Geniul orchestral al Shen Yun

Orchestra Simfonică Shen Yun în timpul spectacolului de la Carnegie Hall din 27 octombrie 2013. (Dai Bing/Epoch Times)
Orchestra Simfonică Shen Yun în timpul spectacolului de la Carnegie Hall din 27 octombrie 2013. (Dai Bing/Epoch Times) (Dai Bing/Epoch Times)

Misiunea de a armoniza muzica Orientului cu cea a Occidentului este una descurajatoare. Pe parcursul istoriei, mulţi oameni au încercat, însă, au dat greş. Frecvenţele notelor muzicale interpretate prin intermediul instrumentelor chinezeşti diferă faţă de cele ale instrumentelor din Occident fiind aproape imposibil îmbinarea celor două tipuri distincte de sunete la nivel de ansamblu.

Cu toate acestea, orchestra Shen Yun Performing Arts a reuşit să ducă la îndeplinire această misiune încă din anul 2006.

„Felicitări compozitorilor care sunt capabili să integreze cele două tipuri de instrumente. Încântător” a afirmat Pet Brevig, dirijor şi profesor la Facultatea Juilliard, în urma vizionării spectacolului Shen Yun la New York, anul trecut.

Shen Yun, cu programele sale de muzică şi dans clasic chinezesc, a încântat audienţele unora dintre cele mai renumite teatre de pe mapamond. Spectacolele sale – de la Centrul Lincoln din New York şi Casa Comemorativă a Operei din San Francisco, la principalele săli de spectacol din Franţa şi Japonia – se desfăşoară cu sălile pline.

Încă de la început, orchestra a cântat ca parte integrantă a spectacolelor de dans clasic chinezesc Shen Yun. Numeroşi membri ai publicului spectator, însă, au afirmat că doresc s-o asculte mai mult, nu numai ca acompaniament.

Dorinţele lor au fost îndeplinite în 2012, când orchestra a cântat pentru prima dată solo. Aproximativ 100 de muzicieni aleşi din cele trei orchestre de turneu s-au reunit pentru marele debut internaţional de la Carnegie Hall, într-o reprezentaţie care s-a încheiat cu trei piese suplimentare, interpretate la cererea publicului.

Orchestra Simfonică Shen Yun se pregăteşte acum pentru cel de-al treilea turneu în Statele Unite, care va include oraşele Boston, New York, Washington, Chicago, Miami, Sarasota, dar şi Toronto (Canada).

O sonoritate cu totul nouă

Nu există orchestre asemenea celei Shen Yun. Ca trăsătură distinctă, aceasta este unica orchestră din lume care combină instrumentele clasice occidentale cu cele chinezeşti. Alături de principalele elemente simfonice clasice – cum ar fi alămurile, instrumentele de suflat, cele cu corzi şi percuţia – Shen Yun încorporează şi instrumente antice chinezeşti, precum vioara cu două corzi numită erhu şi instrumentul numit pipa, la care se cântă pizzicato (prin ciupirea corzilor, n.trad.).

Amândouă instrumentele menţionate au rădăcini profunde în cultura tradiţională chineză. Se crede că erhu are o istorie de peste 4.000 de ani, pe când pipa este adesea reprezentată în frescele budiste din peşteri ca un instrument divin, la care cântă fecioarele celeste.

În compoziţiile Shen Yun, complet originale, instrumentele chinezeşti generează o atmosferă şi nuanţe distinctive în interpretarea melodiilor. În acelaşi timp, instrumentele occidentale evocă precizia şi grandoarea orchestrelor simfonice clasice.

Acest geniu orchestral este elementul central al programului. La Carnegie Hall, Orchestra Simfonică Shen Yun va interpreta cele mai bune lucrări originale din producţiile Shen Yun. Anul acesta, programul de concerte include, de asemenea, capodopere clasice, cum sunt cele aparţinând lui Berlioz şi Dvorak.

Programul mai include şi participarea tenorilor şi sopranelor din Shen Yun, solişti vocali aclamaţi pentru capacitatea lor de a interpreta versuri chinezeşti folosind tehnica belcanto. Păstrarea pronunţiei chineze în utilizarea acestor tehnici vocale este foarte dificilă, însă, creează o uimitoare desfătare a auzului.

Ca şi în cazul dansului Shen Yun, Orchestra Simfonică nu reprezintă numai o experienţă pentru simţuri – ea este totodată o încântare pentru suflet. Repertoriul porneşte de la cele cinci milenii de civilizaţie, readucând în actualitate teme despre virtute şi curaj, găsindu-şi inspiraţia în numeroase legende, regiuni şi popoare.

Shen Yun excelează în readucerea la viaţă a temelor şi melodiilor din timpuri străvechi precum şi în prezentarea lor într-o manieră fără precedent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură