Amelioratorii transnistreni au organizat irigarea unei arii de aproape 9 mii ha de teren agricol

Sistem de irigare (ROMAIN PERROCHEAU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.05.2013

De la începutul lunii mai direcţia Sistemele de Irigare Transnistrene a lansat 26 de staţii de pompare care vor asigura alimentarea cu apă pentru irigarea a 8578 hectare de teren agricol.

Potrivit unui comunicat al ministerului agriculturii şi resurselor naturale al regiunii, 12 staţii de pompare au fost puse în funcţiune în raionul Slobozia, apa pentru irigare se livrează firmelor agricole "Rustas" prin sistemul de irigare Ciobruciu (1511 ha), "Agrostil" - prin sistemul de irigare Părcăni (1281 ha), "Agrostar" - prin sistemul de irigare Sucleia (189 ha).

12 staţii de pompare funcţionează în raionul Grigoriopol, unde apa este livrată beneficiarilor funciari ai combinatului de produse de panificaţie local şi cel din Tiraspol, dar şi firmei "Agricol PPC". La Bender au fost pornite staţiile de pompare Bender-2 şi Chiţcani-2, pentru irigarea terenurilor "Agroghisca", "Cardi" şi ale întovărăşirilor pomicole.

Conform spuselor specialistului principal al direcţiei îmbunătăţiri funciare şi dezvoltare tehnică, Evgheni Spiridonov, "seceta din anul 2012 şi prejudiciul cauzat complexului agroindustrial al RMN au demonstrat în mod elocvent că un sistem de irigare dezvoltat este o pârghie eficientă în obţinerea unor recolte mari şi constante de culturi agricole principale".

Spiridonov a relatat că pentru o irigare mai raţională a culturilor agricole, beneficiarii funciari din raionul Grigoriopol au achiziţionat 19 de maşini de ploaie artificială de tip "Fregat" şi 13 agregate de ploaie artificială cu acoperire largă, produse de firma austriacă "Bauer".

"Alte 24 de staţii sunt în stadiu de lansare, urmând să asigure anul acesta irigarea garantată a peste 14 mii de teren agricol", a precizat Spiridonov.

Restabilirea sistemelor de irigare ale regiunii a demarat în anul 2012, cu investiţii de 12 mil. rub. În particular, a fost construită o linie electrică de 10 kW cu lungimea de 7,5 km, datorită căreia cinci mari beneficiari funciari şi-au extins apreciabil ariile irigate. La 29 de staţii de irigare au fost reparate acoperişurile, înlocuite geamurile, s-au achiziţionat 4 pompe pentru staţiile de pompare principale.

Potrivit Infotag, în perioada sovietică, peste 80 mii ha de teren în regiunea transnistreană erau acoperite prin irigare, dar în ultimii 20 de ani reţelele de ameliorare au degradat din cauza finanţării insuficiente. Anul trecut guvernul local a aprobat un program prin care până în anul 2015 ariile irigate garantat urmează să atingă o suprafaţă de 30 mii ha. În anul 2013 se aplică un tarif la apă preferenţial, ţinând cont de curentul electric, de 0,61 rub. ($0,05) pe un metru cub. Complexul de îmbunătăţiri funciare din Transnistria este compus acum din 135 de staţii de pompare, deservite şi păzite de peste 850 de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor