9 motive pentru care poezia ne ajută să înţelegem lumea mai bine

. (Photos.com)
L.M.
21.03.2017

"Poezia este o fereastră spre diversitatea uluitoare a omenirii"

Irina Bokova

În fiecare an, pe 21 martie, întreaga lume celebrează una dintre formele cele mai frumoase ale exprimării şi ale identităţii culturale şi lingvistice a popoarelor: poezia.

Prezentă de-a lungul istoriei, în toate culturile şi pe fiecare continent, poezia vorbeşte despre umanitatea, valorile, armonia, precum şi sensibilitatea noastră pentru cei de lângă noi, metamorfozând cel mai simplu poem într-un îndemn la introspecţie interioară şi un imbold la dialog, pace şi toleranţă.

"Ziua mondială a poeziei este o ocazie de a ne onora poeţii, de a reînvia tradiţiile orale, cum ar fi recitalurile de poezie, de a promova lectura, scrierea şi predarea poeziei, de a întări legătura dintre poezie şi alte arte, cum ar fi teatrul, dansul, muzica şi pictura şi de a facilita vizualizarea poeziei prin intermediul mass-mediei. Aşa cum poezia continuă să unească oamenii de pe toate continentele, toţi sunt invitaţi să se alăture marcării acestei zile", îndeamnă în acest an directorul general al UNESCO, Irina Bokova.

Dar ce mai înseamnă poezia şi cum ne poate ajuta ea?

În Era Digitală, când atenţia ne este permanent distrasă şi valorile noastre tind să fie atât de materiale, de lumeşti, poezia rămâne o oază de sensibilitate în care semnificaţia cuvintelor rămâne plină de magie. Poeziile ne îngăduie să vedem în sufletul celui care le-a scris, descuind uşi ferecate care altfel ar rămâne poate închise.

Dar, ne mai poate ajuta poezia în această eră?

În rândurile de mai jos, vom aşterne doar câteva dintre lucrurile cu care ne poate ajuta poezia. Vom vedea astfel că poezia este terapeutică - atât pentru autor cât şi pentru cititor, este benefică pentru copii, dezvoltă abilităţi de comunicare, ne ajută să ne înţelegem semenii, ne aduce armonie, reprezentând, poate, una dintre cheile înţelegerii celuilalt şi drumul către noi înşine.

1.Poezia ajută la stimuarea memoriei

În educaţia copilului, poezia îi învaţă pe copii arta exprimării creative, care, cel mai adesea lipseşte din peisajul educaţional prezent. În esenţă, poezia le conferă un instrument excelent pentru dezvoltarea de sine şi pentru creşterea abilităţilor lor verbale şi de scriere. Imprimând un ritm şi o înşiruire de cuvinte însoţite de o cadenţă, poezia ajută la înţelegerea cognitivă a cuvintelor şi unde se potrivesc ele.

2. Poezia dezvoltă abilităţi de comunicare

Scrisul, exprimarea şi înţelegerea pot fi în mare măsură influenţate şi stimulate prin poezie. Învăţarea regulilor de scriere şi apoi schimbarea lor creativă cu poezie, poate da scrisului o frumuseţe alternativă. Recitarea cu voce tare a versurilor în acord cu măsura, ritmul şi rima lor poate „dezlega” limba şi crea fundaţia pentru comunicarea verbală. Să înveţi să înţelegi poezia conferă forţă mentală cât şi dorinţa de a înţelege comunicarea scrisă.

3. Poezia îmbunătăţeşte ideile

V-aţi împotmolit vreodată neştiind ce să mai scrieţi? Simpla alegere a unor strofe din poeţi clasici şi citirea lor pot da naştere unor idei de care nici nu ştiaţi că există. Citirea şi scrisul poeziilor vă inspiră cu noi idei şi pot, de asemnea, să vă schimbe modul în care le percepeţi pe cele vechi. E un mod de a procesa experienţele, descrierile vizuale şi emoţiile.

4. Poezia este terapeutică pentru cel care scrie

Terapia prin poezie este o artă creativă care foloseşte cuvântul scris pentru a înţelege şi apoi comunica sentimente şi gânduri. Poezia e, de regulă, scurtă, dar bogată în emoţii. Scriitorii pot intra în contact cu sentimente pe care nici ei nu ştiau că le au până ce nu le-au aşternut pe hârtie. Anxietatea şi depresia sunt cele mai frecvente probleme de sănătate mintală care se pot trata prin terapia cu poezie - cel care scrie începe să înţeleagă blocajele şi piedicile care îi condiţionează mintea. Să exprimi ceea ce simţi e dificil, iar poezia este unul dintre cele mai bune mijloace de exprimare.

5. Poezia e terapeutică pentru cititor

Pentru cei care găsesc dificil să îşi exprime emoţiile, lectura poeziilor poate avea efecte similare cu cea a scrierii lor. Cititul poeziilor îţi permite să vezi în sufletul celuilalt, să vezi în mintea şi inima lui. Asta poate deschide uşi spre acele sentimente suprimate, uşi, care altfel ar rămâne închise. Cititul poate scoate la lumină acele locuri întunecate şi ascunse din inimă şi minte.

6. Poezia te ajută să înţelegi însăşi semnificaţia cuvintelor

Prin structura ei, poezia este segmentată în propoziţii scurte dar strategice. Asta ne face să înţelegem semnificaţia şi locul fiecărui cuvânt. Scrierea poeziei forţează persoana să considere şi reconsidere fiecare bucată şi lungime a versurilor. În poezie, cuvintele sunt magice, stările adânci.

7. Poezia te ajută să înţelegi oamenii

Una dintre cele mai mari dificultăţi ale timpurilor noastre e cum să-l înţelegem pe celălalt. Interpretarea greşită şi înţelegerea greşită duce la frustrare nesfârşită. Citirea şi scrierea poeziei ajută oamenii să-şi îmbunătăţească capacitatea de a-i înţelege pe ceilalţi. Din perspectiva celui care scrie trebuie să fii în stare să transmiţi natura adevărată a scrisului tău, unui cititor necunoscut. Asta înseamnă sondarea adâncă a acelor părţi pe care vrei ca el să le înţeleagă, să le simtă şi ceea ce va lua cu el şi va rezona mult timp după ce a citit poezia. Pentru un cititor de poezie asta înseamnă şi cultivarea empatiei pentru celălalt, răbdarea de a încerca să-i înţelegi sentimentele, experienţele, credinţele.

8. Poezia e drumul către tine însuţi

Te-ai simţit vreodată nelalocul tău? Te-ai întrebat vreodată de ce gândeşti într-un anumit fel? Ai fost vreodată frustrat că nu există niciun fel de a fi înţeles de ceilalţi, pentru că nici tu nu ştii ce se întâmplă tine? Există cercetări care arată că cea mai bună cale de a înţelege tumultul interior este să scrii poezie. Acest lucru încetineşte lumea din jurul tău. Aduce raţiune în gânduri pentru că le transformă în propoziţii scurte, directe, în timp ce-ţi eliberează anxietatea din corp, prin stilul liric folosit.

Poezia îţi aduce înţelegeri despre tine pe care nu le credeai posibile. Nu există tristeţe mai mare decât să nu te înţelegi pe tine, să nu-ţi înţelegi valoarea, şi nu există putere mai mare decât să-ţi desăvârşeşti înţelegerea de sine.

9. Poezia aduce armonie şi purifică

Tocmai pentru că poezia sondează stări, sentimente şi trăiri şi le transmite liric, ea are putere. Poetul este cel care concetrează şi prelucrează în versurile sale lumi şi universuri interioare şi exterioare, le rafinează, le pune într-un anumit ritm, foloseşte măsuri şi rime, cizelează cuvinte şi metafore, dându-le înţelesuri mai înalte.

Poezia clasică e cel mai bun exemplu în acest caz, pentru că, mai ales acolo, avem de-a face cu katharsisul, de care vorbea Aristotel, starea aceea specifică de purificare pe care ţi-o dă marea poezie. În final, rămâne doar esenţialul: starea de linişte interioară. De aici până la conectarea cu noi, cu sinele nostru, mai e un pas. Atunci, va fi posibil să atingem acel echilibru interior, starea cea mai înaltă, care ne ajută să trăim în armonie cu noi înşine şi cu ceilalţi. Ne rămâne să muncim puţin cu noi, pentru a o păstra.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor