Premierul canadian Justin Trudeau "este pe punctul de a demisiona" în timp ce guvernul său pare să se destrame
Premierul canadian Justin Trudeau este pe punctul de a demisiona, în timp ce guvernul său liberal se destramă, relatează Daily Mail citând CTV News.
În vârstă de 52 de ani, Trudeau „îşi analizează opţiunile ca lider”, au declarat surse pentru postul de televiziune, în timp ce ministra de Finanţe, Chrystia Freeland, a dezvăluit că va demisiona.
Freeland a demisionat luni, după ce a intrat în conflict cu Trudeau pe teme precum modul de gestionare a eventualelor tarife vamale americane, dând o lovitură puternică unui guvern deja nepopular.
Într-o scrisoare de demisie dură, Freeland a respins presiunea lui Trudeau pentru creşterea cheltuielilor ca fiind un truc politic care ar putea afecta capacitatea Ottawa de a face faţă tarifelor de import de 25 % pe care preşedintele ales al SUA, Donald Trump, spune că le va impune.
Demisia lui Freeland, în vârstă de 56 de ani, care a fost şi viceprim-ministru, generează una dintre cele mai mari crize cu care s-a confruntat Trudeau de la preluarea puterii în noiembrie 2015.
De asemenea, îl lasă fără un aliat-cheie în condiţiile în care este pe cale să piardă următoarele alegeri în faţa conservatorilor din opoziţia oficială.
Trudeau a fost presat rapid să plece de către Noul Partid Democrat, cel mai mic partid de opoziţie care, la începutul acestui an, şi-a retras sprijinul necondiţionat pentru guvernul liberal minoritar, dar a continuat să îl susţină pe prim-ministru în ceea ce priveşte unele legi din parlament.
"Îi cer lui Justin Trudeau să demisioneze. Trebuie să plece", a declarat reporterilor Jagmeet Singh, liderul Noului Partid Democrat (NDP), aceasta fiind prima dată când a cerut fără echivoc demisia premierului.
Singh nu a răspuns direct la întrebările dacă va continua să îl susţină pe Trudeau în parlament, spunând că toate opţiunile sunt pe masă.
Trudeau poate fi înlăturat dacă partidele de opoziţie se unesc împotriva sa printr-un vot de neîncredere, deşi acest lucru nu se poate întâmpla până la sfârşitul lunii ianuarie, cel mai devreme.
Cu câteva ore mai devreme, liderul conservator Pierre Poilievre a declarat că guvernul scapă de sub control.
„Nu putem accepta acest tip de haos, dezbinare, slăbiciune, în timp ce ne confruntăm cu un tarif de 25% din partea celui mai mare partener comercial al nostru [...] pur şi simplu nu putem continua aşa”, s-a adresat el reporterilor.
Chrystia Freeland a declarat că demisionează în urma unei întâlniri de vinerea trecută cu Trudeau, care i-a cerut să preia o funcţie mai puţin importantă după ce au avut dispute câteva săptămâni pe tema cheltuielilor.
O sursă liberală a declarat că Trudeau dorea ca Freeland să ocupe funcţia de ministru fără portofoliu care să se ocupe de relaţiile Canada-SUA doar cu numele - de fapt, o retrogradare majoră.
Demisia sa a avut loc cu doar câteva ore înainte de a prezenta parlamentului o actualizare economică de toamnă, un document care, conform aşteptărilor generale, va arăta că guvernul liberal minoritar a înregistrat un deficit bugetar pentru 2023/24 mult mai mare decât se prevăzuse.
Oficialii au declarat că documentul va fi prezentat luni, conform planului.
Într-o scrisoare dură de demisie, Freeland a respins presiunea lui Trudeau pentru creşterea cheltuielilor ca fiind un truc politic care ar putea afecta capacitatea Ottawa de a face faţă tarifelor de import de 25% pe care preşedintele ales al SUA, Donald Trump, spune că le va impune.
"Acest lucru va declanşa probabil o criză de leadership în cadrul caucusului liberal [...] (este) devastator din punct de vedere politic şi personal pentru Trudeau", a declarat Nik Nanos, fondatorul firmei de sondaje Nanos Research.
Sondajele arată că liberalii vor fi zdrobiţi în alegerile care trebuie să aibă loc până la sfârşitul lunii octombrie 2025.
Freeland, fostă jurnalistă, a fost ministră a Comerţului şi apoi ministră de Externe înainte de a prelua portofoliul Finanţelor în august 2020. În calitate de ministru, ea a supervizat campania de cheltuieli guvernamentale masive pentru a face faţă pagubelor produse de COVID.
Colegii au fost în mod clar uimiţi.
„Această veste m-a lovit foarte tare şi îmi voi rezerva alte comentarii până când voi avea timp să o procesez”, a declarat emoţionată Anita Anand, preşedinta Consiliului Trezoreriei.
Trudeau se află de mai multe luni sub presiunea legislatorilor liberali, alarmaţi de cifrele slabe de sondaj ale partidului, în parte din cauza nemulţumirii legate de preţurile ridicate. Dar, pentru moment, el este în siguranţă, deoarece liderii politici canadieni sunt aleşi prin convenţii speciale.
Randamentele obligaţiunilor canadiene pe 10 ani au urcat la cel mai ridicat nivel din 28 noiembrie. Acestea au crescut ultima dată cu 4,2 puncte de bază, la 3,2%. Dolarul canadian a scăzut până la un minim al ultimilor patru ani şi jumătate, la 1,4268 pentru un dolar american, înainte de a-şi reveni.
Rapoartele mass-media interne au declarat că Freeland şi Trudeau s-au confruntat cu privire la o propunere guvernamentală de scutiri fiscale temporare şi alte măsuri de cheltuieli.
"În ultimele săptămâni, noi doi ne-am aflat în dezacord cu privire la cea mai bună cale de urmat pentru Canada", a declarat Freeland într-o scrisoare către Trudeau postată pe X.
Freeland a declarat că ameninţarea unor noi tarife vamale din partea SUA reprezintă un pericol grav.
"Asta înseamnă să ne păstrăm resursele fiscale în siguranţă astăzi, astfel încât să avem rezervele de care am putea avea nevoie într-un război al tarifelor. Asta înseamnă să evităm trucurile politice costisitoare, pe care nu ni le permitem", a scris ea.
Când Trump a venit la putere în 2017, a promis să rupă tratatul trilateral de liber schimb cu Canada şi Mexic. Freeland a jucat un rol important în sprijinirea renegocierii pactului şi salvarea economiei Canadei, care depinde foarte mult de Statele Unite.
Deşi tensiunile dintre prim-miniştri şi miniştri nu sunt neobişnuite - primul ministru de Finanţe al lui Trudeau a demisionat în 2020 într-un conflict privind cheltuielile - nivelul de invective din scrisoarea lui Freeland a fost remarcabil pentru standardele canadiene.
"Vineri, mi-aţi spus că nu mai vreţi să fiu ministrul dvs. de Finanţe şi mi-aţi oferit un alt post în Cabinet... [...] aţi arătat clar că nu mă mai bucur în mod credibil de această încredere şi că nu mai posed autoritatea care vine cu ea. După o analiză atentă, am ajuns la concluzia că singura cale onestă şi viabilă este să demisionez din Cabinet”, a declarat Freeland.
Chrystia Freeland a plecat în aceeaşi zi în care ministrul locuinţelor, Sean Fraser, a anunţat că demisionează din motive familiale. Alţi şase miniştri fie au demisionat deja, fie au anunţat că nu vor mai candida la următoarele alegeri.
Înainte de a intra în politică în 2013, Freeland a lucrat ca jurnalistă şi a ocupat funcţii editoriale de conducere în mai multe companii media, inclusiv Financial Times, The Globe and Mail şi Reuters News, unde a activat între 2010 şi 2013.
Un potenţial înlocuitor ar putea fi fostul guvernator al Băncii Canadei Mark Carney, care deja îndeplineşte rolul de consilier economic pentru Trudeau. Carney, însă, nu este legiuitor şi tradiţia impune ca el să candideze pentru un loc în Camera Comunelor.