PNRR devine Planul Naţional de Reforme Ratate? Guvernul "doarme", 19 miliarde de euro rămân pe masa de la Bruxelles

Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
11.10.2024

Analistul economic Adrian Negrescu a atras atenţia, într-o emisiune TVR, că mai avem puţin peste doi ani până se încheie Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi România mai are de îndeplinit în jur de 70% din cele peste 600 de ţinte asumate. "Nu vorbesc de proiectele de infrastructură, că acolo avem mari probleme", a punctat expertul, care se arată extrem de îngrijorat de situaţie.

Jurnalist: Pierdem banii ăştia sau nu-i pierdem?

Adrian Negrescu: Planul Naţional de Reforme Probabile i-am spus eu, dar, din păcate, devine Planul Naţional de Reforme Ratate, PNRR, că chiar se potriveşte.

În primul rând, hai să vorbim de stadiul la care suntem în momentul de faţă. Noi am absorbit în momentul de faţă vreo 9,4 miliarde de euro, din totalul de 28,5 de miliarde de euro. Adică am luat prefinanţările alea, care oricum veneau, indiferent ce faci, şi am mai tras nişte bani. Puţini, foarte, foarte puţini. Dincolo de chestia asta, n-am prea mai atras niciun ban din 2023, din primăvară, din câte ştiu. În 2023 n-am primit niciun ban din PNRR.

Jurnalist: Asta ştiţi cum era, că era problemă, că facem reforma pensiilor şi mai trecem un jalon şi mai primim.

Adrian Negrescu: Iată că suntem în momentul în care tranşele 3, 4 n-au nicio şansă să fie absorbite în momentul de faţă. Nu mai vorbesc de celelalte şanse.

Şi, atenţie, mai avem numai 2 ani, 2 luni şi 21 de zile, chiar mă uitam acum. Până se încheie PNRR-ul. Şi mai sunt vreo 70% din cele peste 600 de ţinte de îndeplinit. Nu vorbesc de proiectele de infrastructură, că acolo avem mari probleme. Iar ceea ce spuneţi dumneavoastră de Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP)... păi acolo e o glumă tristă ceea ce s-a întâmplat, din punctul meu de vedere.

Am încercat să facem un fel de albă-neagră cu cei de la Bruxelles. Să le arătăm noi cum se face o numire într-o firmă de stat, într-o agenţie din aceasta, pe principiu românesc. Lasă că nu se prind băieţii, cum punem noi nişte oameni de-ai noştri, cu nişte CV-uri cu dedicaţie, cu nişte specificaţii, nişte foi de angajare, construite cu dedicaţie, pentru anumite persoane, care au apărut, bineînţeles, au ieşit la iveală şi pe care Comisia Europeană le-a aflat din presă, mai mult ca sigur. Şi le-a sesizat ca fiind o încercare de fraudare, într-un fel sau altul, a acestui PNRR.

Jurnalist: Păi bun, aceasta pare a fi una dintre principalele probleme din acest refuz de plată, de 1,1 miliard de aceşti bani. Şi a spus că trebuie 6 luni până se rezolvă.

Adrian Negrescu: Dacă vor să rezolve, puteam rezolva rapid, adică să faci o angajare de oameni din sectorul privat pe aceste…

Jurnalist: E mai complicat să ştiţi în România aşa ceva.

Adrian Negrescu: Putem schimba legislaţia, există majoritate parlamentară. Puteau într-o zi, două, să treacă de Senat, să treacă de Camera Deputaţilor, să treacă şi de Preşedinte.

Jurnalist: Credeţi că mai avem majoritate parlamentară?

Adrian Negrescu: Eu cred că aceste proiecte puteau fi trecute dacă, într-adevăr, era vorba de bani şi, într-adevăr...

Jurnalist: Şi ce trebuia să facă aceste...? Cum ar putea fi rezolvată această problemă a AMEPIP-ului?

Adrian Negrescu: Păi AMEPIP-ul, în primul rând, trebuie să găseşti nişte profesionişti.

Jurnalist: Explicaţi ce înseamnă AMEPIP-ul, că să înţeleagă oamenii.

Adrian Negrescu: AMEPIP este o întreprindere de stat, ca să zic aşa, care ar trebui să monitorizeze performanţa companiilor publice.
Sunt vreo 1000 şi ceva de companii publice.

Jurnalist: De care tot vorbeam noi că nu ştim cât sunt de performante.

Adrian Negrescu: 70% dintre ele sunt întotdeauna nişte fabrici de salarii, pentru că 80% din bugetele lor se duc pe salarii. Nimic altceva.

Jurnalist: Şi care nu generează mare lucru.

Adrian Negrescu: Da, şi această mega-agenţie ar fi trebuit să monitorizeze modul în care se reformează aceste companii şi să le ajute, într-un fel sau altul, prin know-how-ul acestor membri din AMEPIP, pentru a accesa fonduri, pentru a se reorganiza şi pentru a reveni pe profit. Pentru că asta ne dorim de la companiile de stat să aducă bani la buget.

Jurnalist: Da, este o iluzie că noi putem duce toate aceste companii pe profit. S-ar putea ca unele dintre ele să trebuiască fie închise, fie privatizate sau...?

Adrian Negrescu: Poţi să le vinzi, de ce nu? Poţi să le vinzi întotdeauna, mai cu seama că avem nevoie de bani. Te duci pe Bursa de Valori Bucureşti, scoţi un pachet minoritar de acţiuni, cum au ieşit cei de la Franklin Templeton cu pachetul Hidroelectrica, şi vinzi asociaţia şi duci management privat acolo.

Ei, aici problema, din punctul meu de vedere, este de selecţie a oamenilor. Şi acolo, din păcate, am acţionat în stilul cu care ne-am obişnuit în ultimii 30 de ani! Am căutat oameni prin partide sau şi asociaţi ai partidelor!

În niciun caz n-am făcut o selecţie de oameni specializaţi, cu studii, oameni din mediul economic care să ştie, de exemplu, să repună pe linia de plutire CFR SA, o companie care şi-a programat în acest an pierderi financiare de aproape 900 de milioane de lei, aproape un miliard de lei, pierderi programate! Nu mai vorbim de profit sau de altceva!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor