Antonescu: Mandatele lui Morar şi Kovesi se termină. Trebuie gândită "noua formulă"

Daniel Morar
Daniel Morar (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
18.08.2012

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a reluat subiectul schimbării din funcţii a procurorului general al României, Codruţa Kovesi, şi a şefului DNA, Daniel Morar, despre care a spus că li se apropie de final mandatele. El nu a nominalizat persoanele care ar putea fi numite în locul celor doi, precizând că decizia urmează să fie luată de preşedintele ţării şi ministrul Justiţiei, cu avizul CSM. El a amintit că trebuie să se gândească "foarte serios la noua formulă".

"Daniel Morar şi-a terminat mandatele care, conform legii, puteau să îi revină (...) Sper, cât de curând, să avem ministru al Justiţiei cu normă întreagă. (...) Legat de doamna Kovesi, cred că mandatul ei expiră undeva în septembrie. Eu o să spun, foarte sincer, că eu personal cred că da, cred că ministrul Justiţiei şi preşedintele, sigur, cine va fi, trecând prin CSM, care discută, avizează propunerile respective, trebuie să se gândească foarte serios la noua formulă", a spus Antonescu.

Pentru schimbarea celor doi, Antonescu a invocat nu numai expirarea mandatelor lor, ci şi unele acţiuni discutabile ale Parchetului, cum ar fi cele din ultimele zile legate de anchetele privitoare la referendumul de pe 29 iulie.

Mandatul lui Morar a expirat pe 12 august, însă cu câteva zile înainte de termenul-limită, procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a dispus delegarea lui cu încă şase luni în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), urmând ca Morar să primească avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi să fie numit de către preşedintele interimar Crin Antonescu.

CE a cerut păstrarea celor doi

Antonescu a spus că este de înţeles ca două din cele 11 puncte discutate de premierul Ponta cu Comisia Europeană să vizeze, pe termen scurt, păstrarea în funcţii a celor care conduc Parchetele, date fiind temerile privind unele schimbări care ar putea fi făcute prea repede.

Chiar dacă Antonescu pregăteşte schimbarea celor doi, premierul Victor Ponta a declarat recent că nu intenţionează să-i schimbe din funcţii pe procurorul general al României, Codruţa Kovesi, şi pe şeful DNA, Daniel Morar, pentru că are un angajament faţă de José Barroso, preşedintele Comisiei Europene (CE) şi pe care trebuie să-l respecte.

"Am un angajament faţă de preşedintele Comisiei Europene, domnul Barroso, în care am spus că numirea noului şef al DNA şi numirea procurorului general, pentru ca mandatul doamnei Kovesi expiră la sfârşitul lunii septembrie, se va face în baza unei proceduri transparente, de selecţie a celor care vor să candideze. Voi respecta acest angajament", a spus Victor Ponta, ministru interimar al Justiţie.

La întâlnirea de la Bruxelles, de pe 12 iulie, cu premierul, José Barroso şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la evoluţiile politice din România referitoare la respectarea Curţii Constituţionale, a independenţei justiţiei şi a principiilor statului de drept.

Urmează desfiinţarea DNA?

USL a fost acuzată că doreşte desfiinţarea DNA, după ce a fost făcută publică o înţelegere secretă semnată de liderii partidelor din USL şi liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate. Semnatarii actului au stabilit drept obiectiv desfiinţarea instituţiilor care luptă împotriva corupţiei: Direcţia Naţională Anticorupţie, Agenţia Naţională de integritate, Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii şi Curtea Constituţională.

La vremea respectivă, liderii USL au respins faptul că ar fi semnat pentru desfiinţarea acestor instituţii şi au spus că au fost de acord doar cu demararea discuţiilor pe această temă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor