Nicuşor Dan a dat semnalul: USR pregăteşte operaţiunea "Fără penali în funcţii publice"

Uniunea Salvaţi România a demarat consultarea publică "Fără penali în funcţii publice" - noul punct 8 din Proclamaţia România 2017 +, apărut în urma amplelor proteste declanşate de operaţiunea "OUG 13" a Guvernului Grindeanu - şi caută forme de a transpune în legislaţie acest deziderat.
Nicusor Dan (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
03.04.2017
Se încarcă player-ul...

Solicitarea Străzii - "Fără penali în funcţii publice" - ar trebui să fie o chestiune de bun simţ, care nu ar trebui să fie reglementată, însă realitatea din ţară ne arată că se impune o modificare a legislaţiei în acest sens, iar USR îşi va asuma acest demers, a anunţat luni, la dezbaterea organizată pe această temă, preşedintele partidului Nicuşor Dan.

"Obiectivul USR de la înfiinţare a fost să preia teme din societate şi să le transpună în acte politice. Mult timp societatea a fost ruptă între societate şi clasa politică. Considerăm că USR trebuie să umple acest gol. În acest sens, am văzut solicitarea oamenilor care au protestat şi practic principala lor solicitare a fost ca să nu mai avem în funcţii publice oameni condamnaţi penal", a declarat Nicuşor Dan.

În opinia liderului USR, o astfel de solicitare - fără penali în funcţii publice - ar trebui să fie o chestiune de bun simţ, care nu ar trebui să fie reglementată.

"Legea care interzice persoanelor condamnate penal să ocupe funcţia de miniştri a fost dată în acest sens. Iată însă că partidele nu văd lucrurile astea ca fiind de la sine înţelese. Vedem Avocatul Poporului care atacă la CCR acea prevedere care interzice persoanelor condamnate penal să ocupe funcţii de miniştri, vedem un om condamnat penal care conduce Camera Deputaţilor, vedem un politician condamnat penal care vorbeşte de tunuri cu apă şi tot felul de lucruri care sunt din alte epoci", a precizat Nicuşor Dan.

De la o idee care a apărut, a fost susţinută în stradă şi până la un proiect de lege este, potrivit liderului UR, o cale lungă care presupune un efort de studiu a legislaţiei din România, a deciziilor CCR, a deciziilor Curţii Europene a Drepturilor Omului.

"Vreau să îi felicit pe colegii noştri deputaţi care au făcut acest studio. USR nu o să vină niciodată în Parlament cu propuneri politicianiste, toate proiectele noastre de legi vor veni după un studiu şi asta explică şi distanţa de la proteste până la această propunere", a explicat Nicuşor Dan.

Preşedintele USR a anunţat că va înainta proiectul de lege, în funcţie de rezultatul dezbaterii, "aşa cum colegii noştri vor sintetiza dezbaterile pe calea cea mai potrivită".

USR promite un pachet de legi pentru transpunerea nevoii de integritate în funcţii publice în legislaţie. Apel către populaţie

În urma dezbatarii, la care au luat parte mai mulţi protestatari #rezist şi experiţi din societatea civilă - ActiveWatch, Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor, Funky Citizens etc., se conturează deja o serie de direcţii pentru ca dezideratul "Fără penali în funcţii publice" să nu rămână doar un slogan, respectiv modificări ale legislaţiei civile şi penale şi, de ce nu, modificări ale Constituţiei în direcţia transpunerii dezideratului integrităţii.

"Concluzia pe care am putea să o tragem la finalul dezbaterii ar fi că o linie de urmat e în sensul modificării legislaţiei penale pentru a stabili o arie mai largă a infracţiunilor pentru care să se stabilească în mod imperativ interdicţia de a ocupa o funcţie publică. Este o soluţie care ar putea să fie constituţională în sensul că nu există niciun risc de critică constituţională. Pe de altă parte, avem în vedere şi legislaţia civilă care stabileşte posibilitatea cetăţenilor de a candida la anumite funcţii publice la alegerile locale şi la alegerile generale, respectiv pentru funcţiile de primari, consilieri locali, judeţeni şi pentru funcţiile de parlamentari.

Aşadar avem în vedere şi modificarea acestei legislaţii civile numai că în cazul acesta se pune problema de formulare astfel încât să fie texte constituţionale pentru că avem de a face cu un drept fundamental care stă la baza democraţiei, şi anume acela de a fi ales.

Sunt nişte restricţii în Constituţie şi cel puţin pe o anumită categorie de funcţii înalte - inclusiv preşedinţia, unde există restricţii clare - sunt chestiuni reglementate clar de Constituţie şi nu poţi să vii cu reglementări prin legi ordinare care să contrazică Constituţia. Dar concluzia este că vom veni cu un pachet de legi care se va îndrepta spre îmbunătăţirea legislaţiei penale dar avem în vedere şi îmbunătăţirea legislaţiei civile ca să transpunem această idee de integritate în funcţiile publice şi de blocare a accesului persoanelor cu probleme penale în funcţii publice", a explicat, pentru Epoch Times, deputatul USR Stelian Ion.

O altă direcţie ar putea fi modificarea Constituţiei, proiect mai complex pentru care va fi nevoie de susţinerea masivă a populaţiei.

"Dacă se poate modifica Constituţia pe anumite probleme nu văd de ce nu s-ar modifica Constituţia şi pe aceaste probleme (de integritate a aleşilor n.r.) care sunt stringente pentru România. S-a văzut că a existat o emulaţie pentru ideea integrităţii în funcţiile publice şi foarte mulţi oameni au ieşit în stradă pentru apărarea acestui principiu şi impunerea lui prin lege. Cred că va exista o susţinere populară consistentă şi că în aceste condiţii va fi posibilă o astfel de legislaţie", a punctat Stelian Ion, adăugând că proiectul va fi analizat în USR.

Nu în ultimul rând, deputatul reaminteşte că USR nu deţine majoritatea în Parlament, aşadar pentru ca demersul modificării să reuşească, va fi necesar sprijinul opiniei publice.

"Nu deţinem majoritatea şi nu îmi imaginez că vom avea o largă susţinere din partea puterii actuale. De aceea, singura posibilitate ca aceste proiecte să aibă o şansă reală este presiunea publică, presiunea opiniei publice pe care trebuie să o aducem în faţa puterii actuale, această poziţie a opiniei publice trebuie să fie clar exprimată, dar eu cred că în februarie lucrurile s-au cam tranşat din acest punct de vedere şi cred că aceasta e singura modalitate în care putem avea succes cu astfel de proiecte. Dacă se tem de ceva membrii puterii actuale probabil că se tem că vor pierde masiv la vot, deşi şi asta e o chestiune discutabilă. Presiunea publică sau faptul că avem sprijinul masiv al opiniei publice", punctează Stelian Ion.

* * *

Merită menţionat că în timpul dezbaterii a reieşit ideea că la ora actuală trăim într-un stat captiv, prizonieri ai unor "găşti de infractori", numeroase poziţii cheie în România fiind deţinute de infractori sau persoane pe cale să aibă acest statut. Astfel, doar în Parlament sunt 30 de persoane condamnate penal, a subliniat un vorbitor.

Având în vedere situaţia dramatică în care se găseşte România, se impune adoptarea cu celeritate a unor legi care să schimbe această stare de fapt. Iar pentru rezolvarea situaţiei pe termen mediu şi lung, pe lângă legi/iniţiative vizând integritatea aleşilor (sau a persoanelor numite în funcţii, cum a punctat senatorul Vlad Alexandrescu) se impune şi modificarea legilor electorale astfel încât cadrul legislativ să permită spargerea majorităţii toxice din Parlament şi accesul unor oameni corecţi în posturile de primari, consilieri etc.

Soluţii sunt, au subliniat vorbitorii. Aşa cum legea 90/2001 le interzice condamnaţilor penal să facă parte din Guvern, se pot face legi similiare şi pentru funcţionarii ce gestionează banul public, trucarea licitaţiilor publice ar putea fi infracţiune pedepsită explemplar, dreptul de a da OUG-uri precum OUG 13 ar putea fi interzis prin Constituţie, se poate face o lege care să stipuleze condiţii clare pentru cei ce ocupă funcţii publice etc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor