China pierde o treime din numărul miliardarilor pe fondul crizei de pe piaţa imobiliară
Miliardarii chinezi au pierdut averi uriaşe din cauza declinului pieţei imobiliare şi a turbulenţelor din a doua cea mai mare economie a lumii. Ca răspuns, Beijingul a lansat încă un pachet de măsuri de stimulare, marţi, în contextul în care Partidul Comunist Chinez încearcă să pară mai proactiv în sprijinirea economiei, pe fondul unui model de creştere de decenii, bazat pe investiţii, care s-a lovit de obstacole în ultimii ani.
Potrivit Zero Hedge, recesiunea economică multianuală a zguduit clasa miliardarilor din China, mulţi dintre aceştia pierzându-şi statutul de miliardari şi fiind retrogradaţi la milionari.
Financial Times citează noi date ale grupului de cercetare Hurun, care arată că numărul miliardarilor în dolari a scăzut cu peste o treime în ultimii trei ani. Destrămarea clasei miliardarilor a fost întâmpinată cu o avalanşă de măsuri de stimulare pentru a aborda problemele structurale subiacente (datoria, criza fertilităţii, deflaţia, problemele de pe piaţa imobiliară etc.), strivind economia într-un regim de creştere lentă.
Datele Hurun arată că, la maximul din 2021, în China existau 1.185 de miliardari în dolari. Până în a doua jumătate a anului 2024, acest număr a scăzut la 753, sau o scădere de aproximativ 36%, depăşind o scădere de 10% a valorii renminbi faţă de dolar în aceeaşi perioadă. Numai anul acesta, numărul miliardarilor în dolari din China a scăzut cu 16%, în timp ce renminbi-ul s-a depreciat cu doar 2,5% faţă de dolar.
Boom-ul de zeci de ani al creşterii pieţei imobiliare din China, bazat pe investiţii, a adus miliardari peste miliardari. Cu toate acestea, recesiunea a eliminat mulţi antreprenori cu averi uriaşe legate de firmele de dezvoltare imobiliară.
Rupert Hoogewerf, preşedintele Hurun Report, a comentat lista miliardarilor, indicând că aceasta „s-a micşorat pentru al treilea an consecutiv fără precedent, deoarece economia şi pieţele bursiere din China au avut un an dificil”.
În fruntea listei se află fondatorul ByteDance, Zhang Yiming. Acesta a urcat în top, devansându-l pe „regele apei îmbuteliate” Zhong Shanshan, cu o valoare netă de 49,3 miliarde USD.
Raportul Hurun arată că noii miliardari reprezintă o „nouă generaţie de antreprenori din China, care este mult mai deschisă decât predecesorii lor”.
După anunţarea unui nou pachet de stimulare al Chinei, pachetul de 10.000 de miliarde de yuani ar putea fi insuficient pentru a relansa economia. Impulsul maxim de creditare al Chinei - variabila reflaţionistă extrem de importantă care se propagă în întreaga economie globală - s-a diminuat, la fel şi impulsul pentru creştere.
Cu alte cuvinte, pentru a atinge acelaşi nivel de stimulare ca procent din PIB, China ar trebui să injecteze zeci de trilioane în plus. Şi cum nu poate face acest lucru, cel puţin nu fără urmări care ar face clasa sa de mijloc să dea din picioare şi să ţipe (la propriu), preţul locuinţelor din China va continua să scadă, după ce recent a scăzut cu o valoare anuală record.
Ce înseamnă acest lucru pentru miliardarii chinezi care au legături cu piaţă imobiliară? Ei bine, suferinţa va continua până când Beijingul va lansa o adevărată bazooka de stimulare.