Jurnalistă ucraineană bătută sălbatic pentru că şi-a făcut meseria
alte articole
Tetiana Ceornovol, jurnalistă ucraineană de opoziţie şi militantă proeuropeană a fost bătută cu sălbăticie în noaptea de marţi spre miercuri, anunţă Ukrainska Pravda, publicaţia online la care lucrează jurnalista, citată de Agerpres.
Jurnalista, autoare a unor articole critice la adresa preşedintelui Viktor Ianukovici şi a apropiaţilor săi, a fost bătută într-o suburbie a Kievului, Borispol, la sfârşitul unei zile de muncă pe care şi-a petrecut-o fotografiind casa ministrului de interne ucrainean Vitali Zaharcenko şi pe cea a procurorului general Viktor Pşonka.
Ministrul de interne este acuzat de represiunea violentă, soldată cu zeci de răniţi, a manifestanţilor ieşiţi în stradă pe 30 noiembrie pentru a cere demisia lui Ianukovici, după ce acesta a declinat, la Vilnius, parafarea acordului de asociere cu UE, în timp ce procurorul general este acuzat de tentativa de a acoperi crimele comise de poliţişti.
Jurnalista a fost obligată să tragă pe dreapta, după ce maşina pe care o conducea a fost lovită de mai multe ori din spate de o maşină care a urmărit-o mai mult timp şi în care se aflau doi bărbaţi:
"Am încercat să fug, dar m-au prins şi au început să mă lovească în cap. M-au bătut doi bărbaţi", a declarat jurnalista.
În urma agresiunii, Tetiana Ceornovol s-a ales cu o comoţie cerebrală, are nasul spart şi multiple traumatisme, scrie Ukrainska Pravda, care publică şi fotografii ale jurnalistei după agresiune.
A scăpat "ieftin", s-ar putea spune, comparativ cu jurnalista rusoaică, Anna Politkovskaia, care, la fel ca şi colega ei ucraineană scria împotriva regimului din ţara ei, şi a lui Putin, cel care a acordat recent Ucrainei un ajutor "frăţesc"de 15 miliarde de dolari pentru a o determina să i se alăture în Uniunea Vamală Rusia-Kazahstan-Belarus. Pentru curajul ei de a dezvălui adevăruri incomode despre Putin şi regim, Politkovskaia a fost împuşcată în octombrie 2006, chiar de ziua preşedintelui rus, care preşedinte, "nu avut niciun amestec" în moartea ei, "bineînţeles."
Aşa cum nici preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici nu are nicio legătură cu bătaia pe care a primit-o Cernovol. Ba dimpotrivă, preşedintele ţării, care făcea vizite la Beijing şi la Kremlin în timp ce sute de mii de ucraineni militau împotriva apropierii de Moscova, a condamnat violenţele împotriva jurnalistei, însărcinându-i tocmai pe ministrul de interne şi pe procurorul general să ancheteze acest caz.
Agresiunea împotriva ziaristei, care a fost în prima linie a mişcării de contestare a puterii de la Kiev, a provocat revoltă în rândul opozanţilor regimului Ianukovici. Mai multe sute de persoane au protestat miercuri în faţa Ministerului de Interne (însărcinat cu investigarea "cazului" Cernovil), purtând portrete cu jurnalista agresată, informează AFP.