Raeţchi: Este anul reformării profunde a întregii birocraţii care deserveşte românii din străinătate

Prin deznodământul alegerilor prezidenţiale, Diaspora a devenit, în anul 2014, un actor electoral esenţial în sistemul politic românesc ca urmare a eforturilor românilor de peste hotare de a "smulge" acest statut în luna noiembrie, scrie deputatul liberal Ovidiu Raeţchi într-un comentariu postat pe stiripesurse.ro.
Andrei Pricopie
29.12.2014

alte articole

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi. (Epoch Times)
Andrei Pricopie
29.12.2014

Prin deznodământul alegerilor prezidenţiale, Diaspora a devenit, în anul 2014, un actor electoral esenţial în sistemul politic românesc ca urmare a eforturilor românilor de peste hotare de a "smulge" acest statut în luna noiembrie, scrie deputatul liberal Ovidiu Raeţchi într-un comentariu postat pe stiripesurse.ro.

Deputatul a evidenţiat că, în lume, există sisteme politice în care Diaspora nu poate vota, fiind nevoită să călătorească în ţară în ziua votului, un exemplu în acest sens fiind Israelul. La noi, România a procedat altfel, în sensul că a permis votul peste hotare, "însă l-a limitat la dimensiuni cumva simbolice, dându-i mai degrabă o valoare de ritual."

"Atunci când singura secţie de votare dintr-o ţară se află la sute de kilometri de importante centre româneşti vorbim în fapt de o ficţiune a dreptului la vot, nu de un drept efectiv. Motivul de substanţă din spatele acestei probleme nu e neapărat reaua intenţie - despre care vom discuta mai jos; principala problema e subdimensionarea cronică a aparatului de lucru MAE din străinătate", a remarcat Raeţchi.

Deşi numărul românilor de peste hotare a crescut în ritm galopant, cel al funcţionarilor noştri externi a rămas redus - bugetele Ministerului de Externe fiind adeseori "sacrificate" la împărţirea bugetară, a afirmat deputatul, adăugând că este greu să deschizi şi să supraveghezi corect suficiente secţii de votare, chiar dacă ai la dispoziţie spaţii pentru acestea, în contextul în care dispui de puţini diplomaţi şi consuli la post.

Acestei raţiuni obiective i s-au adăugat două erori subiective, pe care Raeţchi le numeşte "miturile Baconschi" (Teodor Baconschi fiind unul din câştigătorii impliciţi ai alegerilor din noiembrie, care i-au pus în cu totul altă lumină activitatea):

1. Mitul fraudei de la Paris şi spaima iraţională a stângii

Raeţchi a explicat că înfrângerea lui Geoană în 2009 a reprezentat un şoc pentru PSD, iar de un astfel de şoc nu treci uşor, ai nevoie de explicaţii terapeutice şi teorii ale conspiraţiei pentru a accepta inacceptabilul.

"Frauda de la Paris a fost un astfel de mit de liniştire: nu am pierdut noi, au furat ei. Până la un punct - cel al comunicării politice - ideea a funcţionat, Baconschi fiind asumat chiar şi de o parte a opiniei publice ca un mare hoţoman de voturi. Problema a apărut în 2014, când PSD a luat prea în serios acest mit, fiind devorat de el: teama iraţională de fraudă peste hotare a fost atât de mare, încât oamenii lui Ponta au sugrumat deliberat procesul de votare din Diaspora, generând revolta electorală din noiembrie. Ori procesul de votare din 2014 a demonstrat că prezenţa de la Paris, din 2009, nu avea nimic spectaculos; ea a fost depăşită net în ţări cu comunităţi româneşti mult mai mici" a opinat acesta.

2. Sacrificarea votului prin corespondenţă de către dreapta lui Traian Băsescu

"Nu doar stânga s-a temut de votul prin corespondenţă; nici măcar dreapta nu s-a dat în vânt după el. Proiectul lui Baconschi a fost îngropat rapid de Boc şi Băsescu. Motivele reale rămân până azi neclare - era o reformă nu doar necesară, ci şi care ar fi oferit PDL procente semnificative în plus. E posibil să fi existat o opoziţie solidă a UDMR, care va fi afectată la pragul de 5% de aportul mare de voturi din Diaspora. E la fel de posibil ca unii din locotenenţii lui Băsescu să se fi temut de succesul lui Baconschi, care era considerat în epocă un prezidenţiabil al dreptei. Oricum ar fi, dreapta prezidenţială s-a lepădat atunci de proiect şi de creatorul său", a precizat deputatul.

Reformarea profundă a întregii birocraţii care deserveşte românii din Diaspora

Prezidenţialele din noiembrie au schimbat radical aceste poziţionări statice, este de părere Ovidiu Raeţchi, adăugând că stânga a realizat că nu mai poate rămâne "un actor pasiv şi anxios, care blochează accesul Diasporei la viaţa politică".

"PSD este obligat să se implice în reforma electorală pro-Diaspora, deşi va încerca din răsputeri să limiteze efectele acestei reforme. Dreapta lui Iohannis a înţeles, la rândul său, că nu mai poate fi doar un beneficiar al alergiei la stânga care vine din străinătate - având obligaţia morală de a sprijini necondiţionat o categorie de public care a salvat-o într-un moment critic", afirmă acesta.

Acestea sunt argumentele pentru care Raeţchi preconizează că anul 2015 va fi unul al reformei instituţionale în beneficiul Diasporei. În opinia lui, nu va fi vorba doar de modificarea sistemului electoral, ci de "reformarea profundă a întregii birocraţii care deserveşte astăzi românii din străinătate": un minister al românilor de pretutindeni care a fost până acum doar un caraghioslâc mediatic, sistemul consular greoi şi depăşit, un ICR fără performanţe reale în lipsă de fonduri etc.

"Fără revizuiri consistente în toate aceste zone, România ar rata inutil, pernicios şi stupid integrarea culturală, instituţională, electorală şi chiar economică a unei mari forţe care s-a construit cu propriile eforturi în afara ţării", a concluzionat deputatul PNL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor