Societatea Internaţională de Transplant, somată să-şi respecte standardele etice

În ciuda condamnării internaţionale a recoltării forţate de organe, congresul de transplant din Hong Kong onorează mastermind-ul chinez al macabrei industrii. Doctorii cer Societăţii Internaţionale de Transplant să ceară prima dezvăluire completă şi transparentă referitoare la încălcările de achiziţii publice de organe, înainte de a primi cu braţele deschise autorităţile de transplant din China.
DAFOH a fost nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace 2016
DAFOH a fost nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace 2016 (DAFOH)

Organizaţia internaţională Doctori Împotriva Recoltării Forţate de Organe (DAFOH), unul dintre cele mai importante grupuri pentru monitorizarea medicală a transplanturilor, face apel la Societatea Internaţională de Transplant (TTS) să-şi reconsidere iniţiativa de a invita un oficial de rang înalt din China pentru a se adresa în plen congresului bienal de transplant al societăţii ce va avea loc anul acesta în Hong Kong, începând cu 18 august 2016.

În ciuda preocupărilor internaţionale în creştere, TTS l-a programat pe liderul chinez al industriei de transplant, Huang Jiefu, să se adreseze congresului în plen. Huang a declarat anterior că până la 90% din organele de transplant din China au fost recoltate de la prizonierii executaţi, ţinând sub tăcere aspectul chiar mai macabru - al recoltării forţate de organe de la prizonieri de conştiinţă. În cadrul mandatului său de ministru adjunct al sănătăţii, rata transplanturilor din China a crescut exponenţial, iar fenomenul care nu are nici în prezent o explicaţie oficială, a coincis cu declanşarea la nivel naţional a unui val masiv de persecuţii şi detenţii arbitrare a practicanţilor Falun Gong, ce sunt vizaţi pentru convingerile lor spirituale.

Huang Jiefu însuşi este probabil implicat direct în recoltări dubioase de organe - după propriile declaraţii a efectuat mai mult de 500 de transplanturi de ficat. Dat fiind că din motive de tradiţie chinezii nu donează organe, sursele lui Huang Jiefu sunt, probabil, ilicite în proporţie covârşitoare - provenind de la prizonieri politic din lagărele de muncă forţată - sau deţinuţii de drept comun, condamnaţi pe viaţă care, conform legislaţiei chineze extrem de controversate îşi pot "dona voluntar" organele pentru a fi folosite după execuţie.

Ca instituţie abilitată să coordoneze, supravegheze şi să aprobe activitatea de transplant, TTS are responsabilitatea profesională să investigheze acuzaţiile credibile privind recoltarea forţată de organe de la prizonierii de conştiinţă din China, în special în lumina adoptării în unanimitate a Rezoluţiei 343, de către Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA, şi adoptarea Declaraţiei 0048/2016 de către Parlamentul European.

Un nou raport al investigatorilor independenţi, David Kilgour, Ethan Gutmann şi David Matas, "Recoltarea Sângeroasă / Carnagiul: O actualizare", a concluzionat că volumul transplanturilor anuale în China este cu mult mai mare decât cel declarat în mod oficial, indică faptul că cifrele de transplant furnizate de oficialii chinezi sunt false şi induc în eroare comunitatea internaţională.

Este imoral ca, în timp ce sportivii care s-au dopat nu pot participa la Jocurile Olimpice din Rio datorită încălcării flagrante a normelor eticii sportive, chirurgii de transplant suspectaţi de crime împotriva umanităţii, care ar putea avea mâinile pătate de sânge nevinovat, să fie primiţi călduros la un congres de transplant.

În martie anul acesta, DAFOH a estimat că peste 100.000 de practicanţi Falun Gong pe an au fost supuşi recoltării forţate de organe de-a lungul ultimilor 16 ani.

TTS are obligaţia profesională şi etică să conducă verificările de rigoare, precum şi responsabilitatea morală să respecte îngrijorările internaţionale. Societatea ar trebui să stabilească, dincolo de orice îndoială, că niciun prizonier de conştiinţă nu este ucis pentru organe în China. Este nejustificat ca, în timp ce sportivii care s-au dopat nu pot participa la Jocurile Olimpice din Rio datorită încălcării flagrante a normelor eticii sportive, chirurgii de transplant suspectaţi de crime împotriva umanităţii, şi care ar putea avea mâinile pătate de sânge nevinovat, să fie primiţi călduros la un congres de transplant.

Astfel, DAFOH cere Societăţii de Transplant să ia în considerare masa probelor critice, să adere la standardele etice ale societăţii, să îşi reconsidere decizia, şi să-i retragă invitaţia lui Huang Jiefu de a se adresa în plenul apropiatului congres.