Trump neagă că a făcut presiuni ca fostul director FBI să renunţe la anchetarea lui Flynn
alte articole
Întrebat în timpul unei conferinţe de presă dacă i-a cerut vreodată fostului director FBI Comey să închidă o anchetă asupra lui Michael Flynn, preşedintele american Donald Trump l-a întrerupt brusc pe reporter, susţinând “Nu, nu”.
Unele publicaţii americane au raportat, marţi, că fostul director FBI a scris un memoriu în care descrie că Trump i-a cerut să renunţe la anchetarea legăturilor lui Flynn cu Rusia. Fostul consilier a fost concediat pentru că l-a indus în eroare pe vicepreşedintele Mike Pence în ceea ce priveşte discuţiile sale cu ambasadorul rus în SUA.
Trump l-a concediat pe Comey din poziţia sa săptămâna trecută, precizând că decizia s-a datorat faptului că atât el cât şi publicul şi-au pierdut încrederea în abilitatea directorului FBI de a-şi îndeplini sarcinile.
Numeroşi politicieni democraţi, şi chiar unii republicani, şi-au exprimat public îndoielile cu privire la justificarea oferită de Trump pentru concedierea lui James Comey – şi anume, faptul că acesta nu a tratat în mod corespunzător investigaţia asupra candidatei prezidenţiale democrate Hillary Clinton şi a utilizării de către aceasta a unui server privat de emailuri când deţinea funcţia de secretar de stat.
Trump a afirmat că se aştepta ca demisia lui Comey să fie primită cu suport bipartizan, dar de fapt aceasta a alimentat speculaţii că liderul de la Casa Albă urmăreşte în mod deliberat să interfereze cu investigaţia condusă de fostul director FBI.
“Vânătoare de vrăjitoare”
La conferinţa de presă de joi, pe care Trump a ţinut-o alături de preşedintele columbian Juan Manuel Santos - aflat în vizită în SUA -, preşedintele american a criticat investigaţia FBI asupra presupuselor legături dintre compania sa şi Rusia, descriind-o ca o “vânătoare de vrăjitoare” şi condamnând-o că are scopul de a “diviza ţara”.
Preşedintele a negat din nou presupusa implicare a campaniei sale cu Rusia, susţinând: “Nu există nicio înţelegere între mine - şi campania mea, dar întotdeauna pot vorbi în numele meu – şi ruşi. [Nu există] nimic”.
Anterior, Trump a publicat o declaraţie în care a precizat că aşteaptă ca întreaga problemă să fie soluţionată “rapid”, după numirea de miercuri a fostului director FBI, Robert Mueller, la conducerea investigaţiei federale asupra presupusului amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane de anul trecut.
Noul şef FBI
În plus, Trump a anunţat joi că este foarte aproape să îl numească pe succesorul lui Comey la cârma FBI, fostul senator democrat Joe Lieberman urmând să ocupe această poziţie.
Trump a oferit puţine detalii pe această temă, susţinând doar că “oamenii din FBI sunt foarte, foarte încântaţi” de alegerea sa.
Persoana nominalizată de Trump trebuie mai întâi să fie confirmată de Senat înainte să ocupe postul vacant.