Rusia doreşte să repună în funcţiune trenurile cu rachete nucleare

Forţele de Rachete Strategice din Rusia iau în considerare repunerea în funcţiune a trenurilor cu rachete nucleare, emblematice în era Sovietică, pe măsură ce Moscova investeşte bani într-o revizie completă a arsenalului său nuclear.
O rachetă RT-23 la Muzeul Central al Transporturilor Feroviare din St. Petersburg. (Captură Foto)
Andrei Popescu
09.12.2014

Forţele de Rachete Strategice din Rusia au în vedere repunerea în funcţiune a trenurilor cu rachete nucleare, emblematice în era Sovietică, pe măsură ce Moscova investeşte bani într-o revizie completă a arsenalului său nuclear.

Conform unei surse neidentificate din complexul industriei militare ruseşti, citată recent de Agenţia de ştiri TASS, Institutul de Tehnologie Termică din Moscova – producătorii rachetelor Topol, Yars şi Bulava – proiectează un tren de generaţie nouă pentru lansarea de rachete.

“Deşi decizia începerii construirii trenurilor încă nu a fost luată, probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este destul de mare”, a declarat sursa, explicând că se fac încă studii tehnice şi estimări ale costurilor.

“În cel mai bun caz, trenurile vor fi puse în funcţiune la sfârşitul deceniului, probabil în jurul anului 2019”, a declarat sursa.

Forţele nucleare ruseşti sunt principalii beneficiari ai celor aproximativ 500 miliarde de euro alocaţi dezvoltării militare, autorităţile ruse promiţând că vor moderniza complet arsenalul ţării cu rachete noi care vor putea să răspundă mai bine ameninţărilor moderne.

Uniunea Sovietică a început să folosească trenurile cu rachete nucleare în 1987. Trenurile au folosit rachete RT-23 Molodets, construite de uzina producătoare de rachete şi sateliţi Yuzhmash, localizată în Ucraina de astăzi. La data prăbuşirii Uniunii Sovietice în 1991, 56 de rachete fuseseră pe trenurile respective. Ucraina a încetat să mai construiască rachete RT-23 şi până în 2005 Rusia le-a scos pe toate din funcţiune.

În decembrie 2013, general locotenent Serghei Karakaiev din cadrul Forţelor de Rachete Strategice a declarat că programul american Prompt Global Strike a forţat Rusia să înceapă efectuarea de studii pentru a pune conceptul (trenurilor) din nou în practică.

Prompt Global Strike se referă la dezvoltarea de către SUA a unor rachete hipersonice care ar fi capabile de lovituri rapide şi de mare precizie în orice punct de pe glob.

Analiştii militari susţin că trenurile pentru rachete ar creşte şansele de supravieţuire a arsenalului nuclear rusesc, complicând eforturile de a localiza rachetele sale pe care le deplasează rapid şi constant în jurul ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor