Poliţia ucraineană a reţinut doi bărbaţi pentru atacul asupra jurnalistei Tetiana Ceornovol

Protestatară ţinând o fotografie a jurnalistei Tetiana Ceornovol, bătută după ce a fotografiat casa ministrului de interne ucrainean, în timpul unui miting de protest în faţa Ministerului de Interne din Kiev, în data de 26 decembrie 2013.
Protestatară ţinând o fotografie a jurnalistei Tetiana Ceornovol, bătută după ce a fotografiat casa ministrului de interne ucrainean, în timpul unui miting de protest în faţa Ministerului de Interne din Kiev, în data de 26 decembrie 2013. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Poliţia ucraineană a identificat trei persoane implicate în agresarea jurnalistei Tetiana Ceornovol, două dintre acestea fiind reţinute, conform Ministerului de Interne ucrainean, care mai informează că au fost deschise dosare penale în acest caz.

Conform Protv Moldova, care citează surse din ministerul ucrainean de interne, agresorii ar fi declarat că au bătut-o pe jurnalistă din răzbunare, după ce aceasta le-ar fi acroşat şi zgâriat maşina, un Porsche Cayenne. Şoferul, înfuriat că i s-a zgâriat maşina pe care intenţiona să o vândă, i-ar fi tăiat calea, după care, împreună cu un prieten, a luat-o la pumni.

Nu asta a declarat şi jurnalista, cunoscută pentru articolele ei critice la adresa lui Ianukovici şi a regimului său. Tetiana, care are nevoie de trei intervenţii chirurgicale pentru refacerea feţei după bătaia suferită marţi, a povestit că a fost obligată să tragă pe dreapta, după ce maşina pe care o conducea a fost lovită de mai multe ori din spate de o maşină care a urmărit-o mai mult timp şi în care se aflau doi bărbaţi.

"Am încercat să fug, dar m-au prins şi au început să mă lovească în cap. M-au bătut doi bărbaţi", a declarat jurnalista înainte să fie internată în spital.

Opoziţia nu crede versiunea poliţiei, ci consideră povestea o tentativă de intoxicare a opiniei publice, pentru a abate atenţia de la adevăraţii vinovaţi, ministrul de Interne, Vitali Zaharcenko şi procurorul general Viktor Psonka, bănuiţi că au comandat atacul, după ce cu o zi mai devreme, jurnalista le fotografiase casele.

Reamintim ca Tetiana Ceornovol, jurnalistă proeuropeană şi autoare a unor articole critice la adresa preşedintelui Ianukovici şi a altor oficiali sus puşi ai regimului său, a fost bătută cu sălbăticie şi apoi aruncată într-un şanţ, în noaptea de marţi spre miercuri, după ce îşi petrecuse ziua fotografiind casa Ministrului de Interne, acuzat de represiunea manifestanţilor anti-Ianukovici din data de 30 noiembrie, precum şi pe cea a Procurorului General, acuzat de muşamalizarea abuzurilor comise de poliţişti. De asemenea, jurnalista publicase de curând un material despre averea ministrului ucrainean de Interne, Vitali Zaharcenko.

În urma atacului, Tetiana, în vârstă de 34 de ani, a suferit o comoţie cerebrală, are nasul spart şi multiple traumatisme, scrie Ukrainska Pravda, publicaţia la care lucrează jurnalista.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici le-a cerut ministrului de interne Vitali Zaharcenko şi procurorului general Viktor Pshonka să se ocupe de cazul ziaristei, a cărei agresare a determinat noi proteste la Kiev. Sute de persoane, având poze ale jurnalistei au manifestat în faţa Ministerului de Interne din Kiev, cerând demisia ministrului de Interne.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au condamnat agresiunea asupra Tetianei Ceornovol

UE şi Statele Unite consideră innaceptabile violenţele de la Kiev şi agresiunile la care sunt supuşi activiştii pro-europeni, relatează gândul.

Ministrul de externe lituanian, Linas Kinkevicius, care deţine preşedenţia semestrială a Consiliului Uniunii Euroepene a declarat că"actele de intimidare şi violenţele împotriva activiştilor proeuropeni trebuie să înceteze imediat" în timp ce ambasada SUA la Kiev a declarat că "violenţele sunt inacceptabile".

"Condamnăm toate agresiunile şi solicităm o anchetă imediată", a reacţionat ambasada americană de la Kiev, după agresiunea asupra Tetianei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe