Ziua 60: "Stăm aici ca să-i păzim şi să ne păzim ţara, statornici şi luminoşi!"
alte articole
Câteva zeci de protestatari #rezist au revenit lângă Guvern în seara 60 a protestului maraton declanşat de adoptarea "noaptea, ca hoţii", a OUG 13; la ora 21, conform tradiţiei instaurate în Piaţă, au aprins luminile telefoanelor mobile şi lanternele şi au cântat imnul, după care au scandat, îndelung, "Demisia."
Deloc demotivaţi de refuzul Guvernului de a demisiona şi de atitudinea politicienilor la putere care se prefac, spun protestatarii, că nu-i aud pe cei din Stradă, oamenii revin seară de seară la protest, dornici de o schimbare reală. Pentru mulţi, OUG 13 a fost doar picătura care a umplut un pahar mult prea plin, umplut timp de 27 de ani (sau pentru unii chiar de dinainte). Paharul, în care s-au strâns nemulţumirile legate de starea spitalelor, de dezastrul din educaţie, de lipsa infrastructurii, de faptul că economia a fost jefuită sistematic, a dat pe dinafară în momentul adoptării OUG 13, iar de atunci protestatarii nu mai sunt dispuşi să facă pasul în spate.
"Gradul de toleranţă a ajuns şi a depăşit nivelul maxim (...) Mi-am epuizat toate rezervele de toleranţă pentru guvernanţii noştri, pentru parlamentarii noştri, pentru pseudo-oamenii de afaceri proveniţi tot din rândurile lor care au distrus ţara asta de mult mai mult de 27 de ani. Şi pentru că nu mai vreau să fie generaţii de sacrificiu, eu fac parte din acea generaţie de sacrificiu, am continuat să ne sacrificăm sperând ca la un moment dat să fie bine şi aici, cu toate piedicile inerente, cu toate hopurile, cu toată munca grea. (...) Îmi doresc să existe corectitudine, competenţă, transparenţă, guvernare pentru popor şi în numele poporului, să fie elaborate şi puse în aplicare legi corecte, legi care să fie respectate de absolut toţi", a declarat o protestatară.
Să cadă – n-aş vrea să spun PSD, că sunt din toată clasa politică - să schimbe sistemul, câte un pic, nu o să putem să-l schimbăm de tot, dar măcar să luăm câte o pietricică de la baza acestui sistem care ne-a adus în stradă, că noi am ieşit în stradă că s-a umplut paharul, dintr-o picătură. Dar până s-a umplut paharul 27 de ani i-am tot plimbat, ăla a zis că celălalt, celălalt a zis că greaua moştenire şi tot aşa. Şi ăsta e adevărul, noi ştim şi ei ştiu!", a adăugat un alt protestatar.
Dincolo de nemulţumirile adunate timp de decenii, protestele sunt însă despre libertate şi speranţă, speranţa că binele va învinge răul, sub orice formă, explică o altă protestatară.
"Stăm aici ca să-i păzim şi să ne păzim ţara, statornici şi luminoşi, că nu degeaba luminăm în fiecare seară. Chiar am fugit astă seară să ajung înainte de imn că este momentul nostru de coagulare a forţelor sufleteşti în jurul punctului luminos din telefonul mobil şi cred că asta ne ţine împreună. Şi mai departe de toate e o chestiune de libertate. Vin pentru libertate aici, ca să menţin libertatea fragilă de acum. Nu am obosit, pentru că fac cu toată inima, cu tot ce sunt şi cu toată credinţa că, până la urmă, dacă reducem la scară, binele va învinge răul sub orice formă", spune o tânără.