"Guvernarea Ponta a turnat apă în benzina economiei" - Cătălin Predoiu
alte articole
"Măsurile de guvernare economică luate de Ponta în 2014 vor submina creşterea economiei în 2015 şi vor submina creşterea calităţii vieţii şi a veniturilor gospodăriilor şi ale persoanelor fizice", susţine Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedinte al PNL şi candidat al liberalilor la funcţia de premier.
Într-un articol postat pe blogul personal, potenţialul viitor premier al României acuză că guvernarea Ponta a turnat apă în benzina economiei, ceea ce se vedea în 2015, dacă nu se intervine rapid cu politici stimulative şi cu o credibilitate înnoită de un nou guvern pro-economie, pro-România Business.
Făcând un clasament al celor mai grave "iluzii guvernamentale" promovate de actualul premier, Predoiu opinează că cele mai grave înşelătorii "marca Ponta", sunt cele legate de economie, respectiv excedentul bugetar, rata de creştere economică şi pretinsele „măsuri reparatorii.”
Astfel, excendentul bugetar cu care se laudă Guvernul Ponta se datorează unor factori despre care e greu de presupus că vor reapărea şi în 2015, respectiv vânzarea de către Guvern a certificatelor verzi şi o recoltă agricolă de excepţie, şi, din nou, prin sacrificarea investiţiilor. Este un excedent „păgubos” pentru 2015, susţine Predoiu, adăugând că un excedent „sănătos” rezultă din politici economice stimulative, creşterea veniturilor companiilor şi– creşterea naturală a gradului de colectare a taxelor generate de companii în consecinţă.
Guvernul Ponta nu poate asigura României o „triadă de creştere” în 2015, căci premierul Ponta nu mai are credibilitate externă şi nu mai poate genera investiţii externe. Mai mult, premierul şi administraţia sa nu mai au nici credibilitate internă, astfel încât antreprenorii nu mai vor să investească în economia românească.
Predoiu atenţionează şi despre creşterea economică, notând că aceasta este modestă şi fără impact în buzunarul cetăţenilor şi nivelul de trai al gospodăriilor. Din strategia guvernului Ponta lipsesc inovaţia şi capacitatea rapidă de adaptare în economia noastră şi aceasta din cauza lipsei politicilor stimulative şi a corupţiei.
În cea ce priveşte pretinsele măsuri sociale reparatorii, precum reducerea CAS, "în realitate, acestea sunt decizii determinate electoral care creează la nivelul bugetului 2015 un efort de finanţare greu de suportat, chiar dacă guvernul Ponta se arată optimist şi din acest punct de vedere.", mai scrie Predoiu, adăugând că Guvernul Ponta are în vedere să acopere deficitul generat de acest timp de măsuri cu noi impozite şi taxe, cel mai probabil la nivel local.