Va continua PSD ofensiva împotriva Justiţie? Lăzăroiu crede că este doar o chestiune de timp
alte articole
PSD, un cunoscut adversar al statului de drept care îşi vede membrii decimaţi pe zi ce trece de oamenii legii, este un partid care are o viaţă proprie şi care, dintr-un instinct de supravieţuire, va fi mai înclinat să-şi salveze tovarăşii politici, decât să îşi găsească noi mijloace de a colecta voturi, a apreciat fostul consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu, în cadrul unei analize postate pe contributors.ro.
"PSD s-a remarcat de-a lungul timpului şi, mai ales după 2004, ca un adversar al statului de drept. Privind la rece această atitudine, ea are o anumită logică istorică şi politică. PSD (incluzând avatarurile sale) a guvernat cei mai mulţi ani în România (13 ani din 25) şi a fost obişnuit cu un mod de a obţine beneficii din banii publici, atât la nivel local, cât şi la nivel central. De asemenea, social-democraţii au folosit mai timid sectorul privat ca mijloc de a-şi alimenta într-un mod mai legitim bugetul partidului. Din această cauză, liderii săi, mai noi sau mai vechi, au devenit mai expuşi în momentul în care justiţia a devenit independentă de politic. Nu e mai puţin adevărat că PSD s-a transformat, în multe situaţii, în adăpost pentru mogulii tranziţiei, ei înşişi extrem de vulnerabili acţiunilor unei puteri judiciare dezinhibate", scrie Lăzăroiu.
În viziunea fostului consilier al preşedintelui Traian Băsescu, această solidaritate internă în jurul figurilor politice tradiţionale a făcut ca PSD să camufleze, în obiective politice generoase, intenţii prea străvezii de a controla sau de a opri cursul evenimentelor în tribunale sau la parchet. Marţea neagră a fost doar un exemplu de moment în care partidul a încercat să-şi folosească uriaşa legitimitate obţinută prin vot pentru a-şi scăpa tot mai numeroşii camarazi încarceraţi sau căutaţi de procurori.
Situaţia actuală nu este mai bună decât acum doi ani, dimpotrivă, a remarcat acesta, evidenţiind faptul că tot mai mulţi şefi de filiale judeţene, primari, "eminenţe cenuşii" ale partidului ajung să dea socoteală pentru fapte din trecut sau prezent.
"Va înceta partidul să îi apere? Şi aici vorbim de două modalităţi consacrate: fie folosirea imunităţii parlamentare, fie o lege care să graţieze sau să amnistieze fapte de corupţie. E greu de răspuns. Valul din 16 noiembrie 2016 a creat un sentiment de panică în rândul partidului lui Ponta, care a îndemnat la acţiune, pentru a nu inflama şi mai mult o situaţie deja incandescentă. Trebuie să fim totuşi realişti. Partidul are o viaţă proprie şi înţelege solidaritatea altfel decât se vede din afară. Există bolnavi de cancer pulmonar care n-au reuşit să se lase de fumat", a afirmat Lăzăroiu.
"Dacă există un risc major ca maşinăria electorală a partidului să fie decimată de justiţie, nu am nicio îndoială că partidul, dintr-un instinct de supravieţuire, va fi mai înclinat să-şi salveze tovarăşii politici, decât să îşi găsească noi mijloace de a colecta voturi. Nimeni nu are chef să inoveze, toată lumea vrea să supravieţuiască", a adăugat acesta.
Singura problemă este doar momentul în care se va acţiona, a opinat fostul consilier, emiţând ipoteza că PSD aşteaptă să se formeze o masă critică de politicieni din toate partidele, ameninţaţi de puterea judiciară, pentru a acţiona folosind puterea legislativă spre diminuarea forţei cu care justiţia loveşte acum în clasa politică.
"Un asemenea consens ar putea fi cu greu contestat chiar de partenerii internaţionali ai României. Rămâne riscul (sau şansa) unei contestări din interior, din societatea civilă", este concluzia la care a ajuns Lăzăroiu.