Rusia recucereşte Ucraina: O reconstrucţie a imperiului sovietic într-o formă modernă
focus
alte articole
Moscova şi Kievul au stabilit, la 17 decembrie, 'foaia de parcurs' pentru integrarea Ucrainei în Uniunea Vamală şi ulterior în Uniunea Eurasiatică. Un jurnalist rus pro-guvernamental vede în aceasta premise pentru reconstrucţia imperiului rus într-o formă modernă, notează Courrier International.
Nimeni nu pare decis să spună ceea ce a devenit evident în seara zilei din 17 decembrie 2013, dar nu a fost mediatizat de către participanţii la negocierile dintre Kiev şi Moscova: Rusia şi Ucraina au convenit asupra unei cooperări industriale strânse, ceea ce constituie în fond 'foaia de parcurs' pentru intrarea Ucrainei în Uniunea Vamală, mai exact în Uniunea Eurasiatică, până în 2015, comentează jurnalistul rus Eduard Birov în publicaţia rusă Vzgliad, preluată de site-ul francez.
Analizând cu atenţie ceea ce s-a întâmplat, Birov decretează noua şi foarte abila victorie a lui Vladimir Putin şi a diplomaţiei ruse în lupta împotriva Occidentului. Preşedintele Ianukovici a avut o întrevedere cu Putin în data de 6 decembrie, la Soci, la întoarcerea din China. Două dintre vizitele sale, efectuate după cea de la Vilnius (la summitul Parteneriatului Estic) au fost efectuate în două dintre ţările lider ale coaliţiei antioccidentale. Ca urmare a importantei şi serioasei discuţii Ianukovici-Putin de la Soci, o comisie interstatală a elaborat acorduri de cooperare.
Munca finalizată a fost probabil una consistentă şi este suspect că au rezultat doar 14 mici puncte publicate pe site-ul Kremlinului. Acestea se referă la o cooperare de mare amploare în industrie (aeronautică, construcţie navală, aerospaţială), la reglementarea vamală, la infrastructură (transport prin strâmtoarea Kerci), cooperarea între ministere (pentru Situaţii de Urgenţă şi al Industriei) şi administraţii (din domeniul nuclear şi vamale). Chiar dacă aceste acorduri nu menţionează nimic cu privire la Apărare, îngrijorarea pro-occidentalilor ucraineni privind un eventualul control din partea Rusiei asupra uzinelor de arme ucrainene este una justificată, consideră autorul articolului.
Dacă partizanii integrării europene au suferit o înfrângere, lumea rusă, în întregimea ei, a înregistrat o enormă victorie, dat fiind că adevărata cooperare din industria apărării va fi urmată de o apropiere politică. Cu atât mai mult cu cât această apropiere a fost de asemenea menţionată de Putin: 'S-a convenit asupra unei coordonări mai strânse în ceea ce priveşte politica străină, în special pe marginea stabilităţii strategice şi a securităţii din Europa, precum şi privind lupta împotriva noilor provocări la nivel mondial, între care traficul de droguri'.
Fără îndoială, lupta împotriva traficului de droguri este de foarte mare importanţă, însă coordonarea politicilor externe în domeniul securităţii strategice din Europa este şi mai importantă. Altfel spus, este vorba despre o poziţie comună a Moscovei şi Kievului împotriva Bruxellesului, subliniază jurnalistul rus.
Problema care se pune în mod logic se referă la garanţie: ce certitudine există că Ucraina îşi va respecta acordul şi condiţiile pe care le prevede acesta? Trebuie examinat modul de asistenţă pe care Rusia a promis-o Ucrainei. Moscova va acorda 15 miliarde de euro, însă nu este vorba de 'bani peşin' daţi imediat. Ea va cumpăra eurobonduri ucrainene, prelevând suma din obligaţii de acelaşi tip aparţinând Fondurilor naţionale (remarcabilă fentă, care-i permite Rusiei să utilizeze 'pentru binele cauzei' bani care 'dorm' în fonduri occidentale).
Este limpede că Rusia va debloca aceste sume în mai multe tranşe succesive. În fond, lui Ianukovici şi conducerii Ucrainei li s-a propus următoarea alternativă: faceţi un pas spre o apropiere de Rusia şi spre punerea în aplicare a acordului şi veţi primi o parte din aceste 15 miliarde. Încă un pas şi veţi primi tranşa următoare. În caz contrar, răscumpărarea datoriilor voastre va avea de aşteptat.
Acum, având în buzunar o garanţie privind stabilizarea economiei şi o strânsă cooperare cu Rusia, Viktor Ianukovici poate discuta cu opozanţii săi şi chiar cu Uniunea Europeană (UE) într-o formă total diferită, subliniază jurnalistul rus în comentariul din Vzgliad. În zilele care urmează, sarcina lui Ianukovici şi a colaboratorilor săi va consta nu doar în a demonta baricadele de pe străzile din Kiev, ci şi în a înlătura din rândurile puterii şi ale oligarhiei agenţi făţiş europeni. Ei (colaboratorii lui Ianukovici) vor trebui de asemenea să-i constrângă pe alţii să sprijine orientarea pro-rusă aleasă (fără a modifica refrenul preferat privind drumul spre Europa, care este atât de comod).
Potrivit lui Birov, reducerea preţului la gaz constituie o problemă aproape sacră pentru Ucraina. Remiza obţinută de data aceasta este mai mult decât semnificativă. Totuşi, jurnalistul rus aminteşte că atât Putin, cât şi Ianukovici au precizat că această reducere este temporară şi că ea va evolua în funcţie de prelungirea colaborării mutuale. Mai exact, majoritatea acestor acorduri au fost semnate pentru perioada 2013-2014, ceea ce-i permite Ucrainei să aibă un argument solid într-un moment crucial pentru Ianukovici - cel al alegerilor prezidenţiale din 2015 - pentru a continua cooperarea cu Rusia, precum şi integrarea completă în spaţiul economic comun.
Nu este de mirare că cel de-al 15 punct al acordurilor, care nu a fost publicat, se dovedeşte a fi intrarea Ucrainei în Uniunea Eurasiatică. Prietenii noştri europeni pot să-l interpreteze drept un nou pact Molotov-Ribbentrop - nu ne pasă, subliniază jurnalistul rus pro-guvernamental.
În mod indiscutabil, Rusia nu a cucerit încă Ucraina şi totul va fi rezolvat definitiv (oficial) mai degrabă în 2015. Însă, bătălia de pe Nipru a fost câştigată şi acum trebuie consolidată. Birov nu consideră exagerat să afirme că aceasta este cea mai importantă victorie a Rusiei în 2013, iar în cazul Ucrainei este vorba de o victorie istorică: Moscova nu a lăsat Ucraina să se rupă definitiv de civilizaţia rusă, să alunece spre un război civil şi spre un declin definitiv. Ea a stopat 'eurointegrarea' Ucrainei, frânându-şi tentaţia de a dezmembra această formaţiune artificială numită 'Ucraina' şi impulsionând reîntoarcerea ei spre Rusia.
O strânsă cooperare cu Estul Ucrainei, un fel de cluster de asamblare pentru industria rusă, îi va permite Moscovei să rusifice toată această regiune, leagănul Rusiei. Moscova îi va reda acestei regiuni vechiul său rol important în sânul complexului industrial, în spaţiul cultural şi istoric al Marii Rusii, recucerindu-i pe ucraineni de la occidentali şi readucând în cadrul lor original cele trei regiuni ucrainene: Lvov, Ternopol şi Ivano-Frankovsk, subliniază autorul comentariului, precizând chiar că Rusia va lucra în aceste regiuni 'la fel ca în Cecenia', când teroriştii vor fi arestaţi, iar cei rămaşi vor fi 'reeducaţi şi obligaţi să muncească pentru puterea locală'.
Recucerirea Ucrainei de către Rusia, independent de faptul că liderii ruşi au mizat pe Siberia şi Extremul Orient pentru secolul al XXI-lea, va fi un eveniment istoric, ce va anunţa restaurarea imperiului rus sub o formă modernă, conchide Birov în comentariul său publicat în Vzgliad şi preluat de Courrier International.