Regimul chinez condamnă 45 de democraţi din Hong Kong la puşcărie pentru "subversiune"
Înalta Curte din Hong Kong a condamnat marţi 45 de activişti pro-democraţie la închisoare pentru o perioadă de până la 10 ani, în urma unui proces istoric privind securitatea naţională, care a afectat mişcarea democratică a oraşului, altădată energică, şi a atras critici din partea SUA şi a altor ţări, transmite Reuters.
În total, 47 de activişti pro-democraţie au fost arestaţi şi acuzaţi în 2021 de conspiraţie pentru subversiune în temeiul unei legi privind securitatea naţională, impusă de Beijing, care prevede pedepse de până la închisoare pe viaţă pentru delicte vag definite.
Benny Tai, un fost jurist identificat în hotărâre ca fiind „creierul” planurilor activiştilor, a fost condamnat la 10 ani de închisoare, cea mai lungă sentinţă de până acum în temeiul legii privind securitatea naţională din 2020.
Acuzaţiile se refereau la organizarea unor „alegeri primare” neoficiale în 2020 pentru a selecta cei mai buni candidaţi pentru viitoarele alegeri legislative. Activiştii au fost acuzaţi de procurori că au complotat pentru a paraliza guvernul prin implicarea în acte potenţial perturbatoare în cazul în care ar fi fost aleşi.
Unele guverne occidentale au criticat procesul, SUA calificându-l drept „motivat politic” şi afirmând că democraţii ar trebui eliberaţi deoarece au participat în mod legal şi paşnic la activităţi politice.
Guvernele din China şi Hong Kong susţin că legile privind securitatea naţională au fost necesare pentru a restabili ordinea după protestele în masă pro-democraţie din 2019, iar democraţii au fost trataţi în conformitate cu legile locale.
După un proces de 118 zile, 14 dintre democraţi au fost găsiţi vinovaţi în mai, inclusiv cetăţeanul australian Gordon Ng şi activiştii Owen Chow şi Gwyneth Ho, în timp ce doi au fost achitaţi.
Ceilalţi 31 au pledat vinovaţi şi toţi cei 45 au primit sentinţe cuprinse între 4 şi 10 ani.
„Adevărata noastră crimă pentru Beijing este că nu ne-am mulţumit să participăm la alegeri manipulate”, a scris Ho, care a fost condamnată la şapte ani de închisoare, într-o postare pe Facebook.
„Am îndrăznit să confruntăm regimul cu întrebarea: va fi vreodată posibilă democraţia în cadrul unei astfel de structuri? Răspunsul a fost o represiune completă pe toate fronturile societăţii”.
Ministra de Externe al Australiei, Penny Wong, s-a declarat „foarte îngrijorată” de sentinţe şi a cerut regimului comunist chinez să „înceteze suprimarea libertăţilor de exprimare, de întrunire, a mass-media şi a societăţii civile” în Hong Kong.
Chow a fost condamnat la şapte ani şi nouă luni de închisoare, în timp ce activistul proeminent Joshua Wong a fost condamnat la patru ani şi opt luni de închisoare, iar Hendrick Lui a fost condamnat la mai mult de patru ani de închisoare.
Nu a fost imediat clar dacă inculpaţilor - dintre care unii sunt deja deţinuţi de mai mult de 3 ani şi jumătate - li se va deduce acest timp din sentinţe.
Judecătorii Andrew Chan, Alex Lee şi Johnny Chan au scris că, la pronunţarea sentinţei, au luat în considerare factori precum gradul de planificare, numărul de persoane implicate, potenţialele prejudicii generate, într-o „evaluare holistică”, indiferent dacă schema ar fi avut loc sau nu.
Citiți și Hong Kong: Magnatul Jimmy Lai, condamnat pentru susţinerea comemorării masacrului din Tienanmen
„Pentru a reuşi, organizatorii şi participanţii ar putea avea obstacole de depăşit, acest lucru fiind însă de aşteptat în orice caz de subversiune în care s-au făcut eforturi pentru a răsturna sau paraliza un guvern. Prin urmare, am respins propunerea conform căreia programul era sortit eşecului şi că ar trebui să fie impusă o pedeapsă mai uşoară”, au scris judecătorii.
Sute de persoane au stat la coadă încă de la primele ore ale dimineţii în faţa instanţei, multe dintre acestea ţinând umbrele în ploaie , încercând să obţină un loc în sala de judecată principală şi în mai multe săli de judecată auxiliare.
Autorităţile au desfăşurat o prezenţă strânsă a poliţiei în faţa Tribunalului West Kowloon şi pe mai multe străzi din vecinătate, cu câini poliţişti, un camion blindat şi vehicule cu lumini intermitente. Unele persoane au fost percheziţionate şi interogate.
Hotărârea, despre care criticii au spus că pătează rolul Hong Kong-ului ca centru financiar global, vine în contextul în care oraşul găzduieşte un summit financiar internaţional pentru a atrage mai multe investiţii.
Candidatul preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, la funcţia de secretar de stat, Marco Rubio, a fost un critic ferm al procesului şi, într-o scrisoare deschisă anterioară, a criticat condamnările ca dovadă a „atacului cuprinzător asupra autonomiei, statului de drept şi libertăţilor fundamentale ale Hong Kong-ului” din partea legii securităţii naţionale.
Citiți și China anunţă sancţiuni pe viaţă pentru cei care susţin independenţa Taiwanului
Vorbind în faţa clădirii tribunalului, Roxie Houge, şefa secţiei politice a consulatului SUA din Hong Kong, a declarat că guvernul SUA condamnă „urmărirea penală continuă a persoanelor din Hong Kong care îşi exprimă opiniile politice ... îşi exercită libertatea de exprimare”.
Biroul prezidenţial al Taiwanului a condamnat închisorile, afirmând că democraţia şi libertatea sunt valori universale şi că Taiwanul va continua să fie solidar cu Hong Kong.