Vrei să scapi de răspunderea plagiatului? Guvernul lucrează pentru tine!

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Noul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, explica luni, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria, motivele pentru care Guvernul a decis să adopte, în ultima şedinţă de Guvern, o ordonanţă de urgenţă care să le permită doctorilor să renunţe la titlul lor ştiinţific - OUG de care premierul Victor Ponta, a cărei lucrare de diplomă este un plagiat dovedit, beneficiază în mod direct.

Conferinţa de presă despre un subiect care a inflamat pur si simplu mediul virtual, nu a fost transmisă de niciun post de televiziune, susţine hotnews.ro.

Să explicăm cum s-a ajuns la un astfel de OUG. În urmă cu 2 ani, Universitatea Bucureşti şi Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare au decis ca lucrarea de doctorat a lui Ponta este un plagiat, însă, Consiliul Naţional de Etică, un organism subordonat Guvernului, care avea cuvântul final în această chestiune, a susţinut contrariul. Astfel că Ministerul Educaţiei nu a luat în seamă analizele celor două instituţii amintite şi Ponta a rămas cu titlul de doctor în drept.

Într-un final, acum vreo două săptămâni, premierul a anunţat că renunţă la titlul de doctor. Legea prevede însă că nimeni nu poate renunţa la un astfel de titlu, doar instituţia care i l-a acordat i-l poate retrage, respectiv Ministerul Educaţiei. În acest context, Ponta nu putea renunţa la titlul fără să recunoască plagiatul şi, prin urmare, fără a răspunde penal pentru furt intelectual.

Însuşi Sorin Câmpeanu a explicat că, după ce premierul a anunţat că renunţă la titlu, pentru că nu exista baza legală prin care să facă acest lucru, a fost promovată această ordonanţă de urgenţă care îi dă posibilitatea titularului unui titlu ştiinţific să solicite Ministerului Educaţiei renunţarea la titlu, fără nicio explicaţie.

"Este vorba despre completarea cadrului legal care reglementează regimul titlurilor ştiinţifice. Există o solicitare din partea beneficiarilor unor titluri ştiinţifice, din partea societăţii civile, din partea presei, pe care, ca să o pot duce la îndeplinire aşa cum m-am angajat, necesita un cadru legal. Cadrul legal care, înainte de apariţia acestei ordonanţe de urgenţă, nu exista. Aş vrea să precizez faptul că renunţarea la un titlu ştiinţific trebuie făcută cu maximă responsabilitate", a precizat ministrul, citat de hotnews.ro.

"Doar două lucruri aş vrea să le precizez: o dată cu renunţarea, nu renunţi doar la diplomă, renunţi la întreg procesul de pregătire care a fost urmat pentru obţinerea acelei diplome. Al doilea lucru: este cunoscut faptul că prin lege se poate asigura finanţarea pentru o persoană la o formă de învăţământ de la bugetul de stat o singură dată. Deci carevasăzică, dacă o persoană care renunţă la un titlu doreşte să acceseze din nou acel titlu ştiinţific, trebuie să reia pe de o parte întreg procesul de pregătire de 3 ani la doctorat, 3-4 ani la licenţă, 2 ani la master, cât şi să plătească să urmeze la forma de pregătire cu plată, deci cu taxă, acest proces", a adăugat acesta.

Întrebat dacă există şi cadrul legal ca statul să ceară despăgubiri pentru anii de învăţământ pe care i-a făcut pe banii statului ca să obţină acel titlu, Cîmpeanu a replicat că această OUG nu putea să regleze toate aspectele.

Jurnaliştii au vrut, de asemenea, să ştie câte cazuri de solicitări de renunţare la un titlu s-au înregistrat. Ministrul Educaţiei susţine că ştie de un singur caz (Victor Ponta), dar că din moment ce acum apare această bază legală "s-ar putea să constatăm că există mulţi cetăţeni care îşi doresc acest lucru, nu aveau baza legală pentru aşa ceva."

"A fost nevoie de modificarea cadrului legislativ pentru un caz?", au mai întrebat jurnalişti. Răspunsul ministrului a fost că nu a fost modificat cadrul legislativ, ci doar completat din "moment ce a ajuns o problemă naţională şi există o solicitare de rezolvare a acestei probleme."

Întrebat dacă persoanele care au primit sporuri pe baza titlului de doctor trebuie să dea banii înapoi, dacă renunţă la titlu, Sorin Cîmpeanu a explicat că nu vor trebui să facă acest lucru pentru că actul devine nul de la data emiterii ordinului de revocare, legea nu poate să producă efecte retroactiv.

Între timp, liberalii i-au solicitat Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, să întoarcă din drum această ordonanţă, fiind sigurul abilitat să oprească acest "delir instituţional al Guvernului PSD".

Ploaie de critici în mediul virtual

"Ponta a decis să renunţe la titlul de doctor. Însă nu o face pentru că aşa e corect, ci pentru că e laş şi pentru că în continuare nu vrea să recunoască că a furat. Aşa că şi-a fabricat o ordonanţă de urgenţă astfel încât un doctor să poată renunţa la titlul de doctor unilateral, fără justificare. Adică vrea să renunţe la ceva ce nu-i aparţine, fără însă a răspunde în faţa legii şi fără a recunoaşte furtul.

Ponta nu poate renunţa la titlul de doctor fără a recunoaşte plagiatul şi, prin urmare, fără a răspunde penal pentru că a furat. Este singurul motiv pentru care vrea să scape de titlul de doctor, nu pentru că îi e ruşine, nu pentru că regretă. Ponta, însă, nu poate şterge dovezile plagiatului. Ele vor rămâne acolo şi nicio ordonanţă de urgenţă nu schimbă realitatea că Ponta a obţinut titlul de doctor printr-o fraudă intelectuală", a declarat, pe contul său de Facebook, europarlamentarul Monica Macovei.

"OUG emisă de ‪‎Ponta‬ pentru el însuşi e continuarea logică a plagiatului comis sub îndrumarea lui A. Năstase: cine a trişat o dată va trişa mereu. Sau credeaţi că premierul poate fi vreodată onest, impecabil, curajos etc.?", întreabă europarlamentarul Cristian Preda.

"România capturată, trezeşte-te! A început amnistierea celor care, prin uzufructul hoţiei şi minciunii au delapidat banii publici ai cetăţenilor, iar acum scapă şi de pedeapsă. Astfel, pentru început, Guvernul Ponta declansează amnistierea plagiatorilor. Mergem înainte pentru că înainte a fost mai bine?", întreabă, al rândul său, senatorul Valeriu Todiraşcu.

Filozoful Andrei Cornea: "Ignominia lui Ponta e dublă: 1. Vrea să scape de răspundere dând bunul înapoi. E ca şi când cineva care a furat o geantă o dă apoi înapoi şi zice sunt în regulă. Dar hoţia este o infracţiune şi se pedepseşte ca atare, chiar dacă restitui bunul. 2. Modifică prin ordonanţă o lege în folos propriu. În plus, îl are drept complice pe acest nou ministru al educaţiei, prof. universitar şi rector. Vreau să-i văd pe Iohannis, pe Băsescu, pe liberali, pe profesori ţipind şi nu aud deocamdată decît un murmur. Să fie sarmalele de vină?"

Profesor de drept constituţional Carp Radu: "Am mai văzut modificări aberante ale Legii educaţiei, însă precum cea de azi - NICIODATA. O diplomă universitară este un act administrativ individual. Spre deosebire de actele administrative normative care sunt întotdeauna şi oricând revocabile, actele administrative individuale sunt, în principiu, revocabile, cu mai multe categorii de excepţii, printre care se regăsesc şi actele administrative care au intrat în circuitul civil şi care au produs efecte juridice. Este cazul diplomelor universitare.

Ordonanţa contrazice înseşi principiile dreptului administrativ şi jurisprudenţa constantă a instanţelor. Evident, ordonanţa poate fi contestată în justiţie cu şanse 100 la sută de succes. Este cea mai mare eroare juridică a guvernării Ponta, cu mult peste revizuirea ratată a Constituţiei sau legea neconstituţională a descentralizării. Interesant este ca NIMENI nu a sesizat absurdul acestei prevederi din ordonanţă în comentariile făcute. Dovadă a faptului că expertiza de calitate este ignorată intenţionat şi nu din întâmplare."

"OUG care schimbă Legea educaţiei în funcţie de interesul mizerabil al prim-ministrului Victor Ponta a fost adoptată, aud. Deci, liber la plagiat, cu girul Guvernului României! Cine are ghinion să fie prins, ca şi dr. Victor Ponta, dă titlul înapoi şi gata. Propun ca, după acelaşi model, să emită o OUG care să schimbe şi Codul Penal. Cei care au ghinionul să fie prinşi după ce au furat să nu mai răspundă în niciun fel în faţa legii dacă înapoiază banii, bijuteriile, cardul etc. furate. Aşa ar fi echitabil, nu? De ce doar cei vinovaţi de furt intelectual să beneficieze de clemenţă, prin lege?", scrie pe contul ei de Facebook şi jurnalista Melania Cincea.

Şi cunoscutul blogger Miron Damian a avut câteva remarci de împărtăşit legat de declaraţia lui Câmpeanu care justifică controversata ordonanţă susţinând că a primit solicitări în partea beneficiarilor unor titluri ştiinţifice din partea societăţii civile, din partea presei, pe care, ca să o pot duce la îndeplinire aşa cum m-am angajat, necesita un cadru legal."

"Poate dl ministru să dea un (1, una bucată) exemplu din oricare din categoriile sus-menţionate - cu excepţia şefului său, Victor Ponta? Cine din presă, societatea civilă sau cea academică a cerut cadrul legal pentru aberaţia renunţării la titluri? Au existat doar cereri pentru retragerea titlului de doctor, obţinut fraudulos, chestie pentru care există cadru legal mai mult decât suficient... Premierul mincinos conduce un guvern de mincinoşi", a precizat acesta.

Nici jurnalistul Mircea Marian nu a avut cuvinte de laudă pentru isprava Guvernului: "Scandalul zilei este ordonanţa de urgenţă dată de Ponta pentru Ponta, astfel încât omul să poată renunţa la titlul de doctor. E cam ca şi cum ai fura argintăria şi ai vrea să scapi dacă o dai înapoi de bunăvoie. Sau, vorba Mihaelei Miroiu, cum ar fi să renunţăm la clasele primare, pentru că oricum nu ne mai ajută? Dincolo de glumă, este de o neruşinare fără seamăn să dai o ordonanţă de urgenţă - care-i urgenţa? - prin care premierul să-şi rezolve o problemă personală."