Tragedie în campus: Atac mortal la un colegiu din China, pe fondul crizei sociale. E al doilea în doar câteva zile

În China, proaspeţii absolvenţi de facultate pozează în diferite ipostaze numite "în stil zombie”, ca protest faţă de rata mare a şomajului în rândul tinerilor chinezi, pe care o au de înfruntat. (Screenshot - The Washington Post)
Redacţia
18.11.2024

Un fost student la un colegiu profesional din estul Chinei a comis un atac cu cuţitul omorând opt persoane şi rănind 17, a anunţat poliţia duminică, incidentul violent survenind la doar câteva zile după cel mai mortal atac din ţara comunistă din ultimul deceniu.

Potrivit unui raport Reuters, atacul de sâmbătă a avut loc la Colegiul Vocaţional de Arte şi Tehnologie Wuxi din Yixing, parte a oraşului Wuxi din provincia estică Jiangsu. Suspectul, un bărbat în vârstă de 21 de ani, a fost arestat la faţa locului şi a mărturisit, a declarat poliţia.

Tot sâmbătă, autorităţile din oraşul Zhuhai, situat în sudul Chinei, au anunţat că au inculpat un bărbat în vârstă de 62 de ani care, în noaptea de luni spre marţi, ar fi intrat cu maşina în mulţimea din faţa unui stadion, omorând 35 de persoane şi rănind 43.

În ambele cazuri, suspecţii au recurs la violenţe fatale împotriva unor trecători fără legătură între ei, după ce au suferit o pierdere economică, potrivit detaliilor sumare publicate de poliţie.

Crimele au declanşat o discuţie online rară şi puternic cenzurată cu privire la sănătatea mintală în China, la tensiunile mai profunde pe măsură ce a doua cea mai mare economie a lumii încetineşte şi la întrebarea dacă tinerii se vor afla într-o situaţie mai proastă decât generaţiile dinaintea lor.

Anterior, în acest an, cel puţin alte şase atacuri cu cuţitul au fost înregistrate în China care este zdruncinată de criza economică, imobiliară şi, implicit, una socială pe care guvernul-partid de la Beijing încearcă zadarnic să le ascundă sau să le frâneze.

Poliţia din Wuxi a declarat că suspectul atacului cu cuţit era furios din cauza faptului că nu şi-a primit certificatul de absolvire, a picat un examen şi era nemulţumit de salariu.

„Potrivit investigaţiilor preliminare, suspectul [...] a atacat alte persoane după ce a picat un examen şi nu şi-a primit certificatul de absolvire, precum şi pentru că era nemulţumit de indemnizaţia sa de stagiu”, a declarat Biroul de securitate publică din Yixing.

Duminică, la şcoală, un martor a văzut elevi plecând cu valize, deşi o elevă, care nu a dorit să îşi dea numele, a spus că orele încă se desfăşurau.

„Erau doar copii de 18, 19 ani. Este atât de păcat şi atât de trist”, a declarat un bărbat care a venit să depună un buchet de crizanteme lângă una dintre porţile şcolii, dându-şi numele de familie Duan.

„Chiar trebuie să le oferim tinerilor o mai bună consiliere psihologică”, a adăugat acesta.

Securitatea a îndepărtat rapid buchetul.

Suspectul din Zhuhai ar fi fost supărat pe termenii unei înţelegeri de divorţ, a declarat poliţia locală.

Qu Weiguo, profesor la Universitatea Fudan, a declarat că recentele cazuri de „răzbunare fără discernământ împotriva societăţii” din China au câteva caracteristici comune: suspecţi dezavantajaţi, mulţi cu probleme de sănătate mintală, care credeau că au fost trataţi pe nedrept şi care simţeau că nu au altă cale de a se face auziţi.

„Este important să se stabilească o reţea de siguranţă socială şi un mecanism de consiliere psihologică, dar pentru a reduce la minimum astfel de cazuri, cea mai eficientă cale este deschiderea unor canale publice care pot monitoriza şi expune utilizarea puterii”, a postat Qu pe platforma chineză de socializare Weibo.

Eseul scurt fusese eliminat de cenzură până duminică după-amiază.

Wuxi Vocaţional College oferă cursuri care îi pregătesc pe elevi să lucreze în industrii precum producţia de fire şi cabluri, design interior, marketing şi alte domenii, se arată pe site-ul său.

Acest colegiu şi altele asemănătoare fac parte dintr-o campanie menită să direcţioneze mai mulţi tineri către o formare profesională specifică, în locul universităţilor suprasolicitate, în contextul creşterii şomajului în rândul tinerilor.

În ultimul an, subiectele de discuţie online cele mai la modă au pus accentul pe optimismul în scădere din China cu privire la o schimbare în ceea ce priveşte locurile de muncă, veniturile şi oportunităţile. Unul dintre aceste subiecte - "perioada de mizerie a istoriei ” - a luat amploare în vară, devenind o prescurtare pentru disperarea economică.

În ultimele săptămâni, oficialii chinezi au implementat o serie de măsuri de stimulare pentru relansarea economiei. Atacul cu maşină a determinat, de asemenea, o intervenţie a preşedintelui Xi Jinping, care a îndemnat poliţia locală să „îşi consolideze controlul riscurilor” prin identificarea persoanelor care riscă să devină violente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor