Norvegia va solicita CIJ un aviz consultativ de condamnare a poziţiei Israelului cu privire la agenţia ONU pentru refugiaţii din Gaza
Norvegia va solicita Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) un aviz consultativ prin care să condamne guvernul israelian pentru încetarea cooperării cu agenţia de ajutor palestiniană UNRWA a ONU, transmite Guardian.
Luna trecută, Knessetul israelian a adoptat două proiecte de lege care interzic accesul UNRWA pe teritoriul israelian şi contactul statului israelian cu agenţia, măsuri care ar împiedica-o să livreze ajutoare în Gaza, după acuzaţiile Israelului potrivit cărora membri ai personalului UNRWA din Gaza au fost implicaţi în atacurile din 7 octombrie ale Hamas.
ONU a lansat o anchetă cu privire la afirmaţiile israeliene şi a concediat nouă membri ai personalului UNRWA.
Agenţia ONU a declarat că Israelul a distrus sau deteriorat două treimi din sediile sale din Gaza, iar 243 de membri ai personalului său au fost ucişi.
Legea adoptată la 28 octombrie urmează să fie pusă în aplicare în termen de trei luni şi este probabil să fie susţinută de viitoarea administraţie Trump din SUA.
Ministrul adjunct de Externe al Norvegiei, Andreas Motzfeldt Kravik, a desfăşurat consultări iniţiale la sediul ONU din New York pentru a discuta un proiect de rezoluţie care urmează să fie înaintat Adunării Generale a ONU şi care ar solicita un aviz consultativ din partea Curţii ONU pentru a proteja existenţa UNRWA.
Demersul, care ar urma să fie supus la vot lună viitoare, are sprijinul larg al agenţiei ONU şi al unui număr tot mai mare de state arabe.
Premierul norvegian, Jonas Gahr Støre, a declarat:
„Comunitatea internaţională nu poate accepta faptul că ONU, organizaţiile umanitare internaţionale şi statele continuă să se confrunte cu obstacole sistematice atunci când lucrează în Palestina şi furnizează asistenţă umanitară palestinienilor aflaţi sub ocupaţie.
Prin urmare, solicităm Curţii Internaţionale de Justiţie un aviz consultativ cu privire la obligaţiile Israelului de a facilita asistenţa umanitară pentru populaţia palestiniană, furnizată de organizaţiile internaţionale, inclusiv ONU, şi de state.”
CIJ a emis deja ordine succesive prin care a cerut Israelului, în calitate de putere ocupantă, să sporească ajutorul umanitar în Gaza, însă ultima cerere, dacă va fi susţinută de Adunarea Generală a ONU, ar duce conflictul juridic dintre Israel şi instanţele internaţionale pe un teritoriu nou.
Ministrul de Externe al Norvegiei, Espen Barth Eide, a declarat că legislaţia Knessetului ar avea „consecinţe grave pentru milioane de civili care trăiesc deja în cele mai grave circumstanţe” şi „subminează stabilitatea întregului Orient Mijlociu”.
Luând cuvântul luni la Consiliul de Securitate al ONU, ministrul britanic de Externe, David Lammy, a declarat: „Situaţia este devastatoare şi de neînţeles şi, sincer, se înrăutăţeşte. Este total inacceptabil faptul că este mai greu ca niciodată să ajungă ajutoare în Gaza. În octombrie, doar 37 de camioane cu ajutoare au ajuns în Gaza, cel mai mic număr înregistrat vreodată. Nu există nicio scuză pentru restricţiile israeliene privind ajutorul”.
El a subliniat că 300 de membri ai personalului ONU au fost ucişi în Gaza de la începutul războiului.
Philippe Lazzarini, comisarul general al UNRWA, vorbind la Geneva, a declarat că agenţia se află într-unul dintre cele mai negre momente din istoria sa.
„Am atras atenţia statelor membre că acum ceasul ticăie ... Trebuie să oprim sau să împiedicăm punerea în aplicare a acestui proiect de lege”, a declarat el reporterilor, afirmând că nu există nicio alternativă la serviciile agenţiei în Gaza, în afară de a permite Israelului să le preia.
El a afirmat că nu există un plan B în cadrul familiei ONU în cazul în care Israelul pune capăt cooperării cu agenţia.
Jurisprudenţa anterioară arată că sediile ONU ar trebui să fie tratate ca inviolabile în temeiul articolului 105 din Carta ONU, chiar şi în cazul unui conflict militar, iar Israelul a fost de acord să plătească ONU despăgubiri în valoare de 10,4 milioane de dolari (8,2 milioane de lire sterline) după războiul din Gaza din 2008-2009.
O comisie de anchetă instituită de secretarul general al ONU de atunci a constatat că loviturile directe şi intenţionate efectuate de Israel asupra sediilor UNRWA din Gaza „au reprezentat o încălcare flagrantă a inviolabilităţii sediilor Organizaţiei Naţiunilor Unite şi o neacordare a imunităţii proprietăţii şi activelor organizaţiei împotriva oricărei forme de intervenţie”.
Precedentul i-a determinat pe cei care oferă consultanţă juridică Norvegiei să susţină că aceasta ar trebui să solicite Adunării Generale, acţionând în temeiul dispoziţiei de soluţionare a litigiilor din Convenţia generală a ONU, să emită un aviz consultativ urgent din partea Curţii în ceea ce priveşte acţiunile Israelului în legătură cu UNRWA.