Zgonea, despre reacţiile dure la modificarea Codului Penal: "Nimeni nu ar trebui să îşi facă nicio grijă"

După reacţii extrem de dure venit din partea preşedintelui, Opoziţiei, ANI, DNA, Comisiei Europene, SUA, Olandei, Germaniei şi Marii Britanii referitoare la modificarea Codului Penal, preşedintele Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, vine cu explicaţia că totul este, de fapt, "o amplă campanie de dezinformare" a acestora.
Andrei Pricopie
11.12.2013

alte articole

30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Valeriu Zgonea (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
11.12.2013

După reacţiile extrem de dure la asaltul parlamentarilor asupra statului de drept, venite din partea preşedintelui, opoziţiei, ANI, DNA, Comisiei Europene, SUA, Olandei, Germaniei şi Marii Britanii - referitoare la modificarea Codului Penal - preşedintele Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, vine cu explicaţia că totul este, de fapt, "o amplă campanie de dezinformare" a acestora.

"Modificările aduse Codului Penal nu îi protejează în niciun fel pe senatori şi deputaţi de ANI sau DNA, aceştia putând fi cercetaţi în continuare pentru fapte de corupţie, conflict de interese sau incompatibilităţi", a declarat Zgonea pentru Mediafax.

"Ceea ce se întâmplă în ultimele zile este o amplă campanie de dezinformare. Atât DNA, cât şi ANI funcţionează pe baza unor legi proprii, iar acele legi nu au fost modificate. Mai mult, ANI nu are nicio competenţă în sfera penală, deci nu are cum să fie afectată de vreo modificare a Codului Penal", a adăugat acesta.

Cu toate acestea Zgonea a evitat să discute adevăratele motive ale reacţiilor dure ale Occidentului.

Zgonea a venit cu explicaţia că, de fapt, ce s-a întâmplat este ca prin această modificare, pur si simplu, "a fost armonizat" Codul Penal cu Constituţia şi cu deciziile Curţii Constituţionale, care fac distincţie între parlamentari, ca reprezentanţi ai poporului, şi funcţionarii publici.

"Nimeni nu ar trebui să îşi facă nicio grijă. Parlamentarii pot fi în continuare cercetaţi pentru fapte de corupţie, cât şi pentru conflict de interese sau incompatibilităţi", a precizat Zgonea.

Camera Deputaţilor a adoptat o serie de modificări aduse Codului Penal care îi scot, practic, din categoria funcţionarilor publici pe preşedintele ţării, pe parlamentari şi pe cei din profesiile liberale. Potrivit acestor prevederi, parlamentarii nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA sau Parchet pentru fapte de corupţie care se aplică funcţionarilor publici, cum ar fi abuzul în serviciu, sau conflictul de interese.

Raportul privind modificările ce urmează să fie aduse Codului Penal, a fost adoptat luni seară, fără a fi dezbătut în plen, fiind supus direct votului final, Parlamentarii neştiind de fapt ce votează.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor