Ziua 64. "Noi suntem flacăra de veghe care ţine cazanul să nu explodeze!"
alte articole
Imnul României a răsunat din nou în Piaţa Victoriei, loc unde, seară de seară, protestatarii #rezist luminează întunericul de lângă Guvern cu lanternele şi luminile telefoanelor, şi cer Demisia celor vinovaţi de mutilarea, "noaptea, ca hoţii", a Codurilor Penale în favoarea corupţilor.
Protestul de astăzi are loc pe fundalul unei noi sfidări la adresa Străzii. Mai exact, autorul declarat al OUG 13, deputatul PSD Florin Iordache, fost ministru al Justiţiei, a fost numit vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.
"S-a întregit tabloul hoţilor. E o ofensă, o palmă dată peste obrazul cetăţenilor: nu ne interesează părerea voastră, deci e o ofensă totală, o bătaie de joc ce se întâmplă de atâta timp. (...)
Noi suntem babuini pentru ei. .. a făcut o afirmaţie referitor la salariile lor că ei nu pot trăi cu leafa de sub 1000 de euro, că dacă babuinii pot, e treaba lor. Noi nu suntem babuini. Asta a fost în Camera Deputaţilor! Nu se poate, noi trăim cu mai puţin de 1000 de euro, ne mor părinţii acasă dacă nu avem bani să-i ducem la spital, pentru ce, să trăiască ei bine, să fure? Dumnezeule, în afară de mafioţii italieni, oligarhii ruşi, nu cred că s-a mai întâmplat aşa. Chiar am ajuns să ne conducă o mână de inculţi, de nesimţiţi? Vrem evoluţie, nu involuţie", declară o protestatară.
Tot astăzi, în pofida faptului că sute de mii de oameni au protestat contra mutilării Codurilor Penale, deputaţii jurişti au dat aviz favorabil unui proiect de lege pentru modificarea articolelor 301 şi 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, prin care se desfiinţează noţiunea de conflict de interese pentru funcţionarii publici, aceasta fiind înlocuită cu sintagma "folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”.
Toate aceste acte de sfidare ale celor la Putere îi fac pe protestatari să fie şi mai determinaţi, conştienţi fiind că dacă ei n-ar fi în Piaţă, lucrurile ar putea arăta mult mai rău:
"Iţi dai seama ce ar însemna să nu mai fie niciunul aici? Pentru că oricum asta speră. Nu este presiunea mare pe ei în momentul acesta, dar totuşi au aşa o chestie “nu-i în regulă treaba, ăştia stau acolo şi dacă mai fac o greşeală... dacă astăzi dădea CCR-ul penalii în Guvern câţi crezi că erau aici în seara aceasta?
Pentru că ştiau “acolo e flacăra încă, mocneşte, nu e mare dar e aprinsă flacăra”, iar dacă astăzi o dădea de gard CCR-ul cu penalii în funcţie de conducere, oare tot atâţia eram acum aici?", spune un protestatar.
"Noi suntem flacăra de veghe care ţine cazanul să nu explodeze. Suntem o flacără de veghe şi pentru cetăţeni dar şi pentru ei, cei din Guvern", completeaza protestatara de lângă el, adăugând că cei de la putere trebuie să înţeleagă că românii nu mai acceptă manipularea.
"Trebuie să înţeleagă exact că poporul român nu mai e cel pe care îl ştia Iliescu, pe care puteau să îl manipuleze cu televiziunea: “se otrăveşte lacul Ciurel”, “vin teroriştii”, “agenturile străine”, nu, noi avem cu totul altă mentalitate şi cu totul altă deschidere către lume şi nu mai putem fi manipulaţi. Să realizeze că până aici a fost, ori se schimbă ei, ori îi schimbăm noi! Nu mai acceptăm mizeriile astea, nu mai mergem pe principiul “aşa a făcut şi celălalt, lasă-l că nu avem noi ce să facem”, nu, noi avem pentru că ei sunt reprezentanţii noştri, noi îi plătim pe ei, nu ei ne plătesc pe noi, iar noi dacă dăm un ban vrem să vedem şi o calitate, nu o cantitate, nu nişte vorbe frumoase, nu nişte sume frumoase scrise pe o hârtie de domnul Dragnea, care anunţă că peste 3-4 ani de zile medicii or să aibă salariul de 3-4000 euro.
Îmi doresc ca un medic să aibă 4000 de euro, dar mă întreb de unde îi ia? Pentru că până una alta, cu măsurile pe care le-a luat acum cu creşterea salariului minim pe economie, firmele au început să iasă din România, inclusiv firme străine, firmele mici româneşti încep să se închidă... doar dacă a găsit cumva vreo cale miraculoasă de a creşte bani. Iar dacă cumva se gândeşte să împrumute România pe vreo 30-50 de ani să plătească nepoţii noştri împrumuturi la FMI, e iar o problemă", adaugă femeia.
Nu în ultimul rând, tot astazi, fostul premier Ciolos, premiat de GDS pentru că le-a redat românilor "gustul normalităţii", scotea în evidenţă că viitorul României depinde de modul în care ne vom asuma nu doar rezistenţa, ci şi capacitatea de construcţie şi creaţie.
"Cred că cele două "canale" de acţiune şi de reacţie pomenite de domnul Cioloş în discursul de azi (rezistenţă; creaţie şi construcţie) trebuie folosite şi fructificate DEOPOTRIVĂ de politicienii din opoziţie şi de cetăţeni (societate civilă). Anume: Pe termen mediu şi lung, în Parlament opoziţia va avea de combinat în mod responsabil, onest, profesionist şi neobosit - "bătăios" rezistenţa în faţa tăvălugului legislativ PSD+ALDE pus pe apărat hoţi şi corupţi şi contracararea lui pe toate căile existente (din răsputeri!) cu crearea şi construirea (neobosite!) de iniţiative legislative în slujba cetăţenilor ai căror reprezentanţi sunt (propuneri de legi bine gândite, care să blocheze derapaje gravissime precum cele petrecute iarna-primăvara asta, legi limpezi, imposibil de fentat de către grupurile infracţionale şi corupte care au arestat la vârf şi, nu numai, România).
Pe de altă parte, societatea civilă trebuie şi ea, musai, să folosească, neobosită şi încrezătoare, AMBELE canale de acţiune: să reziste şi să apere, inclusiv în Stradă, reacţionând instantaneu prin opoziţie în TOATE situaţiile de avarie majoră pe care, iată, le tot creează politicienii PSD&comp. (ex: enormitatea de numire a lui Iordache azi ca vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor!); să creeze şi să construiască - ceea ce văd că deja se întâmplă, atât online, cât şi offline - structuri de iniţiativă şi reacţie şi implicare civică concretă (ONG, mici asociaţii, proiecte temporare sau pe termen lung, grupuri de dialog&idei) care să propună decidenţilor politici (opoziţiei, deocamdată) soluţii atunci când aceştia par... în pană de idei, dar şi să sancţioneze prompt şi oportun, uniţi şi hotărâţi, orice derapaj de la normalitatea politică democratică şi orice încercare a puterii politice de a duce România paşi mulţi şi grei înapoi. Cât despre fiecare cetăţean şi politician luat în parte: să reziste în micul lui mediu/cerc (familie, loc de muncă etc.) lucrând onest, dedicat, corect, profesionist, indiferent în ce domeniu e activ, să construiască în jur un mediu liber de orice e necinstit, incorect, hoţesc, neprofesionist", a comentat o protestatară discursul lui Cioloş.
Reamintim că din data de 31 ianuarie, când Guvernul Grindeanu a adoptat OUG 13, protestatarii revin zilnic la Guvern, profund îngrijoraţi de viitorul ţării. Deşi OUG 13 a fost abrogată, oamenii se tem că Puterea va reîncerca adoptarea ei în altă formă - lege - şi că nu vor precupeţi niciun efort pentru stoparea luptei contra corupţiei, drept dovadă evaluările lui Kovesi şi Lazăr, valul de proiecte de lege vizând dezincriminări ale conflictelor de interese etc.
Pentru a realiza aceste deziderate, Puterea mituieşte electoratul cu creşteri de pensii şi salarii nesustenabile, existând riscul să ducă ţara în faliment. Mai mult, declaraţiile belicoase ale liderilor coaliţiei la putere la adresa UE, multinaţionalelor etc. stârnesc îngrijorarea că este vizată fiind de-a dreptul scoaterea României din UE şi aruncarea ei într-o zonă gri, de tip Rusia, o zonă în care oligarhii să jefuiască nestânjeniţi de lege, iar cei ce lupta contra corupţiei să poată fi urcaţi, fără prea mari griji pentru drepturile omului, în dubă şi duşi la puşcărie, aşa cum s-a întâmplat recent în ţara condusă de Putin.