Republica Moldova: Socialiştii au contestat rezultatele alegerilor de la 30 noiembrie şi au cerut repetarea scrutinului

Secţiile de vot din Republica Moldova.
Secţiile de vot din Republica Moldova. (captură.)
Epoch Times România
09.12.2014

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) a contestat la Curtea Constituţională rezultatele alegerilor parlamentare de la 30 noiembrie şi a cerut repetarea scrutinului, informează mass-media de la Chişinău.

Socialiştii, care au obţinut cele mai multe mandate în noul parlament (25), susţin că, în cadrul alegerilor de la 30 noiembrie, actuala guvernare a împiedicat să voteze, prin proasta organizare a scrutinului, mai multe sute de mii de cetăţeni moldoveni aflaţi în Rusia, dar şi în Uniunea Europeană şi Statele Unite. În comunicatul său oficial dat publicităţii cu privire la acest subiect, PSRM susţine de asemenea că guvernul de la Chişinău a lăsat fără posibilitatea de a vota un număr de 150.000 de moldoveni care au încă paşapoarte de tip sovietic.

Socialiştii consideră că, în aceste condiţii, alegerile parlamentare de la 30 noiembrie ''nu pot fi calificate drept democratice şi libere''.

De subliniat că observatorii internaţionali care au monitorizat alegerile parlamentare de la 30 noiembrie din Republica Moldova au apreciat că scrutinul s-a derulat într-un context democratic, liber şi fără abateri grave.

Potrivit rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare de la 30 noiembrie, partidele proeuropene - Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PD) şi Partidul Liberal (PL) - vor deţine împreună 55 de mandate în noul legislativ cu 101 de locuri, putând astfel forma o majoritate parlamentară care să le permită votarea unui guvern proeuropean. Ele au anunţat deja că au convenit asupra creării unei coaliţii majoritare şi speră că aceasta să fie creată până la prima şedinţă a parlamentului, care ar urma sa fie convocată în a doua jumătate a lunii decembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor