Un atac israelian nocturn a fost atât de puternic încât a zguduit Siria asemeni unui cutremur

Atacurile israeliene asupra unor ţinte militare din Siria au declanşat peste noapte explozii la fel de puternice precum un cutremur cu magnitudinea de 3,1, 16 decembrie 2024 (X - screenshot)
Redacţia
17.12.2024

Atacurile israeliene asupra unor ţinte militare din Siria au declanşat peste noapte explozii la fel de puternice precum un cutremur cu magnitudinea de 3,1, relatează The Telegraph.

Atacurile asupra regiunii de coastă Tartus din Siria, unde se află şi o bază navală rusă, au fost descrise drept „cele mai puternice lovituri” din zonă din ultimii zece ani.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR) cu sediul la Londra a descris faptul că avioanele de război israeliene au lovit unităţi de apărare aeriană şi „depozite de rachete sol-sol”, parte a unei campanii de distrugere a depozitelor de arme ale regimului care ar putea cădea în mâinile rebelilor islamişti.

Observatorul din Marea Britanie a declarat că s-au auzit „explozii violente” „ca urmare a loviturilor succesive şi a lansării de rachete sol-sol din depozite”.

Israelul ar fi vizat, de asemenea, lansatoare de rachete din zona Hama şi radare din aeroportul militar Deir ez-Zor.

Videoclipurile distribuite pe reţelele de socializare au arătat un fulger portocaliu strălucitor urmat de explozii, care au trimis un nor ca o ciupercă uriaşă pe cerul nopţii.

Un cutremur de magnitudine 3,1 a fost raportat de departamentul de seismologie al Geographic Survey of Israel la ora 23.49, duminică seara, în regiunea unde au avut loc atentatele.

Tartus găzduieşte baza navală a Rusiei, care a fost temporar abandonată săptămâna trecută, potrivit imaginilor din satelit.

De la înlăturarea lui Bashar al-Assad, Israelul a desfăşurat o campanie de bombardamente în întreaga Sirie, eliminând cea mai mare parte a arsenalului militar al fostei armate siriene.

Săptămâna trecută, IDF a declarat că a efectuat 350 de lovituri în Siria, distrugând 80 % din capacităţile militare strategice lăsate în urmă de regimul Assad.

Trupele israeliene au ocupat o zonă tampon de frontieră în Siria, în zona strategică a Înălţimilor Golan, criticii acuzând Israelul de încălcarea acordului încetării focului din 1974 şi de posibila exploatare a haosului din Siria pentru a acapara terenuri.

Noua administraţie siriană, condusă de o coaliţie rebelă, s-a plâns Consiliului de Securitate al ONU de bombardamentele şi incursiunile israeliene pe teritoriul sirian din Înălţimile Golan şi a subliniat că nu doreşte o confruntare militară cu Israelul.

Viitorul Înălţimilor Golan

Mohammed al-Jolani, liderul grupării islamiste Hayat Tahrir al-Sham, care a condus ofensiva împotriva regimului Assad, a declarat că loviturile israeliene „au depăşit liniile roşii”, dar a recunoscut că Siria nu este în stare să facă faţă unor noi conflicte.

"Starea de oboseală a Siriei, după ani de conflict şi război, nu permite noi confruntări. Prioritatea în acest stadiu este reconstrucţia şi stabilitatea, fără a fi atrasă în dispute care ar putea duce la noi distrugeri”, a declarat el într-un interviu pentru Syria TV.

Duminică, guvernul israelian a „aprobat în unanimitate” un plan de 40 de milioane de shekeli (10,5 milioane de euro) pentru a creşte populaţia din Înălţimile Golan - un platou strategic, pe care Israelul îl ocupă din 1967 şi l-a anexat în 1981 într-o acţiune recunoscută de SUA.

Săptămâna trecută, Benjamin Netanyahu, premierul israelian, a declarat că Golanul ocupat va fi israelian „pentru eternitate” şi, de atunci, şi-a continuat intenţiile de „a-l dezvolta şi de a se stabili acolo”.

El a declarat că a ordonat FDI să „contracareze potenţialele ameninţări” din Siria şi să împiedice actorii ostili să acumuleze echipamentele lăsate în urmă de regimul Assad.

„Am distrus capacităţile de care regimul Assad a avut nevoie de decenii pentru a le construi. „Am făcut acest lucru pentru a ne asigura că armele periculoase nu vor mai fi îndreptate din nou împotriva noastră de pe teritoriul sirian”, a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor