte 15 într-un atac cu cuţitul într-un supermarket.
Conform înregistrărilor poliţiei, anul acesta au avut loc 19 incidente de violenţă nediscriminatorie în China în care autorul nu era cunoscut de victime. 63 de persoane au fost ucise şi 166 rănite în aceste atacuri. Aceasta este o creştere semnificativă faţă de anii precedenţi - 16 morţi şi 40 de răniţi în 2023, de exemplu.
Citiți și De ce a ieşit poliţia chineză în forţă pe străzi pentru a împiedica sărbătoarea de Halloween
Deşi aceste incidente sunt încă sporadice şi rare, ele sunt foarte mediatizate. Videoclipurile care circulă rapid pe reţelele de socializare după astfel de incidente au provocat îngrijorare şi teamă în rândul oamenilor.
„Acestea sunt simptome ale unei societăţi cu multe nemulţumiri reprimate. Unii oameni aleg să renunţe. Alţii, dacă sunt furioşi, vor să se răzbune”, a declarat Lynette Ong, un cuoscut profesor de politică chineză la Universitatea din Toronto, Canada, pentru AFP.
China comunistă se confruntă cu o economie în încetinire, cu un şomaj ridicat în rândul tinerilor şi cu o criză imobiliară care a afectat economiile oamenilor ceea ce a dus la o creştere a incertitudinii în rândul cetăţenilor chinezi, generând nemulţumiri şi un puternic sentiment de frustrare al chinezului de rând faţă de autorităţi.
Ong a spus că, în aceste circumstanţe, atacurile violente reprezintă „partea negativă a aceleaşi monede”.
Citiți și Guvernul comunist chinez cere profesorilor să predea autorităţilor paşapoartele
Preşedintele Xi Jinping a ordonat oficialilor locali să asigure siguranţa şi „stabilitatea socială” a comunităţilor şi să „prevină strict cazurile extreme”.
Oficialii doresc să arate că acţionează rapid, şi se tem că un număr atât de mare de victime într-un singur an ar putea ridica semne de întrebare cu privire la siguranţa în China, alarmând şi mai mult populaţia şi chiar descurajând turismul.
Partidul Comunist Chinez a extins rapid supravegherea în ultimii ani, iar după atacul cu maşina de săptămâna trecută din Zhuhai, au fost emise noi ordine pentru desfăşurarea oficialilor locali şi a lucrătorilor comunitari în vederea prevenirii tulburărilor.