Miting anti-Putin în Moscova întâmpinat cu proteste şi simpatie


Membri ai miscării Solidaritea au protestat sâmbătă, 6 decembrie 2014, în Moscova.
Membri ai miscării Solidaritea au protestat sâmbătă, 6 decembrie 2014, în Moscova. (Captură Foto)

Activiştii opoziţiei care au protestat sâmbătă în Moscova au atras asupra lor atât furia susţinătorilor Kremlinului cât şi simpatia unor trecători, fiind un semn, conform manifestanţilor, că sentimentul public s-ar putea schimba în favoarea lor.

Membrii mişcării democratice de opoziţie Solidaritatea (numele ar trebui sa dea fiori comuniştilor vechi sau noi) s-au adunat în acest weekend în centrul Moscovei, afişând pancarte prin care denunţau politicile lui Vladimir Putin în Ucraina şi prin manifestau sprijin pentru suspecţii în aşa numitul caz Bolotnoe, conform unui material video postat pe youtube de portarul de ştiri Grani.ru al opoziţiei.

Aproape 30 dintre participanţii la un miting anti-Kremlin în 2012 – desfăşurat în ajunul inaugurării lui Vladimir Putin pentru un al treilea mandat ca preşedinte – au fost acuzaţi de participare la ceea ce autorităţile au descris ca fiind “revolte în masă.”

Criticii au declarat că dosarul Bolotnoe a făcut parte dintr-o suprimare mai amplă a opozanţilor Kremlinului şi că ciocnirile violente de atunci au fost alimentate de agresiunea poliţiei.

Mitingul din sâmbătă, 6 decembrie, a fost contestat de aproximativ 20 de activişti ai unei tabere rivale, pro-Kremlin, care s-au adunat în apropiere, acostând manifestanţii opoziţiei şi rupând unele pancarte, a raportat Grani.ru

Dar când susţinătorii Kremlinului au strigat “Putin”, manifestanţii opoziţiei au completat sloganul cu un cântec ce a fost intens popularizat de microbiştii ucraineni, intens-obscen la adresa preşedintelui rus.

Materialul video îi surprinde pe manifestanţi acuzându-l pe Putin ca şi-a pătat mâinile cu sânge şi că este un criminal de război.

Una dintre pancartele afişate de manifestanţi prezenta o caricatură a lui Putin, care se uită într-o oglindă şi vede imaginea dictatorului sovietic Stalin.

O altă pancartă a făcut referire la suportul răspândit pentru preşedinte în sondajele de opinie, susţinând: “80% dintre ruşi îl susţin pe Pu[tin]. De ce merge Rusia pe urmele unui nebun?”

Dar, pe materialul video nu se vede niciun fel de interferenţă din partea poliţiei şi nici nu au fost raportate arestări în rândul activiştilor opoziţiei. În schimb, poliţia a reţinut unul dintre activiştii pro-Kremlin, identificat ca Goşa Tarasevici, membru al Mişcării Naţionale de Eliberare, pentru o presupusă atacare a manifestanţilor opoziţiei, a raportat Grani.ru.

Unul dintre manifestanţii opoziţiei prezentat în materialul video a declarat că, deşi mitingurile grupului în capitală erau întâmpinate în mod obişnuit cu “agresiune aproape universală” din partea trecătorilor, în ultima perioadă atmosfera s-a schimbat.

“Un număr tot mai mare de oameni au venit la noi, spunând că ne susţin”, a declarat activistul.

Acelaşi material video, totuşi, arată că nu toată lumea este înclinată să se alăture sentimentului anti-Kremlin, ţinând cont că unii spectatori i-au acuzat pe manifestanţi că organizează un spectacol de paradă şi că sunt “trădători”.