Ofensiva ANI continuă: 62 de primari şi viceprimari din Satu Mare, Teleorman şi Gorj, incompatibili

30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta
30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta (Epoch Times România)

Este de înţeles de ce se fac atât de multe presiuni asupra Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Recent, premierul Ponta declara că jumătate dintre aleşii locali au fost găsiţi în situaţii de incompatibilitate de ANI. Acum, se pare că proporţia tocmai s-a schimbat. Cincizeci de primari şi 11 viceprimari din judeţele Satu Mare, Teleorman şi Gorj au fost găsiţi incompatibili ANI, motivul invocat fiind exercitarea simultană de funcţii şi calităţi, a raportat Realitatea.

Este vorba despre 23 de aleşi locali din judeţul Satu Mare, 16 din Teleorman şi 22 din Gorj.

Potrivit prevederilor legale, "funcţia de primar şi viceprimar […] este incompatibilă cu: funcţia de […]administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale[…];funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local […]; calitatea de comerciant persoană fizică […]".

Totodată, ANI a decis ca în cazul a doi primari şi un viceprimar, să sesizeze organele judiciare competente, pentru posibila săvârşire de către aceştia a infracţiunii de fals în declaraţii, motivul fiind că aceştia nu au precizat, în declaraţiile de interese, calităţile şi funcţiile deţinute.

Printre cei care au fost găsiţi incompatibili se numără primarul municipiului Satu Mare, Costel Dorel Coica, primarul oraşului Tăşnad (judeţul Satu Mare), Vasile Mitraşca, primarul din Carei (judeţul Satu Mare), Eugen Kovacs, primarul oraşului Ţicleni (judeţul Gorj), Radu Constantin, în restul cazurilor fiind vorba despre edili ai unor comune.

De asemenea, ANI anunţă că a constatat că un membru al Consiliului Local Galaţi, Cristian Dima, a încălcat regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă, ca urmare a aprobării, în interes personal, a unor Hotărâri ale Consiliului Local care au vizat majorarea contribuţiei publice la bugetul unei fundaţii unde deţine tot el funcţia de vicepreşedinte.

ANI a precizat că i-a informat pe edili despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază.

Legea 176/2010 prevede că fapta persoanei cu privire la care s-a constatat că a emis un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective.

Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese sau al incompatibilităţii constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective.

Totodată, potrivit dispoziţiilor din Codul Penal, "declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne