AESA anchetează riscul de coliziune între avioanele militare şi cele civile

Agenţia Europeană pentru Securitate Aeriană (AESA) a anunţat, luni, că a deschis o anchetă privind mai multe incidente aeriene, desfăşurate în ultimele luni între avioane de linie europene şi avioane militare, relatează Mediafax.
P. P.
09.12.2014

alte articole

Avioane militare ruse. (youtube.)
P. P.
09.12.2014

Agenţia Europeană pentru Securitate Aeriană (AESA) a anunţat, luni, că a deschis o anchetă privind mai multe incidente aeriene, produse în ultimele luni între avioane de linie europene şi avioane militare, relatează Mediafax.

"Aceste incidente s-au produs deasupra mării şi la frontiera Uniunii Europene. Aşa cum au raportat diverse state membre UE, transponderul avionului militar (sistemul care permite difuzarea unui cod ce semnalează că este un avion civil sau militar) era inactiv şi nu era posibil să se stabilească un contact radio", afirmă AESA într-un comunicat.

Fără a face referinţă directă, ancheta AESA ar putea viza forţele aeriene ruse care au pătruns frecvent în spaţiul aerian european pe neaşteptate, fără să transmită rutele lor de zbor către turnul de control al traficului aerian.

În ultimele luni, oficialii statelor europene membre NATO au denunţat în repetate rânduri faptul că avioanele militare ruse nu deschid aparatele de comunicaţii pentru a stabili contacte radio cu autorităţile civile sau militare.

Agenţia, care precizează că a deschis ancheta la cererea Comisiei Europene (CE), subliniază că aceste incidente ar fi putut reprezenta un risc pentru zborurile civile.

Oficialii AESA au lăsat să se înţeleagă că, în prezent, încearcă să obţină mai multe informaţii de la părţile civile şi militare din Uniunea Europeană şi NATO despre aceste incidente.

"Este o problemă foarte gravă. Consultăm şi interogăm toate părţile civile şi militare competente, cu scopul de a culege informaţiile necesare", a comentat Patrick Ky, directorul AESA.

Potrivit AESA, recomandările în această privinţă vor fi trimise Comisiei Europene în luna martie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor