Victor Ponta: "Traian Băsescu este un preşedinte al Curţii Constituţionale. CCR trebuie depolitizată"

Premierul Victor Ponta a declarat marţi de la Palatul Victoria că decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) de invalidare a referendumului a fost politică ,“nedreaptă, adoptată împotriva regulilor democratice” şi împotriva voinţei poporului care a votat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Totuşi primul ministru a precizat că decizia judecătorilor va fi respectată şi implementată, informează B1 TV.
Crin Antonescu şi Victor Ponta (Epoch Times România)
Ana Petrescu
21.08.2012

Premierul Victor Ponta a declarat marţi de la Palatul Victoria că decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) de invalidare a referendumului a fost politică ,“nedreaptă, adoptată împotriva regulilor democratice” şi împotriva voinţei poporului care a votat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Totuşi primul ministru a precizat că decizia judecătorilor va fi respectată şi implementată, informează B1 TV.

“Trebuie să facem în aşa fel încât CC să fie depolitizată. În prezent deciziile Curţii sunt politice. Sper ca decizia CCR să pună capăt crizei din România. Vreau să transmit un mesaj către cetăţenii României, faţă de care Guvernul, care are responsabilitate faţă de aceştia. Decizia Curţii va fi respectată şi implementată. O decizie nedreaptă, adoptată împotriva regulilor democratice, împotriva a ceea ce prevăd legile acestei ţări, a majorităţii absolute a acestei ţări, care au votat pentru o schimbare de regim politic. Este clar că referendumul a confirmat voinţa poporului român, că referendumul a fost organizat corect şi a fost un succes pentru cei care cred în democraţie. Referendumul a fost legitim, decizia trebuie respectată, dar e foarte clar că Băsescu este, începând cu 29 iulie un preşedinte ilegitim, un preşedinte al CC, iar guvernul trebuie să fie un guvern al cetăţenilor români, nu al unor jocuri de culise şi al unor proceduri folosite doar pentru a infirma ceea ce oamenii au decis la vot”, a afirmat preşedintele PSD Victor Ponta.

De asemenea, premierul a declarat că va propune o “amplă reformă constituţională”, prin care atribuţiile Parlamentului, Guvernului şi preşedintelui să fie mai clare şi va introduce un sistem de control între puteri şi mijloace astfel încât pe viitor să poată fi evitate “tragedii” ca “regimul Băsescu”.

“Trăgând învăţămintele după această experienţă în care s-a dovedit că în România nu funcţionează regulile democratice, voi propune Guvernului, apoi Parlamentului o amplă reformă constituţională care să asigure pe viitor că România nu mai poate fi o ţară la bunul plac al unei singure persoane care îşi construieşte un regim represiv cu care poate lupta împotriva voinţei poporului. Guvernul are dreptul de a depune un proiect de revizuire a Constituţiei. Ca prim ministru nu voi accepta din partea lui Traian Băsescu niciun fel de interferenţă în activitatea Guvernului", a explicat Victor Ponta

Şeful Guvernului a adăugat că se va prezenta “în faţa poporului la alegerile parlamentare” ca făcând parte din USL.

Ponta: Dacă doream să-i schimb pe Morar şi Kovesi făceam asta ca ministru al Justiţiei

Premierul a afirmat marţi în legătură cu posibilitatea schimbării din funcţie a şefului DNA, Daniel Morar şi a procurorului general al României, Codruţa Kovesi că ar fi făcut acest lucru, dacă ar fi dorit, ca ministru interimar al Justiţiei.

Recent, preşedintele interimar, Crin Antonescu, a reluat subiectul schimbării din funcţii a procurorului general al României, Codruţa Kovesi, şi a şefului DNA, Daniel Morar, despre care a spus că li se apropie de final mandatele. El nu a nominalizat persoanele care ar putea fi numite în locul celor doi, precizând că decizia urmează să fie luată de preşedintele ţării şi ministrul Justiţiei, cu avizul CSM. El a amintit că trebuie să se gândească "foarte serios la noua formulă".

Pe de altă parte, conform unor interceptări ale procurorilor, Mona Pivniceru, judecătoare propusă de Ponta la conducerea Ministerului Justiţiei şi care şi-a dat luni demisia din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), vorbea despre intenţia de a-l propune pe George Bălan în funcţia de procuror general, în locul Codruţei Kovesi şi pe Marcel Sâmpetru, la şefia DNA, în locul lui Daniel Morar.

În plenul CSM de miercuri se va discuta cererea Monei Pivniceru de demisie din magistratură, iar ulterior, conform procedurii legale, hotărârea va fi transmisă preşedintelui ţării.

Mandatul lui Morar a expirat pe 12 august, însă cu câteva zile înainte de termenul-limită, procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a dispus delegarea lui cu încă şase luni în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), urmând ca Morar să primească avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi să fie numit de către preşedintele României.

Pe 13 august CSM a sesizat Inspecţia Judiciară legat de afirmaţiile lui Ponta

CSM a sesizat la data de 13 august Inspecţia Judiciară în legătură cu afirmaţii publice "cu potenţial de intimidare şi decredibilizare a justiţiei" făcute de premierul Victor Ponta, de deputaţii Varujan Vosganian şi Mihai Voicu, precum şi de europarlamentarul Ramona Mănescu.

Sesizarea a fost făcută în aceeaşi zi în care Philip Gordon, asistentul Secretarului american de Stat, Hillary Clinton a fost în vizită la Bucureşti pentru a sta de vorbă cu Victor Ponta şi Crin Antonescu despre posibilele derapaje de la democraţie din ultimul timp petrecute în România. În urma discuţiilor, Gordon a declarat că SUA susţin cele 11 puncte redactate de Comisia Europeană la adresa autorităţilor de la Bucureşti. El a afirmat că rămâne de văzut dacă autorităţile române vor respecta ceea ce au declarat la întâlnirile din 13 august.

Astfel, conducerea CSM a hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări în ceea ce priveşte posibila afectare a independenţei justiţiei şi a principiilor statului de drept, ca urmare a declaraţiilor acestora care vizează cercetările penale efectuate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legătură cu modalitatea de organizare şi desfăşurare a referendumului din data de 29 iulie 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor