Mihai Goţiu: CSM, fără reprezentanţi ai societăţii civile din cauza avocatului corupţilor - Şerban Nicolae
alte articole
Consiliul Superior al Magistraturii funcţionează fără reprezentanţii societăţii civile pentru că un anumit domn – Şerban Nicolae, avocat al corupţilor, reuşeşte să fenteze legea cu o minunăţie extraordinară, a acuzat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedintele Senatului, Mihai Goţiu.
"Ceea ce voi încerca să sumarizez astăzi este, din punctul meu de vedere, o bătaie de joc la adresa Parlamentului şi a Senatului, care nu în urmă cu mult timp a votat că ar avea prestigiu. De ce spun asta? Pentru că, printr-un lung lanţ de şmecherii, s-a amânat din nou numirea a doi membi ai societăţii civile în CSM, o organizaţie destul de importantă zic eu, o instituţie care chiar şi în aceste zile vedem că trebuie să ia nişte decizii foarte importante", a declarat Mihai Goţiu.
Cine este principalul vinovat pentru această situaţie? Nimeni altul decât şeful Comisiei Juridice - pesedistul Şerban Nicolae.
"Din păcate, acest CSM funcţionează fără reprezentanţii societăţii civile pentru că un anumit domn – Şerban Nicolae, avocat al corupţilor, care nu are nicio problemă să iniţieze în Senat şi în Parlament legi care să-i graţieze pe corupţi, reuşeşte să fenteze legea cu o minunăţie extraordinară", a precizat Mihai Goţiu.
În opinia senatorului USR, ce e mai grav e faptul că cea mai mare parte a membrilor Biroului Permanent al forului superior al Parlamentului "acceptă şi înghit pseudo-argumentele şoferului de lux al penalului Cătălin Voicu".
Blocaj în Parlament
"Poate ştiţi, poate nu, dar pe 6 noiembrie 2016 s-a încheiat termenul legal la care reprezentanţii societătii civile se puteau înscrie pentru aceste două locuri. Invocând propria vină, s-a dat un nou termen în această primăvară, în februarie mai exact, pentru prelungirea depunerilor acestor candidaturi pentru că în toamnă Parlamentul era în campanie electorală. Este un prim abuz pentru că acel termen nu putea fi depăsit, era suficiente candidaturi înscrise. O scrisoare de protest a 22 de organizaţii civice a fost tratată cu dispreţ în Biroul Permanent al Senatului. Raportul făcut de către Comisia de abuzuri pe care l-am făcut chiar eu a fost respins. Era un raport prin care solicitam ca acest concurs să se desfăşoare doar cu candidaţi înscrişi în termenul legal.
A urmat o audiere a candidaţilor înscrişi, un vot în plenul Senatului, unde nimeni nu a întrunit o majoritate. Din acest punct de vedere regulamentul Senatului e cât se poate de clar, la art. 135 arătând că, dacă la alegerea sau numirea în alte funcţii nu se obţine numărul necesar de voturi, votul se reia conform regulamentelor specifice. S-a invocat o nouă şmecherie, cum că cei care ar fi primit voturi prin votul secret ar fi fost un vot împotrivă, ceea ce este o interpretare extrem de abuzivă şi o nouă şmecherie pentru că nu există nicio altă aplicabilitate a art. 135, dacă acceptăm această interpretare.
La ce s-a ajuns? La o reluare a întregului proces de numire a celor doi membri ai reprezentanţilor societăţii civile în Parlament, nu cum era normal la o reluare a votului în plenul Senatului. Este un nou termen care trebuie să se încheie undeva pe 15 mai şi care va arunca o aură de ilegitimitate asupra componenţei CSM-ului, dacă nu se va reveni, aşa cum este normal, la reluarea votului cu candidaţii înscrişi în termenul legal, 6 noiembrie.
Mai mult, că vorbeam de acest Parlament care îşi votează propriul prestigiu, societatea civilă a iniţiat o dezbatere pentru amendamente, care prevăd nu doar CSM-ul ci şi CNCD-ul şi CNI-ul, astfel încât să îşi poată numi direct aceşti reprezentanţi în aceste consilii, o primă întâlnire va avea loc vineri, la sfârşitul acestei săptămâni. Faptul că societatea civilă încearcă să ocolească Parlamentul, este o initiativă, zic eu, legitimă, pentru că vedem de ce s-a ajuns la această situaţie, dar din punct de vedere al Parlamentului, este, din punctul meu de vedere, o palmă extrem de gravă asupra acestei credibilităţi şi, cum spuneam, a prestigiului acestei instituţii."