Agenţia Naţională de Dezvoltare Rurală a prezentat funcţionalitatea sistemului de plasă antigrindină combinat cu sistemul de irigare prin picurare
alte articole
Agenţia Naţională de Dezvoltare Rurală (ACSA) a prezentat joi, pe plantaţia de măr a întreprinderii "Agro-Product" din satul Colicăuţi, Briceni, cum funcţionează sistemul de plasă antigrindină combinat cu sistemul de irigare prin picurare. Evenimentul a avut loc în cadrul Proiectului de Management al Dezastrelor şi Riscurilor Climatice în Moldova.
Potrivit "Infotag", managerul "Vitalitifruct Expo" SRL, Constantin Furculiţă, a relatat că sistemul de plasă antigrindină presupune instalarea pe întreaga suprafaţă a livezii a unei plase susţinute de stâlpi din beton sau lemn. "În raionul Briceni există două gospodării unde au fost instalate plase antigrindină - în Colicăuţi şi Pererâta. Din cauza temperaturilor înalte, înregistrate pe timp de vară, merele capătă pete, în rezultat producătorii agricoli au probleme la comercializarea lor. Datorită plasei antigrindină, producţia agricolă este protejată, sunt diminuate efectele nocive ale luminii solare, întrucât sub plasă temperatura este cu 3-4 grade mai scăzută decât afară. În interiorul acesteia se formează curenţi de aer care nu permit soarelui să ardă fructele. De asemenea, în cazul unei ploi cu grindină, sunt diminuate pagubele provocate de acestea", a menţionat managerul.
În acelaşi timp, Constantin Furculiţă a precizat că "plasele antigrindină sunt diferite şi trebuie alese corect în dependenţă de sortul merelor". "Astfel, plasa de culoare albă este importantă pentru merele de culoare roşu-aprins, de culoare neagră - pentru merele verzi şi galbene, deşi putem opta şi pentru o plasă combinată de culoare gri", a relatat sursa citată.
Preţul unui sistem de plasă antigrindină, cu tot cu suport, este de 240 mii lei pentru un hectar. Termenul de exploatare este de 15 ani, iar un metru pătrat de plasă poate ţine până la 70 kg de grindină. Pe plantaţia de măr a întreprinderii "Agro-Product" a fost prezentat şi sistemul de irigare prin picurare care atenuează impactul secetei.
"Datorită acestui sistem, fiecare plantă primeşte cantitatea necesară de apă. Spaţiul dintre rânduri rămâne uscat, ceea ce permite executarea lucrărilor agricole în condiţii bune. De asemenea, se menţine structura şi textura solului, nu există riscul arderii plantelor, se reduc cheltuielile forţei de muncă, fiind asigurată o creştere a productivităţii cu până la 100%", a menţionat reprezentantul ACSA, Anatolie Fala. El a accentuat faptul că "apa utilizată în procesul de irigare nu trebuie să depăşească gradul de salinizare de 1g(litru, iar bazinele acvatice trebuie să fie acoperite cu o peliculă care va diminua efectul evaporării cu 15-20%".
Implementarea Proiectului de Management al Dezastrelor şi Riscurilor Climatice în Moldova presupune consolidarea prognozării condiţiilor meteorologice adverse, îmbunătăţirea pregătirii pentru dezastre şi situaţii excepţionale, iniţierea activităţilor de adaptare la riscurile climatice în agricultură.