Gordon: SUA nu iau partea nimănui, vrem să vedem rezultatele angajamentelor

Epoch Times România
14.08.2012

Philip Gordon a declarat luni că SUA nu iau partea nimănui şi că toţi oficialii români cu care s-a întâlnit şi-au exprimat ataşamentul faţă de statul de drept, dar Washingtonul vrea să vadă şi rezultatele acestor declaraţii ”corecte”.

Asistentul secretarului american de stat a precizat că Administraţia SUA, în numele căreia vorbeşte ambasadorul Mark Gitenstein, atât în public, cât şi în privat, susţine ”pe deplin” cele 11 cereri ale UE transmise premierului Victor Ponta de către preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, şi incluse în raportul MCV din iulie.

”Vreau să fie foarte clar: nu luăm partea nimănui (...) Le-am cerut liderilor români să respecte statul de drept şi independenţa instituţiilor”, a spus Gordon, adăugând că a transmis autorităţilor că SUA se aşteaptă ca ”acuzaţiile credibile de fraudă şi interferenţe sa fie anchetate”, relatează Hotnews.

”Nu este un lucru normal să revizuieşti listele electorale după aflarea rezultatului alegerilor (...) Schimbarea listelor iniţiale şi schimbarea rezultatului reprezintă întrebări serioase despre legitimitatea votului pentru un observator din afară. Nu e calea tipică pentru un referendum”, a subliniat Philip Gordon, care a punctat faptul că punerea în discuţie a legitimităţii referendumului îi va afecta şi pe liderii români şi ţara. ”Pieţele financiare vor fi speriate, investitorii vor găsi alte locuri în care să meargă, aliaţii vor fi mai puţin confortabili cu continuarea proiectelor comune”, a punctat Philip Gordon.

Oficialul american a mai spus că liderii cu care s-a întâlnit şi-au exprimat ataşamentul faţă de statul de drept. ”Am auzit lucrurile corecte. Vrem să vedem rezultatele”, a conchis Philip Gordon, care s-a întâlnit luni cu preşedintele suspendat, Traian Băsescu, cu preşedintele interimar, Crin Antonescu, şi cu premierul Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor