Box: Vitali Kliciko abandonează titlul WBC ca să se consacre politicii

Vitali Kliciko, 12 august 2013.
Vitali Kliciko, 12 august 2013. (VASILY MAXIMOV / AFP / Getty Images)

Boxerul Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei ucrainene, a anunţat luni că renunţă la titlul său mondial WBC la categoria grea pentru a se consacra vieţii politice din ţara sa, relatează AFP.

Kliciko, care era obligat să-şi pună în joc titlul la categoria regină, a primit din partea WBC statutul de "campion emerit".

"Vreau să mulţumesc WBC şi preşedintelui său pentru sprijinul pe care-l aduc luptei noastre pentru democraţie şi libertate în Ucraina. (...) Această ofertă îmi dă teoretic posibilitatea să revin mai târziu în ring, ceea ce în condiţiile actuale nu-mi pot imagina că voi face", a explicat cel mai mare dintre fraţii Kliciko pe site-ul său.

"În acest moment, mă concentrez asupra vieţii politice în Ucraina şi am sentimentul că poporul meu are nevoie de mine", a subliniat cel care are în palmares 45 de victorii, dintre care 41 înainte de limită, şi două înfrângeri.

În vârstă de 42 de an, Kliciko deţine titlul WBC la categoria grea din octombrie 2008. El n-a mai luptat din septembrie 2012, când l-a învins la Moscova pe germanul Manuel Charr prin KO în repriza a 4-a.

Statutul de "campion emerit" îi permite lui Kliciko să decidă mai târziu dacă vrea să pună capăt carierei sale de boxer sau lupte din nou pentru titlul WBC.

Kliciko este una din figurile opoziţiei care manifestează la Kiev împotriva preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, căruia îi reproşează că a întors spatele integrării europene a ţării în favoarea Rusiei.

Kliciko s-a implicat în politică după "Revoluţia portocalie" din 2004, pe care a susţinut-o, iar doi ani mai târziu a fost ales consilier municipal la Kiev, dar nu a reuşit să fie ales primar al capitalei.

Boxerul a înfiinţat în 2010 Alianţa Ucraineană Democratică pentru Reformă, partid al cărui acronim, Udar, înseamnă "lovitură" în limba ucraineană. În octombrie, el a anunţat că va candida la alegerile prezidenţiale din 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport