Guvernul comunist chinez cere profesorilor să predea autorităţilor paşapoartele

. (Omar Havana/Getty Images)
Redacţia
07.10.2024

Autorităţile chineze cer unui număr tot mai mare de profesori şi alţi angajaţi din sectorul public să îşi predea paşapoartele, pe măsură ce preşedintele Xi Jinping îşi înăspreşte controlul asupra societăţii, relatează Financial Times.

Acţiunea de colectare a paşapoartelor, desfăşurată în cadrul a ceea ce se numeşte „gestionarea călătoriilor personale în străinătate”, permite oficialilor administraţiei locale să controleze şi să monitorizeze cine poate călători în străinătate, cât de des şi unde.

Această acţiune vine în contextul în care Xi intensifică implicarea statului în viaţa de zi cu zi. Puternicul aparat de securitate de stat al Chinei şi-a intensificat, de asemenea, campania împotriva spionajului străin.

Interviurile cu mai mult de o duzină de lucrători chinezi din sectorul public şi notificările de la birourile de educaţie din jumătate de duzină de oraşe arată că restricţiile privind călătoriile internaţionale au fost mult extinse faţă de anul trecut pentru a include angajaţii de rând din şcoli, universităţi, guverne locale şi grupuri de stat.

„Tuturor profesorilor şi angajaţilor din sectorul public li s-a spus să îşi predea paşapoartele”, a declarat un profesor de şcoală primară dintr-un oraş important din provincia vestică Sichuan.

„Dacă vrem să călătorim în străinătate, trebuie să depunem o cerere la biroul de educaţie al oraşului şi nu cred că va fi aprobată”, a spus profesorul, cerând ca numele său şi al oraşului său să nu fie divulgate.

Profesorii din Yichang, în provincia centrală Hubei, şi din alt oraş din provincia vecină Anhui au declarat că li s-a cerut, de asemenea, să îşi predea documentele de călătorie. În această vară, în săptămânile premergătoare începerii anului şcolar, cadre didactice din provinciile Guangdong, Jiangsu şi Henan s-au plâns pe reţelele de socializare că au fost forţate să îşi predea documentele de călătorie.

„M-am specializat în limba engleză, visul meu de o viaţă este să vizitez o ţară vorbitoare de limba engleză, dar simt că acest vis este pe cale să fie spulberat”, a postat un profesor din Henan pe site-ul de socializare Xiaohongshu.

Colectarea paşapoartelor pare să se bazeze pe reglementările naţionale din 2003, care au stabilit un sistem de restricţionare a călătoriilor pentru personalul-cheie, cum ar fi funcţionarii de nivel mediu şi înalt, şi au permis autorităţilor locale să stabilească reguli pentru călătoriile internaţionale ale tuturor angajaţilor statului.

Locuitorii din regiunile rebele, precum Tibetul, şi-au pierdut libertatea de a călători în urmă cu mai bine de un deceniu. Începând cu mijlocul anilor 2010, unele zone au aplicat norme de „gestionare a călătoriilor personale în străinătate” pentru profesorii locali. Anul trecut, după ridicarea restricţiilor de călătorie din era pandemiei, mai multe birouri de educaţie au început să introducă restricţii de călătorie pentru profesori şi le-au intensificat în această vară.

Partidul comunist aflat la putere în China a acordat multă vreme prioritate insuflării loialităţii în rândul elevilor şi a făcut din educaţia politică a profesorilor un element central al acestor eforturi. Instrucţiunile prealabile călătoriei pentru profesorii din oraşul Wenzhou, situat în estul ţării, indică faptul că autorităţile locale sunt preocupate de ideile pe care aceştia le-ar putea întâlni în afara ţării.

Educatorii care călătoresc în străinătate nu trebuie să aibă contact cu mişcarea spirituală Falun Gong, interzisă, sau cu alte „forţe străine ostile”, conform instrucţiunilor publicate de biroul pentru educaţie al districtului Ouhai din Wenzhou în martie pe site-ul web al districtului, împreună cu noile restricţii de călătorie pentru profesori.

Districtul a cerut ca toţi profesorii din învăţământul public preşcolar, primar şi secundar să îşi predea paşapoartele şi a precizat că numele lor vor fi înregistrate la unitatea de control al frontierelor a biroului de securitate publică.

Pentru a călători în străinătate, profesorii trebuie să depună cereri la şcolile lor şi, în general, vor fi limitaţi la o singură călătorie de mai puţin de 20 de zile în fiecare an, se arată în avizul districtului.

Profesorii care refuză să îşi predea paşapoartele sau care călătoresc în străinătate fără permisiune vor fi supuşi „criticii şi educaţiei” sau vor fi deferiţi autorităţii anticorupţie din China, în funcţie de gravitatea cazului lor, se arată în notificare. De asemenea, contravenienţilor li se va interzice să călătorească timp de doi până la cinci ani.

Restricţiile impuse personalului din întreprinderile de stat par să fie legate de o campanie în creştere de eradicare a spionajului străin.

O vânzătoare începătoare de la o bancă din Nanjing a declarat că i s-a spus să îşi predea paşaportul atunci când s-a alăturat grupului de stat anul trecut. După ce a demisionat în martie, a trebuit să aştepte şase luni pentru un „proces de desecretizare” înainte de a-l putea recupera.

În provincia centrală Hunan, un funcţionar de nivel mediu de la un fond de investiţii al guvernului local a declarat că a obţinut aprobarea a nouă departamente diferite pentru o vacanţă în străinătate, dar tot nu şi-a putut recupera paşaportul.

„Nimeni nu a vrut să-mi spună ce anume este necesar pentru a-mi recupera paşaportul”, a spus el.

Restricţiile afectează şi pensionarii. Un bărbat în vârstă de 76 de ani, care s-a pensionat în urmă cu mai bine de 10 ani de la un producător de aeronave deţinut de stat, a declarat că fostul său angajator i-a retras paşaportul anul acesta din „motive de securitate” şi i-a interzis să îşi viziteze familia în străinătate.

„Nu am acces la informaţii sensibile şi sunt un patriot. Fostul meu angajator nu are niciun motiv să mă împiedice să-mi vizitez nepotul”, a spus el.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat că nu are cunoştinţă de această situaţie şi a adresat întrebări autorităţilor competente. Birourile de educaţie din Sichuan, Yichang, Anhui, Wenzhou, Guangdong, Jiangsu şi Henan nu au răspuns la solicitările de comentarii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor