Macovei, atac la "Dottore": Ponta şi-a fabricat un OUG ca să scape de răspunderea penală pentru plagiat

Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)

În urmă cu câteva ore, premierul Victor Ponta a dat o ordonanţă de urgenţă care le permite doctorilor să renunţe unilateral la titlul lor ştiinţific. OUG-ul îi aduce premierului beneficii directe, în contextul în care deşi anunţase anterior că renunţă la titlul de doctor s-a găsit în imposibilitatea de a face acest lucru, legea stipulând că doar instituţia care i l-a acordat - Ministerul Educaţiei - îl poate retrage. Monica Macovei îl acuză pe premier că a dat acest OUG pentru a scăpa de răspunderea penală pentru plagiat.

"În urmă cu 2 ani, Universitatea Bucureşti şi Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare au decis că lucrarea de doctorat a lui Ponta este un plagiat. Astăzi, Ponta a decis să renunţe la titlul de doctor. Însă nu o face pentru că aşa e corect, ci pentru că e laş şi pentru că în continuare nu vrea să recunoască că a furat. Aşa că şi-a fabricat o ordonanţă de urgenţă astfel încât un doctor să poată renunţa la titlul de doctor unilateral, fără justificare. Adică vrea să renunţe la ceva ce nu-i aparţine, fără însă a răspunde în faţa legii şi fără a recunoaşte furtul", a declarat europarlamentarul Monica Macovei.

Conform prevederilor legale actuale, Ponta nu poate renunţa la titlul de doctor fără a recunoaşte plagiatul şi, prin urmare, fără a răspunde penal pentru că a furat. Acesta este, în opinia Monicăi Macovei, singurul motiv pentru care vrea să scape de titlul de doctor, "nu pentru că îi e ruşine, nu pentru că regretă."

"Ponta, însă, nu poate şterge dovezile plagiatului. Ele vor rămâne acolo şi nicio ordonanţă de urgenţă nu schimbă realitatea că Ponta a obţinut titlul de doctor printr-o fraudă intelectuală", a fost concluzia fostului ministru de Justiţie.