SUA ia poziţie faţă de abuzurile puterii de la Kiev şi ar putea demara o anchetă

Proteste în Ucraina, 1 decembrie 2013
Proteste în Ucraina, 1 decembrie 2013 (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

SUA şi-a manifestat joi ”preocuparea puternică faţă de multiplicarea cazurilor de violenţă şi a intimidării militanţilor şi jurnaliştilor” care au participat la manifestaţiile de pe străzile din Ucraina în ultimele săptămâni.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al Statelor Unite, Jennifer Psaki, a precizat într-un comunicat, joi, că ”agresarea jurnalistei Tetiana Ceornovol este deosebit de îngrijorătoare”.

Statele Unite au luat poziţie faţă de abuzurile comise şi cere stoparea imediată a violenţelor împotriva democraţilor din Kiev.

”Cerem ferm guvernului ucrainean să trimită un mesaj indicând clar că violenţa împotriva celor care critică guvernul şi a celor care lucrează la formarea unei Ucraine moderne, democratice şi prospere, nu va fi tolerată”, a adăugat Jennifer Psaki.

Dacă abuzurile vor continua, o anchetă care să clarifice situaţia din Kiev ar putea fi demarată de către autorităţile Statelor Unite în Europa.

"Violenţele sunt inacceptabile. Condamnăm toate agresiunile şi solicităm o anchetă imediată", a reacţionat Ambasada americană de la Kiev.

Tetiana Ceornovol a fost bătută cu sălbăticie în noaptea zilei de marţi spre miercuri după ce a fotografiat casa ministrului de Interne, considerat responsabil pentru reprimarea brutală a unei manifestaţii studenţeşti la 30 noiembrie.

În urma agresiunii, jurnalista s-a ales cu o comoţie cerebrală, are nasul spart şi multiple traumatisme, scrie Ukrainska Pravda.

Victor Ianukovici a precizat în repetate rânduri atât în faţa Reprezentatului UE, cât şi a comunităţii internaţionale, că ”dialogul” dintre putere şi opoziţie se va defăşura într-un mod paşnic. Forţele de ordine au avut mai multe intervenţii violente în cadrul manifestaţiilor pro-europene de la izbucnirea crizei interne din Ucraina.

”Facem apel către guvernul ucrainean să îşi respecte angajamentele luate în faţa OSCE şi să asigure respectarea Drepturilor Omului, printre care libertăţile fundamentale de expresie şi de adunare”, a mai declarat Psaki.

Pentru rezolvarea acestui caz, preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a solicitat implicarea lui Vitali Zaharcenko, ministrul a cărei casă a fost fotografiată de jurnalistă înainte ca aceasta să fie bătută.

Violenţele din Ucraina au alarmat şi mai multe comunităţi internaţionale încă de la începutul manifestaţiilor. Uniunea Europeană a cerut, de asemenea, stoparea violenţelor împotriva manifestanţilor pro-europeni.

”Actele de intimidare şi violenţele împotriva activiştilor proeuropeni trebuie să înceteze imediat”, a declarat Linas Linkevicius, ministrul de Externe din Lituania, ţară care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene