Transnistria între denunţarea şi implementarea Acordului de Asociere cu UE

Potrivit expertului european Vladimir Bilcik, parcursul european al Moldovei poate fi împiedicat de către Transnistria prin denunţarea Acordului de Asociere, deoarece în el este specificat faptul că teritoriul ţării trebuie să fie integru, relatează Agora.md.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)
Maria Maevschi
08.12.2014

Până în prezent, Acordul de Asociere al R. Moldova şi UE a fost ratificat de către zece ţări membre ale UE: România, Letonia, Malta, Estonia, Lituania, Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Suedia şi Polonia. Cu toate acestea, potrivit expertului european Vladimir Bilcik, parcursul european al Moldovei ar putea fi împiedicat de către Transnistria prin denunţarea Acordului de Asociere, deoarece în el este specificat faptul că teritoriul ţării trebuie să fie integru, relatează Agora.md.

Expertul european menţionează că ”există o prevedere care se referă la teritorialitate şi anume ce ţine de implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Dacă acesta nu este implementat pe întreg teritoriul ţării atunci UE ar putea să-l suspende. Acest aspect tehnic trebuie soluţionat de Republica Moldova, iar această problemă este valabilă şi pentru Georgia în cazul Abhaziei şi Osetiei de Sud. Soluţiile tehnice trebuie să vină totuşi de pe intern”.

În timpul tratativelor de semnare a Acordului de Asociere nu s-au pus în discuţie toate detaliile tehnice.

Divergenţele între interesele economice şi politice

Deşi oficiali transnistreni au luat parte la toate reuniunile de negociere a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, ei refuză să pună în acţiune mecanismele pentru ratificarea documentului.

Astfel, pentru ratificarea Acordului de Liber Schimb cu UE, Transnistria va trebui să îndeplinească următoarele cerinţe: anularea tuturor taxelor de import, accesul colaboratorilor vamali pe teritoriul regiunii, pentru ca ei să poată verifica originea produsului, şi respectarea regulilor UE de securitate alimentară.

Însă, implementarea Acordului de Asociere cu UE în zona transnistreană nu este realizată şi din cauza multiplelor divergenţe între interesele economice şi politice.

La acest moment, Transnistria dispune de un sistem comercial asimetric cu UE şi CSI, adică 37,8% din exporturi sunt îndreptate în UE, iar 15,7% în Federaţia Rusă. Experţii estimează că implementarea Acordului de Asociere cu UE, i-ar aduce Transnistriei mai multe efecte economice pozitive.

„Reducerea barierelor tarifare la export urmează să afecteze nesemnificativ economia regiunii, fiindcă companiile de acolo beneficiază deja de un regim preferenţial cu UE. Vorbim de un avans al exporturilor destul de modest de circa 0,5%. Principalul impact trebuie să derive din eliminarea barierelor non-tarifare de acces pe piaţa comunitară. Aici estimăm o creştere a exporturilor de 3,3%.”, potrivit directorului Expert-Grup, Adrian Lupuşor.

În ceea ce priveşte riscurile la care este supusă regiunea transnistreană dacă ratifică Acordul, analiştii menţionează că regiunea poate pierde suportul financiar din partea Federaţiei Ruse şi scăderea cu 20% a veniturilor bugetare iar companiile locale vor avea de suportat şi şocul competitiv.

Dacă, însă Acordul de Asociere cu UE va fi denunţat, atunci Europa ar putea să anuleze regimul preferenţial de comerţ, iar economia Transnistriei se va contracta cu circa 5,2%, deoarece exporturile vor scădea cu o pătrime, iar importurile cu aproximativ 7%.

Până la începerea precesului propriu-zis de aderare la Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, Transnistria mai are un an în care poate să decidă denunţarea sau implementarea Acordului de Asociere cu UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor