Assad afirmă că Rusia l-a forţat să părăsească Siria / Dictatorul sirian a trimis la Moscova sume impresionante de bani
Fostul preşedinte sirian Bashar al-Assad a declarat că Rusia l-a forţat să fugă din Siria şi că el dorea să continue să lupte împotriva „atacului terorist”, relatează The Telegraph.
În prima sa declaraţie de la căderea Damascului, fostul preşedinte a afirmat că a mers la baza aeriană rusă din Latakia pe 8 decembrie pentru a „supraveghea operaţiunile de luptă”, în timp ce capitala era cucerită de rebeli. Dar, după ce baza a fost atacată de drone, Moscova a ordonat evacuarea imediată în Rusia, a afirmat Assad.
„În niciun moment în timpul acestor evenimente nu m-am gândit să mă retrag sau să caut refugiu, şi nici nu a fost făcută o astfel de propunere de către vreo persoană sau partid”, a spus el.
Assad a continuat afirmând că nu şi-a trădat niciodată ţara în interes personal şi că, pe tot parcursul războiului, „a stat alături de ofiţeri şi soldaţi ai armatei pe linia frontului, la doar câţiva metri de terorişti”.
„Acest lucru nu diminuează în niciun fel sentimentul meu profund de apartenenţă la Siria şi la poporul meu”, a adăugat el.
Assad, despre care Rusia spune că trăieşte acum în azil la Moscova împreună cu familia sa, a publicat declaraţia luni prin intermediul canalului Telegram al preşedinţiei siriene.
Săptămâna trecută, Rusia a început evacuarea personalului şi a echipamentelor din Siria, dar a declarat că poartă discuţii cu rebelii de la putere Hayat Tahrir Al-Sham (HTS) cu privire la asigurarea viitorului portului său naval de la Tartus şi al bazei sale aeriene Hmeimim din Latakia.
Luni, aceasta a recunoscut că soarta celor două baze nu fusese încă decisă.
„Nu există decizii finale în această privinţă. Suntem în contact cu reprezentanţii forţelor care controlează acum situaţia din ţară”, a declarat Dmitri Peskov, secretarul de presă al Kremlinului.
Rusia s-a retras rapid din zonele Manbij şi Kobani din nordul Siriei, deoarece HTS şi grupurile rebele susţinute de Turcia nu îi vor lăsa să rămână acolo, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.
Câţi bani a trimis Assad în Rusia
Luni a fost dezvăluit faptul că Assad a trimis aproximativ 200 de milioane de lire sterline în numerar către Rusia între 2018 şi 2019, o perioadă în care Siria a devenit dependentă de sprijinul militar al Moscovei.
Aproape două tone de bancnote de 100 de dolari şi 500 de euro au fost transportate cu avionul din Siria pe aeroportul Vnukovo din Moscova pentru a fi depuse la băncile ruse sancţionate, potrivit înregistrărilor consultate de Financial Times.
Luni, liderii UE au sugerat că Rusia trebuie să fie dată afară din Siria înainte ca blocul să sprijine noul guvern rebel, în contextul în care între Occident şi Moscova apare o luptă pentru influenţă asupra Damascului.
Caspar Veldkamp, ministrul olandez de Externe, a declarat că „în ceea ce priveşte bazele militare ruseşti din Siria, vrem ca ruşii să plece”.
El a adăugat că ridicarea sancţiunilor împotriva HTS ar trebui să fie condiţionată de o „tranziţie politică incluzivă”.
Un mesaj foarte clar
Comentariile lui Veldkamp au fost reluate de Kaja Kallas, şefa politicii externe a UE, care i-a avertizat pe noii conducători ai Siriei că „Rusia şi Iranul nu vă sunt prieteni, nu vă ajută dacă aveţi probleme”.
„Ei au părăsit regimul lui Assad, iar acesta este un mesaj foarte clar care arată că sunt ocupaţi în altă parte şi că sunt slăbiţi”, a adăugat Kallas.
José Manuel Albares, ministrul de Externe al Spaniei, a declarat că noua administraţie de la Damasc trebuie să respecte „liniile roşii” ale UE înainte de a primi sprijinul blocului comunitar. El a spus că una dintre acestea este că nu trebuie să existe „interferenţe străine” în ţară.
La sfârşitul săptămânii, Regatul Unit şi SUA au confirmat că au stabilit contacte diplomatice cu HTS, fără a oferi detalii despre discuţii.
„Pot confirma astăzi că am trimis o delegaţie de oficiali britanici pentru Siria la Damasc în această săptămână pentru întâlniri cu noile autorităţi interimare siriene”, a declarat luni David Lammy, ministrul de Externe.
El a precizat că această mişcare „subliniază angajamentul nostru faţă de Siria”.
„Ieri am anunţat un pachet de ajutor umanitar în valoare de 50 de milioane de lire sterline, precum şi fonduri suplimentare pentru a ajuta la securizarea stocurilor de arme chimice din Siria. Ne-am confirmat sprijinul pentru principiile care au fost stabilite în cadrul unui proces politic de tranziţie incluziv care este condus de Siria şi deţinut de Siria”, a adăugat Lammy.
Discuţiile dintre Kremlin şi foştii săi inamici care controlează acum Siria sunt considerate a fi tensionate, dar ţara se bazează pe Rusia ca principal furnizor de grâu.
Două nave ruseşti care transportau grâu către Siria nu au reuşit să ajungă în ţară vineri din cauza întârzierilor la plată şi a incertitudinii legate de noul guvern, au declarat surse ruse şi siriene.
Sâmbătă, Volodimir Zelenski, preşedintele ucrainean, a intervenit, declarând că a instruit oficialii să sisteze livrările de cereale către Siria.
Duminică, Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei şi un aliat al lui Putin, a promis că se va asigura că grâul va fi livrat în Siria, fără a preciza cum sau de unde va proveni.
„Eu, ca şef al Republicii Cecene, sunt gata să îmi asum responsabilitatea şi să asigur cantitatea necesară de grâu pentru Siria”, a scris el pe Telegram.
"Preluare neprietenoasă"
Donald Trump, preşedintele ales al SUA, s-a pronunţat şi el luni cu privire la înlăturarea lui Assad. El a caracterizat răsturnarea lui Assad de către rebeli drept o „preluare neprietenoasă” de către Turcia, aliatul SUA, în timp ce a abordat conflictul în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc luni la reşedinţa sa din Florida.
„Cred că Turcia este foarte inteligentă... Turcia a făcut o preluare neprietenoasă, fără ca multe vieţi să fie pierdute”, a declarat Trump.
El a adăugat: „Pot spune că Assad a fost un măcelar, prin ce le-a făcut copiilor”.