Violenţa şi impunitatea nu iau vacanţă în Ucraina (video)

În timp ce cea mai mare parte din Occidentul creştin s-a trezit în dimineaţa de Crăciun cu mesaje de pace pe pământ şi bunăvoinţă faţă de omenire, evenimentele din Ucraina au continuat pe o cale sângeroasă, păgână, aproape medievală.
Proteste anti-guvernamentale în Ucraina (VIKTOR DRACHEV / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
27.12.2013

Atacurile fizice din ultima lună împotriva jurnaliştilor, activiştilor şi demonstranţilor EuroMaidan sunt extrem de numeroase, notează editorialistul Brian Booner de la kievpost.com.

Mărturie este atacul de pe 25 decembrie împotriva organizatorului protestelor EuroMaidan, în Kharkiv. Acesta a fost înjunghiat de patru ori pe strada Ivanova chiar lângă apartamentul său. Sau bătaia pe care poliţia ucraineeană a împărţit-o tuturor fără discernământ.

Nu se ştie cu certitudine dacă valul de violenţe este orchestrat de administraţie şi de agenţiile sale de aplicare a legii, sau de serviciile de securitate, după cum pretinde opoziţia politică. Dacă acuzaţiile opoziţiei ar fi adevărate atunci foarte probabil aceste cazuri penale nu vor putea fi rezolvate cu acest regim la putere - sau poate vor fi închişi diverşi ţapi ispăşitori, nu cei care au ordonat violenţa.

Începerea anchetei referitoare la bătaia din 25 decembrie a jurnalistei şi activistei de opoziţie Tetiana Chornovol a pornit într-un mod ridicol. Când spre deputaţi ai Partidului Regiunilor, aflat la putere, au fost aruncaţi bulgări de zăpadă iarna trecută, poliţia a numit-o tentativă de omor. Atunci când o bandă de huligani i-au distrus faţa jurnalistei, poliţia a calificat iniţial acţiunea drept un act de huliganism şi, posibil, un rezultat al unui accident de circulaţie pe care l-ar fi cauzat aceasta.

Norocul a fost cu filmarea întregii acostări a jurnalistei, pe autostradă, de către bătăuşi într-un SUV (video în pagina originală Epoch Times).

Ar fi greu să ne imaginăm că huliganii de pe stradă vizează jurnalişti şi activişti civici pe cont propriu. Cei care sunt atacaţi şi cărora le este distrusă proprietatea sunt activiştii EuroMaidan. Jurnaliştii care raportează ceea ce se întâmplă acolo sunt consideraţi o inconvenienţă în calea administraţiei.

Violenţa nu se va încheia până când impunitatea nu se va termina.

Lista de crime nepedepsite cu conexiuni politice datează de ani şi zeci de ani în Ucraina, de la jurnalistul Gheorghi Gongadze în 2000, la acte de violenţă pre-EuroMaidan şi numeroase alte crime odioase, nepedepsite, care nu au fost investigate adecvat. Oricare ar fi cazul, apatia statului în faţa barbariei cultivă ideea că astfel de acte sunt permise - chiar dorite - atâta timp cât violenţa este îndreptată împotriva duşmanilor regimului.

În afară de campania violentă în curs de desfăşurare, are loc şi una non-violentă care vizează străinii ce susţin protestele anti-guvernamentale EuroMaidan. Spre deosebire de cea violentă, unde planează totuşi o urmă de mister asupra celor care au orchestrat-o, implicarea guvernului în interzicerea străinilor de a intra în Ucraina este o certitudine.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a emis o declaraţie în 25 decembrie care confirmă că unui număr nespecificat de străini le este interzis accesul în ţară din motive de securitate naţională. Caracterul vag şi momentul deciziei sugerează că decizia a fost luată doar pentru a opri exercitarea drepturilor acestora la libertatea de exprimare, respectiv la manifestarea simpatiei sau sprijinului pentru mişcarea EuroMaidan.

Cu toate acestea, mesajul guvernului şi lista neagră care îl acompaniază este bine înţeleasă de toţi străinii din Ucraina: Eşti un oaspete în această ţară şi, dacă doriţii să continuaţi să lucraţi, să vizitaţi, sau să locuiţi aici, nu vă alăturaţi revoltei civile (sau revoluţiei), în curs de desfăşurare.

Nu cred că această ameninţare îi va face pe majoritatea dintre ei să tacă, dar vor fi cu siguranţă mulţi cei care vor fi mult mai atenţi la ceea ce spun şi fac de acum încolo, care este de fapt şi ideea din spatele ameninţărilor: de a ucide libertatea de exprimare şi de întrunire paşnică.

Protestele EuroMaidan au luat amploare după ce la 30 noiembrie poliţiştii au folosit forţa împotriva protestatarilor, ceea ce a declanşat săptămâni de furie, indignare şi demonstraţii de stradă care au scos probabil până la 1 milion de oameni în zilele de duminică.

Apoi, oamenii aveau speranţa să ia o scurtă pauză în timpul Crăciunului şi sărbătorilor de Anul Nou, dar au fost din nou umpluţi de indignare morală ca urmare a bătăii din ziua de Crăciun a jurnalistei Chornovol.

Cazul lui Chornovol a reorientat atenţia - şi adrenalina - la toate celelalte cazuri de violenţă din ultima lună: bătăile date de poliţie zecilor de demonstranţi pe 30 noiembrie, atacurile a mai mult de 40 de jurnalişti care raportau despre manifestaţiile de la 1 decembrie, atacurile coordonate asupra membrilor de control rutier, grupul civic care expune în mod eficient corupţia în rândul poliţiei rutiere, precum şi atacul din 24 decembrie asupra unui co-organizator EuroMaidan în Kharkiv. Aceasta nu este o listă completă, dar reflectă cea mai sângeroasă perioadă din Ucraina din ultimii ani, arată articolul de pe kievpost.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor