Lukaşenko atacă verbal Rusia lui Putin

Represiunea la adresa opoziţiei din Belarus a devenit tot mai accentuată după realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko în decembrie 2010.
Represiunea la adresa opoziţiei din Belarus a devenit tot mai accentuată după realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko în decembrie 2010. (MAXIM SHIPENKOV/AFP/Getty Images)

Autorităţile vamale ale Belarusului au început să efectueze verificări minuţioase şi stricte a vehiculelor care provin dinspre Rusia – o măsură care contravine legislaţiei Uniunii Vamale - după ce Moscova ar fi aplicat unele restricţii comerciale Minsk-ului din cauza cooperării acestuia cu Occidentul.

Potrivit presei belaruse, verificările desfăşurate de vameşi şi poliţie au ca scop să combată introducere ilegală în Belarus a carburanţilor şi a altor mărfuri.

Măsurile survin în contextul în care preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko, a acuzat recent Rusia s-a comportat ”inadecvat” şi a încălcat toate înţelegerile convenite în cadrul Uniunii Vamale.

„Rusia s-a comportat inadecvat. Dacă ar fi să întrebăm care produse sunt mai sigure, belaruse sau ruse, aceasta ar trezi râsul nu doar în Belarus, ci chiar oricărui rus. Să nu fie cu supărare, dar Federaţia Rusă a rămas cu jumătate de secol în urmă în planul securităţii alimentare”, a declarat atunci Lukaşenko.

În urma acestor afirmaţii, ”Ultimul dictator al Europei” a întrunit Guvernul de la Minsk căutând răspunsuri la embargoul rus aplicat unei cantităţi mari de produse de carne din Belarus.

Dar Moscova a aplicat o serie de embargouri pe importurile de alimente împotriva mai multor state cu înclinaţii proeuropene, precum Republica Moldova şi Georgia, citând probleme sanitare şi de calitate a produselor.

În acest sens, unii jurnalişti consideră că embargoul aplicat produselor belaruse s-ar putea încadra în lista presiunilor exercitate de Moscova împotriva statelor partenere care înclină către Occident. Iar această ipoteză a fost reiterată într-o anumită măsură de Lukaşenko.

Preşedintele belarus a dat de înţeles că embargoul a fost impus ca pedeapsă pentru faptul că Belarusul nu a interzis tranzitul produselor alimentare din Occident spre Rusia, adăugând că Minsk-ul nu-şi poate permite o astfel de măsură, notează Adevărul.

Uniunea Vamală este formată din Belarus, Rusia şi Kazahstan în 2012, sub presiunile Moscovei, care a început să facă eforturi extinse asupra statelor învecinate, precum Republica Moldova şi Ucraina, încercând să le determine să se alăture Uniunii Vamale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe