FBI investighează legăturile dintre Rusia şi ginerele lui Trump
alte articole
Kushner este investigat ca urmare a întâlnirilor avute în decembrie 2016 cu ambasadorul rus Serghei Kisliak şi cu Serghei Gorkov, preşedintele băncii ruse de stat Vnesheconombank, care se află pe lista sancţiunilor americane din iulie 2014, au susţinut Washington Post şi NBC News, citând oficiali anonimi.
Faptul că FBI este interesat de Kushner, care este consilier al preşedintelui Trump şi este căsătorit cu fiica acestuia Ivanka, nu înseamnă că investigatorii îl suspectează de vreo infracţiune sau că ar intenţiona să îl acuze, au mai precizat rapoartele media.
Iniţial, Kushner nu a menţionat întâlnirile respective în formularele completate pentru obţinerea autorizaţiei de securitate necesare angajării sale la Casa Albă. Avocatul său, Jamie Gorelick, a declarat ulterior că aceasta a fost o greşeală şi a anunţat FBI că Jared va face completări în formulare.
Gorelick a mai declarat că clientul ei va coopera cu investigatorii.
“Dnul Kushner s-a oferit, anterior, să prezinte Congresului informaţii despre aceste întâlniri. El va face acelaşi lucru dacă va fi contactat în legătură cu oricare altă investigaţie”, a afirmat Gorelick.
FBI, câteva comitete congresionale şi un consilier special numit de Departamentul de Justiţie investighează potenţiala interferenţă a Rusiei cu alegerile prezidenţiale din SUA de anul trecut şi posibilele legături dintre asociaţi ai lui Trump şi Rusia.
Kushner este în prezent singurul oficial al Casei Albe despre care se crede că ar fi investigat.
De altfel, ancheta FBI asupra eventualelor relaţii ale asociaţilor preşedintelui Trump cu oficiali ruşi a fost tulburată în această lună după ce liderul Casei Albe l-a concediat pe neaşteptate pe directorul biroului, James Comey. Ulterior, unele rapoarte media au susţinut că Trump ar fi făcut presiuni asupra lui Comey să renunţe la investigaţia sa asupra lui Flynn. Atât Trump, cât şi Casa Albă au negat acuzaţiile.
Numeroşi politicieni democraţi, şi chiar unii republicani, şi-au exprimat public îndoielile cu privire la justificarea oferită de Trump pentru concedierea lui James Comey – şi anume, faptul că acesta nu a tratat în mod corespunzător investigarea candidatei prezidenţiale democrate Hillary Clinton şi a utilizării de către aceasta a unui server privat de emailuri când deţinea funcţia de secretar de stat.
Săptămâna trecută, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate alături de preşedintele columbian Juan Manuel Santos, care se afla la acea vreme în vizită în SUA, Trump a criticat investigaţia FBI asupra presupuselor legături dintre campania sa şi Rusia, descriind-o ca o “vânătoare de vrăjitoare” şi condamnând-o că are scopul de a “diviza ţara”.