Vladimir Putin: Preşedintele Trump este împiedicat să aducă o schimbare

O puternică “birocraţie” îi împiedică pe preşedinţii americani să aducă schimbări, a declarat Vladimir Putin publicaţiei Le Figaro, susţinând că nu este surprins că Donald Trump nu a refăcut relaţiile cu Moscova pe fondul luptei pentru putere, aşa cum fostul preşedinte american Barack Obama a eşuat să închidă închisoarea Guantanamo Bay.
Andrei Popescu
01.06.2017

alte articole

Vladimir Putin (YURI KADOBNOV/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
01.06.2017

În ciuda semnalelor anterioare ale administraţiei Trump de îmbunătăţire a relaţiilor cu Rusia, care păreau să fi atins cel mai coborât prag în ultimele luni ale mandatului lui Obama, Moscova “nu a avut niciun fel de aşteptări speciale” de la noul preşedinte american, a declarat liderul rus Vladimir Putin într-un interviu publicat miercuri.

În timp ce preşedinţii americani “vin şi pleacă”, peisajul politic este prea puţin dispus la schimbări, a precizat Vladimir Putin, notând că Donald Trump “dirijează o politică americană tradiţională”.

Această invariabilitate politică poate fi atribuită maşinii birocratice extinse americane, care impune constrângeri rigide fiecărui lider de îndată ce acesta accede la putere, a precizat Vladimir Putin.

“Când o persoană este aleasă, aceasta ar putea avea unele idei. Apoi sosesc persoanele cu serviete, bine îmbrăcate, cu toţii purtând costume negre... Aceste persoane încep să explice cum sunt făcute lucrurile. Şi, imediat, totul se schimbă”, a mai precizat Putin, adăugând că nicio administraţie nu este capabilă să scape de această capcană, care restrânge în mod semnificativ spaţiul de manevră.

Putin a mai declarat că fostul preşedinte Obama a căzut, de asemenea, victimă sistemului, în condiţiile în care nu a reuşit să respecte o promisiune făcută în timpul campaniei sale prezidenţiale de a închide închisoarea americană din Guantanamo Bay. Putin a susţinut că nu are nicio îndoială că Obama a dorit cu adevărat să pună în aplicare promisiunea, dar că a eşuat chiar dacă controversata închisoare din Cuba a fost cunoscută în principal pentru torturarea deţinuţilor şi detenţii ilegale.

“Puteţi să va imaginaţi Franţa sau Rusia acţionând în acest fel? Ar fi fost un dezastru. Dar este posibil în SUA şi [acest lucru] continuă până în prezent”, a adăugat liderul rus, făcând referire la cazurile răspândite şi bine documentate de încălcare a drepturilor omului în respectiva închisoare.

Preşedintele rus a susţinut că Moscova încă speră la o normalizare a relaţiilor politice cu Washingtonul, dar că “nu se grăbeşte” şi este “pregătită să aştepte” până dispare isteria anti-Rusia, alimentată de Partidul Democrat, care a pierdut alegerile prezidenţiale americane în 2016 şi care urmăreşte să dea vina pe Rusia pentru eşec.

“Acestea fiind spuse, sunt optimist cu precauţie şi cred că putem şi ar trebui să fim capabili să ajungem la unele acorduri privind problemele esenţiale”, a precizat el.

Criticând cheltuielile militare tot mai mari ale NATO şi comasarea militară la frontiera Rusiei, Putin a declarat totuşi că Trump a manifestat o “abordare pragmatică şi de înţeles” când a cerut celorlalţi membrii NATO să susţină în mod corespunzător şi împreună cu SUA povara financiară pntru apărarea colectivă.

Respingând acuzaţiile privind interferenţa Rusiei cu alegerile prezidenţiale din SUA şi Franţa, Putin a declarat că afirmaţiile potrivit cărora Moscova s-ar fi aflat în spatele atacurilor cibernetice la adresa Comitetului Democrat Naţional şi a piratării emailurilor sale nu au fost susţinute de dovezi. El a adăugat că nu este nevoie de eforturi mari pentru a muşamaliza sursa atacului cu scopul de a transforma Rusia în ţap ispăşitor.

“Consider că preşedintele Trump a avut dreptate în totalitate când a declarat că ar fi putut să fie cineva din tabăra lor sau cineva care în mod intenţionat a introdus un flash drive cu numele unui cetăţean rus, sau aşa ceva”, a declarat Putin.

Liderul rus mai consideră că esenţa problemei nu stă în interferenţa percepută dinspre Moscova în procesul electoral american, ci în lipsa dorinţei celor care au fost uimiţi de înfrângerea suferită în alegerile din noiembrie 2016 – adică Hillary Clinton şi tabăra ei democrată – de a-şi asuma răspunderea pentru slaba lor performanţă politică.

“Ei ezită în mod absolut să recunoască acest lucru şi preferă să se amăgească singuri şi să îi amăgească pe alţii că nu a fost vina lor, că politica lor a fost corectă, că ei au făcut toate lucrurile corecte şi că cineva din afară i-a contracarat. Dar nu a fost aşa. Ei doar au pierdut pur şi simplu şi trebuie să recunoască”, a menţionat Putin.

Aparent, Trump a părut să fie “mai aproape de popor şi să înţeleagă mai bine ce doresc alegătorii de rând”, a declarat preşedintele rus.

Deşi nu există un termen limită pentru refacerea relaţiilor dintre SUA şi Rusia, Putin consideră că această fază a relaţiilor, în care Moscova este târâtă în politica internă a Washingtonului, este temporară.

“Faptul că această situaţie este creată prin utilizarea de instrumente anti-Rusia nu este un lucru bun, din moment ce produce neînţelegeri în probleme internaţionale. Dar va trece, totul trece şi această situaţie va trece, de asemenea”, a concluzionat liderul de la Kremlin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor