Mona Pivniceru şi-a dat demisia din CSM. Judecătoarea poate deveni ministrul Justiţiei

Mona Pivniceru şi-a dat, luni, demisia din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Astfel, nu mai este necesar avizul CSM pentru ca judecătoarea să ocupe funcţia de ministru al Justiţiei, notează B1 TV.
. (Photos.com)
Ana Petrescu, Cristina Boiangiu
20.08.2012

UPDATE 2 Premierul Victor Ponta a declarat că speră ca miercuri să fie discutată în plenul CSM cererea Monei Pivniceru de demisie din magistratură, astfel încât, după îndeplinirea tuturor procedurilor, în seara aceleiaşi zile, ea să depună jurământul ca ministru al Justiţiei.

Ponta a mai spus că Pivniceru şi-a depus demisia din funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ceea ce "lasă fără obiect orice discuţie despre delegarea sau detaşarea ei la Guvern pe o perioadă determinată".

Premierul a subliniat că Pivniceru va putea astfel să îndeplinească fără nicio incompatibilitate funcţia de ministru al Justiţiei.

Ponta a anunţat că va merge miercuri la şedinţa CSM şi va insista ca plenul "să nu continue să obstrucţioneze" procedura de numire a Monei Pivniceru ca ministru al Justiţiei. Premierul a făcut un apel la membrii CSM să acţioneze conform legii, spunând că nu înţelege amânările şi sabotajele acestora, care de două săptămâni blochează ocuparea funcţiei de ministru al Justiţiei de către Pivniceru.

UPDATE 1 Cererea de demisie a Monei Pivniceru din magistratură trebuie să fie prezentată Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a cărui hotărâre este transmisă ulterior preşedintelui ţării, a anunţat CSM. Aceasta este procedura legală pentru ca demisia să fie efectivă şi pentru a produce efecte juridice.

"Astăzi, 20 august 2012, a fost înregistrată, la Consiliul Superior al Magistraturii, cererea de eliberare din funcţia de judecător, prin demisie, a doamnei Mona Maria PIVNICERU, membru ales al CSM, reprezentant al judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Conform prevederilor art. 35 lit. a din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii propune Preşedintelui României eliberarea din funcţie a judecătorilor şi procurorilor, cu excepţia celor stagiari", se arată într-un comunicat al CSM.

Data eliberării din funcţia de magistrat este data publicării decretului în Monitorul Oficial, se arată în comunicatul CSM.

Plenul Consiliul Superior al Magistraturii va lua în discuţie, miercuri 22 august, demisia lui Pivniceru din funcţia de membru ales al CSM.

***

Mona Pivniceru şi-a dat, luni, demisia din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Astfel, nu mai este necesar avizul CSM pentru ca judecătoarea să ocupe funcţia de ministru al Justiţiei, notează B1 TV.

În urma mini-remanierii făcute de premierul Victor Ponta, şeful Guvernului a propus-o pentru postul de ministru al Justiţiei pe judecătoarea Mona Pivniceru. În acea perioadă, ministrul Administraţiei şi Internelor Ioan Rus a fost înlocuit de Mircea Duşa, la Ministerul Afacerilor Externe Titus Corlăţean i-a luat locul lui Andrei Marga, Victor Paul Dobre a fost înlocuit cu Radu Stroe în funcţia de ministru delegat pentru Administraţie, iar Dan Şova a devenit ministrul pentru relaţia cu Parlamentul şi la Ministerul Mediului de Afaceri Mihai Voicu i-a luat locul lui Lucian Isar.

Deoarece Mona Pivniceru era magistrat în cadrul CSM, aceasta nu a putut fi numită la acea vreme ministru delegat la Justiţie. Astfel, există o probabilitate foarte mare ca premierul s-o numească în funcţie pe judecătoarea care a ocupat prima pagină a ziarelor, în urma scandalurilor din ultimul timp.

Cel mai recent a fost referitor la o serie de fotografii apărute în mass-media, în care judecătoarea a fost văzută în timp ce se urca în maşina lui Andrei Năstase, pentru a primi de la un fost consilier al lui Adrian Năstase - Mariana Alexandrescu - o notă de fundamentare necesară graţierii fostului prim-ministru, ce execută o condamnare la Penitenciarul Jilava.

Totodată, există şi informaţii potrivit cărora procurorii ar avea interceptări în care Mona Pivniceru, propusă de primul-ministru Victor Ponta la conducerea Ministerului Justiţiei, vorbea despre intenţia de a-l propune pe George Bălan în funcţia de procuror general, în locul Codruţei Kovesi şi pe Marcel Sâmpetru, la şefia DNA, în locul lui Daniel Morar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor